Translate

duminică, 10 mai 2020

Casa bantuita de Shirley Jackson

Dupa ce am scris titlul mi-am dat seama cum suna... Casa nu e bantuita de Shirley Jackson, e doar o carte scrisa de Shirley Jackson.
Inainte de a trece la subiect, trebuie sa precizez ceva... Coperta cartii este tare dubioasa, face referire la serialul The Haunting of Hill House (2018) de pe Netflix, pe care l-am vazut, o miniserie teribil de reusita, care iti da fiori. Poanta e ca si cartea despre care vorbesc aici are titlul original la fel, de unde si confuzia. Pe coperta apar cei cinci copii ai familiei din film, dar subiectul cartii este total, dar total diferit. Dupa carte a fost facut filmul The Haunting din 1999, in care joaca Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones, Owen Wilson, Lili Taylor. L-am vazut si pe acela.
Cel care a creat coperta cartii a fost tare delasator in a se informa, trag concluzia ca n-a citit cartea si n-a vazut nici filmele, altminteri este imposibil sa le confuzi, atat sunt de diferite povestile.
Singurul lucru in comun este casa (mai bine zis conacul) bantuita. Dar astfel de decor apare in multe alte filme de groaza, nu stiu de ce a fost asociat neaparat cu serialul Netflix.
Shirley Jackson este o autoare americana care a murit in 1965 si a inspirat scriitori ca Neil Gaiman si Stephen King. Unii spun ca renumele cartii sale nu este justificat si povestea n-ar fi atat de reusita pe cat se vehiculeaza. Dar uitam de faptul ca a fost scrisa acum multi ani, cand acest gen literar era oarecum la inceputurile sale moderne. Oricum, ca atmosfera si stil, Dracula (1897) e mult mai reusita, dar sa nu comparam paranormalul cu miturile despre vampiri.

Carevasazica avem de-a face cu un autor din anii "50 care are curajul sa scrie altfel. Si mai e si femeie...Asta se vede in delicatetea si emotia transmise de poveste. Un thriller siropos, as zice. Aceasta ar fi noutatea din punct de vedere literar. Shirley Jackson vrea sa abordeze un subiect dur in stilul extrem de feminin al epocii. Poate a vrut sa arate ca si sexul slab e capabil de astfel de subiecte, habar n-am.  Ca a incercat si ca a deschis drumuri in literatura moderna, acesta e adevaratul merit al autoarei.

Personajul principal este Eleanor, o femeie tanara cu o viata jalnica si cu o fire extrem de sensibila si labila. Ramasa singura dupa moartea mamei sale, pe care o ingrijise ani de zile, ea locuieste cu sora sa si incearca sa-si puna viata pe picioare. Profita de oportunitatea oferita de doctorul Montague, un cercetator pasionat de paranormal, care vrea sa documenteze fenomenele dintr-o casa bantuita. In acest scop, el invita un grup de persoane sa locuiasca timp de o saptamana la conacul cu pricina.
Povestea e interesanta, v-as sfatui sa cititi intai cartea si apoi sa vedeti filmul. Asta pentru ca filmul e mult, mult mai palpitant si mai infiorator, ar merita un remake cu efectele speciale de astazi.

Shirley Jackson scrie bine si incearca sa disece trairile personajului principal, dar scenele care ar trebui sa fie horror sunt cumva trunchiate, ca si cum autoarea s-ar abtine sa nu cumva sa streseze prea mult cititorii. Cel mai mult mi-a placut cum este zugravita arhitectura casei, pare o fiinta vie, avand propriile dorinte si mod de a evolua, te nelinisteste cu adevarat. In rest, scenele care ar trebui sa fie tari, sunt mai degraba ode poetice la adresa paranormalului, parca o vad pe autoare imbracata cu o rochie closata si inflorata, aranjata si dichisita, cu manusi si jupe si pantofi cu toc cui, batand delicat la masina de scris ceea ce ea credea ca sunt culmi de groaza si orori inimaginabile. Dap, am citit si vazut prea mult horror la viata mea, cartea asta a fost un fel de bombonica fondanta pentru mine.

Din cauza copertii cu mesaj gresit, am avut o mare dezamagire. Serialul de pe Netflix este teribil si ma asteptam la o carte pe masura. Dar am descoperit-o pe Shirley Jackson si acesta a fost castigul. Asadar, daca doriti o scriitura cu mult talent, dar fara senzatii care sa va dea cosmaruri in noapte, v-o recomand cu drag.

Un comentariu:

  1. Foarte interesantă descrierea ta, m-a făcut sa caut un film de groaza pe Netflix :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.