Translate

sâmbătă, 2 aprilie 2016

Cum sa pui un PDF in articolul de pe Blogger

Bah, n-am eu treaba cu detaliile tehnice si cu programele, dar cand reusesc sa invat lucruri noi, mai ales in privinta blogului, sunt asa entuziasta, mai rau ca un copil cand capata o jucarie frumoasa. Am invatat in trei ani, singurica, multe despre cum sa "manuiesc" uneltele de pe Blogger, dar tot mai am o groaza de aflat si nu intotdeauna am rabdare. In plus, am vazut ca sunt o multime de debutanti intr-ale bloggeritului, saracii inca nu stiu sa pun un link pe un cuvant cheie si mi-aduc aminte cat de "afoana" eram in primul an si cu cata mandrie am invatat sa umblu prin cele setari si sa fac operatii diverse.
In articolul trecut, cel cu costumele de baie, la final exista un doc care poate fi derulat, marit si micsorat, acela este un PDF. Ok, l-am gasit pe un site si mi s-a parut atat de util incat am dat un download si de-abia atunci am vazut ca este un PDF. M-am hotarat sa il includ in articol dar, cum era si evident, nefiind un jpeg., aveam nevoie de un cod HTML pe care sa il prind in versiunea HTML a articolului meu.
Cum obtii codul de incorporat pentru un PDF, asta este marea intrebare.
Am dat o cautare pe Goagal si am gasit un articol foarte bun, in engleza, acesta este: http://www.mybloggerlab.com/2013/03/how-to-embed-pdf-and-other-documents-in-blogger-posts.html
Tot procesul este explicat pas cu pas, dar eu m-am impotmolit putin pentru ca ferestrele care imi apareau mie nu aratau chiar ca in printscreen-urile din articol. Asa ca redau la randul meu pasii, pe versiunea mea:
1. Dupa ce ati descarcat documentul pe care il doriti, deschideti linkul https://drive.google.com , trebuie sa fiti conectati pe contul vostru de Google. Veti vedea ca aveti acolo si alte doc descarcate. Eu habar n-aveam de acest link, cum spuneam, sunt profana (si afoana) in multe chestii.


2.Apasati pe butonul rosu din stanga, pe care scrie "Nou" si alegeti "Incarcati fisiere", apoi vi se deschide o fereastra spre documentele din calculator si puteti sa alegeti PDF-ul pe care il doriti. Dati "open" si asteptati sa-l incarce. Dupa cum vedeti in poza dinainte, al meu a aparut pe primul rand de sus, in stanga.
3. Dati dublu click pe PDF-ul descarcat si se va deschide intr-o noua fereastra.

4.Pe bara neagra de deasupra, in coltul dinspre dreapta, chiar langa x aveti un patratel cu o sageata, apasati pe simbol si vi se deschide doc-ul in alta fereastra. Vedeti ca trebuie sa miscati cursorul pe ecran ca sa se vada bara. Acolo, chiar deasupra este un simbol cu trei puncte, apasati si alegeti "incorporati articolul". Veti obtine codul de incorporat pe care il copiati si il introduceti in versiunea HTML a articolului vostru.

Si asta este!


6 comentarii:

  1. Chiar ma intrebam cum se face, dar nu am avut vreo necesitate majora, asa ca nu am cautat.
    Acum poate sa apara. O sa incerc si eu! Multumesc!
    Weekend minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Dacă nu întrebi... Vezi cum îţi afectează Bounce rate-ul.
    Oricum va fi un articol util pentru mulţi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Na, acum a trebuit sa caut ce e ala bounce rate, habar n-aveam, dar am citit definitia si nu pricep cum e afectat de chestia cu pdf-ul. Oricum, ieri a fost prima oara cand am avut nevoie sa introduc un pdf, nu cred ca va mai fi cazul curand.

      Ștergere
    2. De fapt problema este dacă deschizi în aceeaşi pagină sau în alta independentă. Mâine o să pun mai multe în privat. Dacă uit te rog să mă tragi de mânecă. B.R.-ul trebuie să fie cât mai mic.

      Ștergere
  3. Oooo :D entuziasm impartasit :D. Hihi!!
    Ar fi trebuit sa povestesc cum mi-am prins eu urechile pana am pus "garat" domeniul pe .ro ca sa il atasez blogspot-ului.. The joy! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc! Mi-a prins tare bine postarea ta! Spor in continuare! :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.