Translate

sâmbătă, 9 iunie 2012

Nebunia SPF


Da, mă refer chiar la Sun Protection Factor, un indicator ce ne arată capacitatea unui produs de a ne proteja de acţiunea nocivă a razelor solare. Cum vine vara toată lumea o ia razna cu SPF-ul (şi pe bună dreptate !) şi peste tot vezi prezentându-se care mai de care, super, extra-creme cu SPF 30+, 50+ şi mă mir că nu s-a inventat 100+ astfel încât să arătăm ca o gaură neagră când trecem pe stradă. SPF-ul total ar fi găselniţa secolului, mai tare şi decât avionul invizibil.
In paranteză fie zis, copilul meu de 7 ani crede că avion invizibil înseamnă literalmente că nu se vede, degeaba i-am explicat eu că este invizibil doar pentru radar, că oricum aşa sus nu-l vede nimeni, căpşorul lui nu prea cuprinde semnificaţia detectării radar...Exact aşa e şi cu SPF-ul...producătorii ne aruncă în faţă o cremă SPF 50+ şi toată lumea cade pe spate, nimeni nu mai vrea cu SPF 15+ sau 20+ sau mai ştiu eu cât deşi nu se ştie precis ce indică acest factor !
Valoarea SPF a fost determinată experimental, în interior, prin expunerea subiecţilor la un spectru de radiaţii ce îl imită pe cel din timpul zilei, de la ora prânzului. Unii subiecţi au fost protejaţi cu ecrane, alţii nu. SPF-ul a fost definit ca fiind cantitatea de radiaţii necesară pentru a produce înroşirea pielii protejate împărţită la cantitatea de radiaţii ce produce înroşirea pielii neprotejate. SPF exprimă protecţia faţă de radiaţiile UVB şi poate merge până la 45 sau mai mult.
UN SPF 15+ ECRANEAZA RADIATIILE UVB IN PROPORTIE DE 92% !!!!
Păi atunci un 30+ ar fi suficient, la ce e bun 50+ ?
Există o explicaţie ! Un SPF 15+ permite unei persoane să stea în soare un răstimp de 15 ori mai lung, fără să se ardă, adică în loc de 10 minute, 150 de minute.
A, mă scuzaţi, atunci un SPF 50+ îţi permite să stai la soare cât ? 2500 de minute ? Adică până ţi se lichefiază creierul ? Că în cap nu poţi să îţi dai cu cremă ! Vă bazaţi pe pălăria de soare ? Ia vedeţi câtă protecţie vă oferă hainele :
Haine strâmte de nylon – SPF 2
Pălării – SPF 3-6
Haine uşoare de vară – SPF 6,5
Există şi haine protectoare cu SPF până la 30, care or fi alea...
« Eşti fraieră ! » ar zice unii. SPF e pentru UVB, ce te faci cu UVA ?
Ok, avem UV-ultravioletele care pot fi UVA, UVB şi UVC. Toate distrug colagenul din piele, accelerează îmbătrânirea, afectează ADN-ul din celule şi favorizează cancerul de piele. Diferenţa este că UVB produce înroşirea pielii, deci îţi dai seama când e ceva rău, în timp ce restul acţionează pe tăcute ca să zic aşa. Ca urmare nu au fost făcute măsurători pentru expunerea la UVA deşi acest tip de radiaţii este foarte, extrem de periculos. Atunci când vă uitaţi la un produs de protecţie, citiţi cu atenţie ce scrie pe el. Nu SPF-ul trebuie să fie mare, poate să fie şi 15+ cum am scris mai sus. Mai important este să scrie că produsul oferă şi protecţie UVA.  Undeva pe spatele flaconului ar trebui sa apara asa : « Respectă recomandările UE de protecţie împotriva efectelor negative ale radiaţiilor UVA/UVB ».  Eu cred că este suficient pentru un om cu scaun la cap care nu stă mai mult de 2 ore la plajă, dimineaţa. Dacă vă ardeţi mai uşor, fuuugiţi...de pe plajă. Nu fiţi ambiţioşi, e vorba de viaţa voastră. Daca a voastra va preocupa mai putin spre deloc, macar a copiilor vostri sa va miste cumva. Va recomand sa cumparati neaparat un carucior cu umbrela pentru plimbarea copiilor micuti, nu-i expuneti in soare puternic sub nici o forma, mai ales pe plaja. Puteti gasi online landou pentru bebe, ieftin , orice ati lua, sa aiba protectia cuvenita impotriva radiatiei solare.

3 comentarii:

  1. intotdeauna stau la plaja intre 7 si 11 dimineata sau dupa 16.30 dupa-amiaza :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Putin mai devreme am citit pe un site, analiza ingredientelor din produsele Gerovital Sun. Am dat un search pe gugle la gerovital spf 20 si am gasit chestia aia. Cica astea de la Gerovital au multe ingrediente care irita pielea si cele cu factor 15 si 30 au si ingrediente cancerigene. Apai... pe cine sa mai credem? In schimb ni se recomanda Nivea pe acelasi site... iar cele Nivea au parabeni (pe langa faptul ca sunt duble ca pret). Cadem din lac in put, oare? Eu intentionez sa imi iau spray-ul cu fps 20 de la Gerovital, dar cu cat citesc mai multe pe net, cu atat sunt mai nehotarata. Toti au cate o parere... :P Noi ce sa mai folosim pana la urma? Devenim din ce in ce mai asemanatori cu cetateanul turmentat... :))

    RăspundețiȘtergere
  3. toate substantele care asigura ecranul de protectie sunt dubioase pentru sanatatea pielii. Din pacate eu n-am auzit de substante naturale care sa asigure un SPF eficient.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.