Translate

duminică, 11 august 2019

Jumatate de rege de Joe Abercrombie

Au avut cei de la Editura Nemira, zilele trecute, o frumoasa promotie in care puteai sa cumperi carti incepand de la 5 lei. Nu puteam sa o ratez! Asa am reusit sa intru in posesia primului volum (Jumatate de rege) din seria fantasy Marea Sfaramata de Joe Abercrombie. Ma invarteam de mult timp in jurul acestei carti, dar nu prea sunt intotdeauna convinsa de calitatea povestilor fantasy. Este evident ca nu va mai aparea prea curand ceva de calibrul romanelor din Urzeala Tronurilor, nu toti scriitorii se descurca sa-si imagineze lumi fantastice, indiferent ce recenzii le fac unii si altii. De multe ori, cartile din acest gen seamana intre ele si numai stilul si imaginatia autorului pot face diferenta.
In ciuda afirmatiei dlui.George R.R.Martin, afisata pe coperta, cum ca povestea l-a prins de la prima pagina, pe mine a reusit sa ma lase rece pana pe la pagina 60. Imi pierdusem orice speranta cand a inceput sa se invioreze actiunea. Apoi am citit cu placere, dar, va spun de pe-acum, nu mai trec si la restul volumelor, mi-a fost suficient primul.

Yarvi este un adolescent nascut intr-o familie regala, intr-un tinut numit Gettland. Este al doilea fiu si are un defect din nastere: una dintre maini este deformata, cu un singur deget, asadar aproape inutilizabila. Se pregateste sa devina preot, dar planurile ii sunt anulate de moartea tatalui si fratelui mai mare, ambii ucisi in cursul unui complot. Si astfel Yarvi se trezeste nevoit sa accepte rolul de conducator. Noroc ca are o mama energica si un unchi rabdator. Lumea nu il simpatizeaza tocmai din cauza handicapului sau fizic. Numai ca nimeni nu stie ca tradatorii se afla mult mai aproape decat si-a inchipuit toata lumea. Yarvi cade prada unui atentat la randul sau, dar istetimea sa compenseaza neputinta fizica si lacunele in pregatirea militara. Vandut ca sclav intr-o alta tara, baiatul se va lupta sa revina acasa si sa razbune distrugerea familiei sale. Pe parcurs isi face noi prieteni si se maturizeaza, iar suferintele il ajuta sa devina mult mai descurcaret, mai diplomat si mai puternic. Pregatirea sa de preot se dovedeste de mare ajutor, iar vorbele bine gandite fac mai mult decat abilitatile in manuirea armelor.

Povestea e draguta, nimic de zis. Merge perfect ca o carte pentru copii si tineri, are o gramada de invataminte despre tradare, rabdare, perseverenta si unde sa cauti prieteni adevarati. Stilul autorului este placut, zugraveste destul de elocvent tinuturi, personaje si peisaje. Dar nu mi-au placut deloc numele in general. In romana suna fortat, fara muzicalitate, va veti da seama cand veti citi cartea. Si veti vedea ca in primele pagini veti avea senzatia ca ati mai citit sau vazut ceva asemanator. De aceea spuneam ca e greu sa "produci" un fantasy absolut original.

Stiindu-ma ca sunt carcotasa si greu de multumit, va recomand totusi aceasta carte ca pe o lectura usoara, antrenanta, de luat in vacanta. Sunt sigura ca unii dintre voi chiar gusta genul acesta literar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.