Translate

luni, 4 ianuarie 2016

Slow fashion

Slow Fashion este un concept anti-consumism, este un concept pentru durabilitate, aceea a modului de viata. S-ar traduce " moda inceata" sau "moda cu incetinitorul" si pledeaza pentru achizitionarea si purtarea unor haine cu viata lunga, oarecum in afara curentelor ce se se schimba anual.
De ce a fost nevoie de asa ceva? Ei bine, aseara am revazut Interstellar, un sf postapocaliptic extrem de inteligent facut, cu replici atent gandite. Unul dintre personaje explica la un moment dat de ce umanitatea a ajuns in pragul extinctiei: pentru ca suntem 6 miliarde (aproape 7 acum) si fiecare dintre noi a vrut sa aiba tot ce se poate. Cu alte cuvinte pentru ca dorinta noastra de a poseda din ce in ce mai multe obiecte a distrus planeta. Vorbe mari? Hm, e suficient sa urmaresti cam cat gunoi aruncam in fiecare zi sau sa inventariezi cate lucruri inutile se aduna intr-o casa si atunci vei avea masura dezastrului in care traim deja.

Ce diferentiaza epoca socialista in care am crescut eu de epoca cvasi-capitalista in care traim acum? Ca s-o spun pe sleau si extrem de simplist, este faptul ca o pereche de chiloti chinezesti de atunci tineau ani in sir, in timp ce astazi, indiferent de provenienta, ii arunci dupa doi in cel mai fericit caz. Intelegeti ideea. Este vorba despre o societate de consum in care moda impune trenduri multianuale, iar oamenii chiar pun botul la asa ceva, reinnoindu-si garderoba ori de cate ori se schimba culoarea Pantone. Iar daca nu au suficienti bani cumpara ieftin si prost si cu toptanul. Si asta ca sa ma refer numai la imbracaminte!

Slow Fashion ne spune sa o luam mai usor, sa optam pentru calitate, reciclare, durabil, sa ne infrangem pornirile si sa invatam sa purtam aceleasi haine timp de mai multi ani, astfel incat sa economisim resursele planetei.
Expresia "slow fashion" a fost introdusa in anul 2008 de designerul Kate Fletcher si a pornit de la ideea ca lucrurile ieftine sunt fabricate cu un impact mare asupra mediului. Curentul incearca sa ne reconecteze cu hainele noastre, sa ne faca sa nu le mai privim ca obiecte dispensabile, ci ca pe lucruri cu valoare, demne de pastrat si de apreciat. Exista bineinteles si latura eco a curentului care se refera la reciclarea poliesterului, bumbacului sau lanii. De fapt unifica termenii de eco, etic si verde in toate sensurile posibile.
Slow Fashion incurajeaza designul clasic, nemuritor, ce transcede moda trecatoare. Designerii folosesc materiale longevive, croieli traditionale si imbinari/cusaturi extrem de rezistente. Piesele pot costa mai mult, dar trebuie sa iei in considerare cat timp le vei purta.
Slow Fashion este despre rabdare si un pic de umilinta. Stiu ca este greu, dar daca esti invatat sa cumperi solduri sau second-hand, stii ca acolo vei gasi obiecte extrem de frumoase si durabile. Eu n-am sa uit niciodata taiorul de tweed englezesc al mamei mele. L-a purtat ea in tinerete, l-am redescoperit eu in adolescenta. Impreuna cred ca l-am dus vreo douazeci de ani fara sa se uzeze stofa si fara sa se demodeze.
Am gasit primul magazin online autohton de slow fashion pe redu.org.ro . Sper ca e un inceput si pentru moda de la noi.


7 comentarii:

  1. Ar fi bine sa încercam macar. Si eu cad în plasa asta foarte des. Urmaream cândva, acum vreo 10-15 ani, o emisiune cu cei ce realizau întocmai (sau aproape) tinutele de pe pasarele de moda, cu haine second-hand. La sfârsit anuntau cât costau hainele de firma si cât costase tinuta improvizata. Îti poti imagina ce diferenta era!
    Am început sa ma gândesc tot mai serios la chestia cu epuizarea resurselor. Da, suntem multi! Prea multi si prea pretentiosi, deja... cu atât mai mult pentru faptul ca o anume patura sociala nici nu poate fi luata în calcul (în privinta modei, ma refer).

    RăspundețiȘtergere
  2. Intodeauna voi aprecia imbracamintea vintage pentru calitatea materialelor si a cusaturilor.Ce se fabrica acum e totul la norma si risti sa te intalnesti si cu vecinul imbracat cu aceeasi toala Made in Complexul Europa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant! Nu știam de slow fashion, dar îl aveam în sânge. ☺ Niciodată nu mi-au plăcut lucrurile pentru că erau ”la modă”, nici nu îmi place să schimb mereu hainele, mai ales că nu cumpăr din cele ieftine și proaste. Am să vizitez site-ul acela, redu.org.ro, sunt foarte curioasă ce oferă.

    Un an bun, cu sănătate, belșug și bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ştiu şi eu ce să spun...
    Îmi place conceptul, îl folosesc şi eu. Dar tineretul, în mod sigur, nu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Slow fashion, refashion sunt modalitati de a salva buzunarul si dulapul de la cheltuieli inutile. Uneori ma simt ca un sofer incepator care calca prea tare pe acceleratie si apoi pune frana brusc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Faza cu "costă mai mult, dar trebuie să iei în considerare cât timp le vei purta" este doar vrăjeală, în ziua de azi este valabilă doar ca reclamă la detergenţi şi la produsele vîndute prin sistemul Multi Level Marketing. Mai corect şi realist spus ar fi fost că în ziua de azi, indiferent de "cât timp le vei purta" toate sînt scumpe, foarte scumpe şi exagerat de scumpe. Doar la magazinele de second-hand mai găsesc într-adevăr lucruri de calitate şi ieftine, da, chiar există şi "ieftin şi de calitate". Există însă multe persoane care nici nu vor să audă de second-hand-uri, principiile lor ultra-moraliste interzicându-le aşa ceva, preferînd să facă greva foamei şi să dea o groază de bani pe haine de firmă, doar pentru că e de firmă. Asta se cheamă prostie, şi asta se "cultivă" acuma la tembelizor şi prin toate reclamele, brandurile sînt ridicate în slăvi de parcă ar avea produse (haine) ce nu se mai strică în veci, de parcă nime altcineva n-ar şti să facă ceva asemănător şi la un preţ şi de 10 ori mai mic, şi asta fără să fie cea mai ieftină chinezărie. Dar aşa e obişnuit românul, aşa a fost îndobitocit de reclame şi practic e un dobitoc înţolit cu ţoale de firmă !
    După părerea mea, slow fashion este mai degrabă un concept al echilibrului, al lucrurilor bine făcute şi de calitate. Şi îmi place ideea.

    RăspundețiȘtergere
  7. E interesant acest concept. un echilibru trebuie sa fie in toate, sa savuram momentele din viata noastra, din pacate am impresia ca toate sunt pe repede inainte.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.