Translate

marți, 21 ianuarie 2014

Dizainu’ lu’ Peste



Acum vreo cativa ani am descoperit un site cu vanzare de covoare, CarpetVista, unul dintre cele mai mari pe care le vazusem eu la acel moment si, cum imi place sa admir aceste piese de decor, m-am abonat la newsletter. Nu dupa mult timp am primit de la varianta romaneasca a site-ului, magazinul http://www.carpetvista.ro , informatia ca s-a lansat un concurs de design pentru covoare, organizat de firma-mama, deschis international si accesibil oricarui doritor sa-si exercite chinurile facerii... artistice.
Premiile erau destul de frumoase, sute si mii de euro, iar cerintele tehnice destul de simplute, le puteti vedea aici , adica modelul sa aiba un „feeling” modern, sa nu fie complicat, sa se potriveasca unei dimensiuni 2x3m, sa prezinte mai multe combinatii de culori. Stati blanzi, ca pentru 2013 s-a incheiat competitia, dar va inscrieti la noutati si pentru 2014 primiti invitatia cand se lanseaza. Si cum pe mine intotdeauna ma atrag provocarile in care imaginatia are un rol decisiv, m-am bagat imediat in afacere, fara vreo inhibitie ca s-ar putea sa apara in concurs profesionistii de genul designerilor de tot felul. Covorul puteti sa-l desenati cum vreti voi, cu creionul pe hartie, pictat sau pe calculici, totul e sa-i faceti o poza si sa-l incarcati in formularul pus la dispozitie de organizatori. Eu am ales sa desenez in programelul acela, Paint, usor de folosit. Bineinteles ca nu permite cine stie ce opere de arta, dar nici n-aveam nevoie de asa performante, ca doar nu concepeam vreun covor persan. Poate va intrebati daca am fost atat de realista incat sa-mi dau seama ca am sanse minuscule sa acced in finala. Ei bine, eu am o fire mai cocoseasca, adica sunt combatanta cu tupeu, da, imi acord sanse, poa’ sa fie si jdemii in concurs. Si mai am o hiba (hiba, nu calitate), am incredere in juriile straine ca vor fi corecte. Pentru ca, la inceputul-inceputurilor, competitia era numai cu jurizare din partea unor designeri de prestigiu. Booon, a trecut perioada inscrierilor si a sosit momentul anuntarii castigatorilor. Intre timp, ca trecuse ceva timp, mie mi se epuizase entuziasmul si redevenisem obiectiva vis-a-vis de sus-mentionatele sanse. Asa ca, la afisarea rezultatelor, am deschis site-ul fara emotii. Emotiile (profund negative!) m-au lovit de-abia la vederea „dizainurilor” castigatoare. Pentru ca aveam in fata ochilor cele mai penibile modele, unele dintre ele rivalizau serios cu desenele facute de fiu-meu in primul an de gradinita. Dar cred ca il jignesc pe pusti daca afirm asa ceva. Si ceea ce mi s-a parut culmea este faptul ca acele modele erau intr-adevar opera unor oameni cu tangente la domeniul artistic, din diverse tari. Era ca si cum autorul, intre doua muscaturi din chifla, trasese niste linii pe coltul mesei. Mai rau, unele imagini nu insemnau nimic, dar toate aveau un nume, iar autorul chiar explica ce a vrut sa spuna sau ce l-a inspirat, cu multa seriozitate. Galeria castigatorilor o puteti viziona aici .
Va dati seama ca mi-am dat seama ca acest concurs este o cauza pierduta din punct de vedere creativ, toate premiile I din atatea editii sunt departe de orice pretentie, mai degraba gasesti chestii acceptabile printre celelalte locuri de pe podium. Am vrut insa sa-mi vars of-ul, asa ca am intrat pe sectiunea de comentarii a site-ului carpetvista.com si am spus intr-o engleza inteligibila cam ce v-am spus si voua, le-am demonstrat ca modelele premiate sunt deja la vanzare pe site, in diverse variante, adica nu aduc nimic nou, si le-am pus urmatoarea intrebare: „Domnilor, sunteti comercianti si cautati surse de inspiratie, chiar credeti ca vreunul dintre modelele castigatoare are vreo sansa sa placa vreunui client intr-atat incat sa-l cumpere?”.
Nu-mi asum vreun merit, probabil ca organizatorii primisera „injuraturi” civilizate si din partea altora, asa ca, de pe la a treia editie cred, s-a introdus sistemul cu votare. Adica ei selecteaza un numar de modele, iar publicul voteaza, fiecare persoana poate sa aleaga cinci preferate. La sfarsit votantii intra intr-o tragere la sorti si castigatorul primeste covorul preferat.
Stati blanzi (din nou!), ca n-am mai conceput nimic, prima experienta mi-a fost „soufissant”, acum imi place sa votez.
Credeti ca s-a schimbat ceva? Nooo, tot niste prostii sunt premiate. Pai, acum se voteaza din patriotism, adica sustii participantul din tara ta, ceea ce am facut si eu, numai de-a naibii, ca altminteri nu sunt nici ai nostri vreun geniu. Spun asta deoarece in editia 2013, printre ocupantii locului trei a fost si Vases Sorin Matei, un oradean de 28 de ani, inscris cu un model dragut, relaxant (de obicei jocurile de dungi imi dau dureri de cap, nu le suport, sunt hipnotice). Bineinteles ca pe locul 3 sunt modele mult mai frumoase ca cele de pe locurile 1 si  2, dar asta a devenit deja traditie in cazul acestui concurs. In 2012, o fetita de pe la noi, Sara Atanasiu de 12 ani, din Bucuresti, a luat de asemenea locul 3.
Pentru exemplificare, urmariti retrospectiva de mai jos, cu extrase dintre lucrarile premiante.

2013 

Locul 1 (cica e bambus, eu zic ca e un panda care a avut probleme cu digestia)
 
Vases Sorin-Locul 3
2012
Locul 1 (cred ca autorul a lucrat zile intregi la un asa model complex)
 
Sara Atanasiu- Locul 3


2011

Locul 1 (cica e african, eu zic ca seamana cu un maxilar descarnat)
 
Locul 3
2010

Locul 1 (e bun de obor asta!)
 
Locul 3
2009
Locul 1 (nu cred ca are vreun model!)
 In acest an nu am ce alege de la 2 sau 3, sunt absolut idioate toate modelele!






2007 (2008 lipseste)

Locul 1 (eu zic ca ala e Boeing, autorul zice ca e randunica)
 
Locul 3

8 comentarii:

  1. Uite ca si eu sunt la covoare,Nu la modele, ci la, a modifica prin casa.Te-ai lamurit ca peste tot sunt oameni care nu se ridica la asteptarile noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asta a fost o mica-mare dezamagire, sa constat ca se dadeau premii celor din tarile "potrivite" . Si asta am scris pe site-ul lor, ca n-au selectat persoane din fostele tari comuniste. Ulterior au aparut si romanasii in peisaj, cum era corect!

      Ștergere
  2. Peste tot este cam la fel! Dimensiunea diferă doar! Apropo ştii cine a câştigat concursul cu lenjeriile? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, exact acela! Am amintit despre el pentru că ştiu că ai participat!

      Ștergere
  3. Chiar ca sunt de tot rasul. Eu cred ca totusi e o mare gluma....cred ca e un concurs pentru copiii retardati, ca si fiu-meu la aproape 4 ani ar face ceva mai reusit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uf m-am linistit si eu cu concursurile de genul asta, particip doar unde nu trebuie sa ma dau peste cap... din ce in ce mai rar.

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne, ce am mai ras citindu-ti parererile la fiecare "opera de arta" in parte. :)))
    Ai avut ceva vana sa scrii acest articol, sa participi, sa iti spui parerea organizatorilor....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar stii ce-i culmea? Ca intre timp am priceput cam ce se premiaza si parca as incerca din nou. Parerea am spus-o cu aplomb ca ma enervasem tare. Primisera in concurs mii de modele si ei alesesera niste tampenii!

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.