Translate

duminică, 7 iunie 2020

Cum sa alegi textile cu stil pentru a-ti reinventa sufrageria

Cred ca pandemia asta a scos la iveala talentele de designer de interior ale tuturor femeilor din lume. Pai cu ce era sa-si ocupe lumea timpul care, dintr-o data, era liber, mult prea liber? A fost timp destul pentru toate proiectele varate in sertar, nu numai pentru o simpla curatenie de Paste.
N-am facut exceptie, am intors casa pe dos.
Totul a pornit de la covorul din sufragerie. Rapanos de cat a fost spalat, in culori anoste, ii pusesem de mult timp gand rau. A sucombat cu brio din momentul in care s-a declarat starea de urgenta, acum aveam timp sa ma ocup de sufragerie.

Am cumparat doua covorase minunate si de la ele a pornit toata nebunia. Deoarece aveau modele inspirate din stilul berber/marocan, mi-am dat seama cat imi place acest stil si cat mi-as dori sa aduc astfel de elemente in aspectul camerei de zi. A fost un motiv suficient ca sa ma debarasez de toate flecustetele adunate de-a lungul anilor si care imi ocupau spatiul si asa redus al apartamentului. Dar a fost si o ocazie nemaipomenita de a scoate de la naftalina lucruri vechi, unele ramase de la bunica mea, care meritau sa fie aratate nu inghesuite in pungi, prin dulapuri.

Va spun sincer, sa innoiesti o casa poate avea un efect eliberator, simti ca parca incepi o alta viata, una mai usoara, mai proaspata si de aceea recomand acest exercitiu tuturor. Implica efort, bani si un oarecare talent in reciclare si reconditionare, dar satisfactia e teribila.


Dar sa revenim la stilul marocan. Pe parcurs, aveam sa-mi dau seama cat poate fi de dificil sa faci alegeri care sa ramana in cadrul stilului ales, fara deviatii de prost gust. Stilul marocan nu trebuie confundat cu cel african (desi e de pe acelasi continent), cu cel oriental, cu cel turcesc, cu cel bohem, eclectic sau gypsy. Poate avea unele elemente comune cu acestea, dar, in realitate, este extrem de sever in caracteristici. Fiind un mod de viata al unor oameni ce traiau si traiesc in desert, este clar ca nu poate avea elemente florale. Ca atare, se bazeaza pe modele geometrice, dar nu regulate, ci parca trasate de mana unui copil. Este absolut delicios. Si greu de imitat, in sensul ca, daca vrei sa cumperi de pe piata textile cu astfel de modele, vei constata ca sunt destul de greu de gasit. Iar textilele sunt de baza in stilul marocan. Multe textile: cuverturi bogate, perne cat cuprinde, cu texturi cat mai diverse, draperii grele, canapele joase, covoare si covorase asezate in straturi, inclusiv pe pereti. Un stil simplu si bogat in acelasi timp.

Sursa:Pinterest
Despre aventura mea in crearea diferitelor decoratiuni voi scrie altadata. Acum vreau sa ma axez doar pe materiale textile de calitate.

Am frunzarit cam toate site-urile de pe internet, cu magazine romanesti. As fi vrut sa pot ajunge intr-un showroom, pentru ca altceva este cand te uiti la ecranul calculatorului si altceva cand pipai materialul si ii vezi grosimea, textura, moliciunea... Oricat m-as pricepe eu la materiale, tot as avea nevoie de sfatul cuiva din domeniu. Si pentru ca s-au relaxat conditiile de calatorie, astept momentul sa fac un drum in Bucuresti, la showroom-ul magazinului Cromatique, situat central, in str.Occidentului nr.42, foarte aproape si de Piata Romana, si de Piata Victoriei.

Pe site-ul magazinului Cromatique am vazut materiale pentru perdele, draperii si tapiterie atat de frumoase, incat a trebuit sa strang din dinti ca sa raman pe calea aleasa, aceea a stilului marocan.
Sursa:https://www.facebook.com/cromatiquero/
 Este o adevarata nebunie de forme si culori acolo si parca ma vad fizic, in showroom, clatindu-mi ochii printre rafturile si stivele de textile sau rasfoind cataloagele cu mostre.
Sursa: Cromatique.ro
Tot la ei am posibilitatea sa ma sfatuiesc asupra masuratorilor si montajului diferitelor produse, dar, mai ales, asupra modului cum as putea folosi tipurile de textile din magazin. Produsele facute pe comanda sunt de asemenea o optiune foarte convenabila, iar in ceea ce priveste magazinul online, acesta vinde in toata tara, nu trebuie sa bati drumul pana in Bucuresti neaparat.

Mi-am axat cautarile pe categoria "materiale tapiterie cu modele geometrice" pentru ca sunt materiale de tapiterie deosebite si aici gasesc ceea ce imi trebuie, iar textilele destinate tapiteriei pot servi si pentru confectionarea draperiilor, a cuverturilor sau a fetelor pentru pernele decorative, daca vreau sa asortez lucrurile. Mentionez ca alegerea unei cuverturi pentru canapea a fost alt motiv de nervi, pe site-urile de profil nu gasesti mai nimic care sa se incadreze in stilul marocan, iar daca am descoperit ceva pe gustul meu, preturile depaseau limitele mele financiare. Si cum sunt adepta confectionarii cu propriile maini, nu ma dau in laturi sa cumpar materialul si sa pun eu osul la treaba.

Asortatul in exces poate fi neplacut ochiului, monoton sau poate depersonaliza o camera, asa ca iata care ar fi alegerile mele pentru a confectiona ce imi trebuie: 
1. Materialul pentru draperie si o fata de perna lombara decorativa cu multi ciucuri (turcoazul este un must-have in acest stil). Pe site pot fi alese si accesoriile, cum sunt prinderile si ciucurii in cele mai variate forme si culori.

Material textil cu motive tribale Marno 3

Ciucuri prindere draperii Abrazadera Azul

Prinderi pentru perdele si draperii culoare rosie

 2.Material pentru fete de perne decorative- aici am dat frau liber imaginatiei si am optat pentru culori tari, vii.

Material tapiterie motive etnice Bukhara

3.Material pentru cuvertura de canapea si tapiterie taburet pentru picioare - am ales o culoare mai blanda, care sa contrasteze cu celelalte, dar va iesi in evidenta prin ciucurii mari din colturi si pasmanteria decorativa.

Material textil Salmina 5

Pasmanterie tapiterie Fleco Anillado Blanco

Deocamdata caut...Aspectul sufrageriei mele se schimba de la zi la zi, le tot mut si tot fac la calcule. Macar sa-mi iasa ceva ca lumea daca tot muncesc atata. De aceea nu las la intamplare alegerea textilelor. Poti sa-ti iei doar o cuvertura noua si vei vedea ce magie se intampla in camera ta, cum arata totul mai proaspat. Imi doresc calitate, nu cantitate si de aceea mi-au placut materialele de pe Cromatique. Sunt ales sa incante ochiul si sa reziste in viata de familie de zi cu zi. Adica poti sa ai si copii mici, si animale, si musafiri zilnic... Textilele din acest magazin sunt durabile, din fibre naturale, raspunzand astfel tuturor exigentelor, iar modelele si culorile sunt cu adevarat deosebite.

Un comentariu:

  1. Alegerea texturilor, a combinațiilor de culori presupune o tonă de research. Asta dacă nu ai un specialist care te poate sfătui. Apoi, următoarea provocare ar fi să le și găsești :P
    Felicitări pentru articol!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.