Translate

duminică, 29 decembrie 2013

Supravietuire

Acum aproape doi ani, cand ma hotarasem sa incep acest blog, am scris prima postare inspirata fiind de linistea iernii ce venise cu multa zapada, asternand un strat gros ca o patura si absorbind toate zgomotele orasului. Nu stiu daca as fi facut un bilant cu ocazia sfarsitului de an sau pentru faptul ca blogul meu a reusit sa razbata pana acum, dar Anastasia propune o astfel de tema si m-a tentat foarte mult aducerea aminte. Asa ca, reiau o parte din primul meu articol publicat pe blog, in ideea ca va fi interesant de rememorat ceea ce s-a intamplat in iarna 2011. Deocamdata nu seamana cu iarna cetoasa si capricioasa pe care o traim acum, dar lucrurile se pot schimba oricand. Anastasia si-a ales chiar un cuvant motivational pentru 2014. Eu recunosc ca nu pot sa il aleg, nu stiu daca ma pot tine de el, as fi fericita doar sa pot supravietui. Booon, si "supravietuire" e un cuvant la urma urmei.
 
"Daca as putea da timpul inapoi, i-as darui copilului meu o ora din copilaria mea, asa cum am trait-o eu, la intensitate maxima, intr-una din iernile de poveste ale acelor ani.
Eram o gasca nebuna de zurbagii care isi petrecea orele de dupa-amiaza ale zilelor de iarna, oricat de inghetate ar fi fost, tragandu-ne cu sania, facand bulgari imensi de zapada, scuturandu-ne reciproc in cap ramurile incarcate de zapada (ce gluma buna !), mancand turturii soiosi scursi de la streasina garajelor, aruncand apa pe alei ca sa facem piste de gheata spre disperarea vecinilor. Din cand in cand frigul si udatura din cizme ne infrangeau rezistenta si ne retrageam in holul blocului. Ne scoteam manusile si ciorapii reci si le puneam la uscat pe calorifere, trageam o baba-oarba galagioasa pana se uscau, ne imbracam la loc si o luam de la capat cu joaca. Cand ajungeam in casa eram franti de oboseala, dar fericiti ! A doua zi aceeasi distractie...
Oare ce s-a schimbat in toti acesti ani ?
Nu e nimeni pe strada....
Ma uit la copilul meu, se joaca linistit pe covor, nu vrea afara pentru ca e frig si...ninge ! Intr-o zi ca asta prefera desenele animate, robotii, masinile si calculatorul. Oare am reusit sa insuflam copiilor nostri lehamitea noastra fata de acest anotimp, temerile si greutatile noastre au reusit sa starpeasca si bucuria lor de a se juca in zapada ? Chiar trebuie sa batem drumul pana intr-o statiune de munte pentru a folosi sania ? Cateodata ma intreb daca nu mi-am cocolosit copilul de nu vrea sa iasa afara in frig....apoi incerc sa judec la rece si gasesc alte explicatii. Ganditi-va ! Generatiile de astazi cresc intr-o clima mai calda, cu veri caniculare si ierni tarzii, toamna si primavara devin amintire, de la cizme sarim direct in sandale iar sarbatorile de iarna devin .... « californiene », atat sunt de uscate si calde. In fond cred ca noi suntem cei ce ne adaptam mai greu, nu copiii nostri. Cred ca vremurile ne depasesc si ar trebui sa facem un efort mai mare pentru a primi schimbarile, nostalgia e buna dar nu tine de foame. Ma uitam la TV cum au navalit toti sa isi faca provizii din supermarketurile golite instantaneu. Faptul ca tirurile cu marfa nu mai ajung la destinatie e o chestie foarte serioasa ! Ca sa fac haz de necaz va spun ca de vreo saptamana nu am gasit sa mai cumpar hartia igienica preferata (toata lumea are asa ceva, asa ca nu va amuzati prea tare !)...e o problema minora, dar imaginati-va aceasta problema extinsa la alimentele de baza ! Daca nu se face aprovizionare vreo luna ? Bineinteles ca e putin probabil sa se intample asa catastrofa...ceea ce vreau sa spun este faptul ca nu suntem pregatiti pentru situatii dramatice. Inca avem impresia ca noua nu ni se poate intampla nimic rau.
Va doresc un sfarsit de weekend mirific si...spor la cumparaturi !
P.S. Daca mai e vreo oferta la drujbe anuntati-ma si pe mine...pe ultima am ratat-o, nu ca mi-ar trebui neaparat, dar as putea taia turturii de la intrarea in bloc, chiar ma intrebam de ce s-a batut lumea pe drujbe...dovada ca mie chiar imi lipseste instinctul de conservare !" 

12 comentarii:

  1. da, este ora bilanzului 2013... Mai sunt 59 de ore si trecem într-un An Nou... Numai bine pentru acest sfâtsit de an! Sanatate, bucurii si multa încredere într-un an mai bun si mai bogat în realizari! gânduri bune si La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce ierni minunate am avut in copilarie! :)
    Sa ai parte de un an mai bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iernile copilăriei....amintiri frumoase, cu zăpezi, săniuş, mere coapte, cozonac.... :)
    Câtă bucurie era când ningea!.. când stăteam lângă mama să-mi facă prăjitura preferată... şi câte altele.

    Cum spuneam, bilanţul abia a început. Câteva zile analizez greşelile (pe care le consider eu) majore făcute în 2013 şi-mi stabilesc în linii mari cam ce nu ar trebui să mai fac. Apoi, încerc să aplic. Rămâne de văzut dacă ţi reuşesc. :)

    Un an cât mai bun îţi doresc, din tot sufletul! pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Fiecare generaţie îşi are"iernile ei". irepetabile şi, mai ales,feerice. Dar degeaba le oferim spre judecată copiilor noştri! Ei îşi vor oferi, altei generaţii, în alt colţ de veac, "iernile lor"incomparabile. Şi tot aşa, în vecii vecilor! Şi peste toate vor pluti "Ou son les neiges d'antan" (Villon) sau bacovianul "Te uită cum ninge decembre"!
    La mulţi ani cu iernile voastre fabuloase!

    RăspundețiȘtergere
  5. O poveste frumoasa, mi-ai adus aminte si de copilaria mea. Al meu flacau spre deosebire de al tau e disperat sa iasa afara, sper ca aceasta disperare sa nu se stinga in timp. Un an nou cat mai fericit, plin de sanatate si multe bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca tu estu uimita de toate asta,eu ce sa mai zic?Ma multumesc cu ce am,cu ce se poate si caut acum sa ma conserv,pentru ca am avut o copilarie minunata.Iarna, ajungeam acasa de la scoala, ca statuile de gheata.Trebuie sa acceptam realitatea.Eu iti doresc un an plin de normalitate,sanatate ,bucurii si tot ce-ti doresti!

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamnă, vă mulţumesc foarte mult pentru că vă preocupă ceea ce scriu eu. Dacă vă cunoşteam cît am fost Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova vă numeam Ministrul Mediului. La mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici acum nu e tarziu. Dvs, sa fiti presedinte de CJ, iar eu ministru, desi mi-ar placea sa conduc un domeniu mai putin politizat, cum ar fi cel al sticlelor. Macar acolo nu se baga hotelieri, ginecologi si popi cu pretentia ca se pricep .

      Ștergere
  8. Nu fac blanturi, nu stiu la ce m-ar ajuta....
    M-ai facut sa-mi amintesc de iernile copilariei, cand veneam in casa atat de ude, eu si sora mea, incat faceam turturi la tivul hainutelor... :)
    Iti doresc un Nou An mult mai bun, cu bucurie in suflet si, ce-i mai important, iti doresc multa sanatate! La multi ani! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. De când m-am apucat eu o snowboarding iernile vin cu tot mai puţină zăpadă. Mă frustrează enorm, mai bine nu mă apucam, că nu aveam acum ce să regret.
    Bilanţuri nu-mi fac, dar îmi propun mereu câte ceva la începutul anului. Uneori reuşesc să şi împlinesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne adaptam, ce sa facem? Nu mi-a placut anul trecut, iar bilantul e catastrofic, nici nu vreau sa mi-l amintesc. Astept oferta 2014.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.