Translate

vineri, 29 iulie 2016

Casa Verde reloaded, balbaieli triste

Ei, vedeti daca eu nu ma uit la stiri? Habar n-am avut ce m-a (ne-a) lovit la serviciu cand au inceput zilele trecute sa curga oamenii si sa sune telefoanele in disperare, ca toti doreau sa stie cand sa vina sa depuna dosarele pentru finantare. Dupa ce am interogat vreo doi nefericiti, ca noi, ca institutie, nu primisem nimic oficial, am deslusit si misterul.
Misterul, adancit de ce-a inteles fiecare din comunicatele mass-mediei, statea in faptul ca s-a anuntat inceperea programului, fara sa precizeze ca nu incepe de-a doua zi, ci mai raman cateva etape de parcurs pana la deschiderea oficiala a sesiunii.
Asadar, de trei zile vorbesc pana ma doare gatul. Despre cum se deruleaza programul am scris pe larg AICI.
Revin cu amanunte deoarece au aparut modificari. In primul rand, haideti sa lamurim cand incepe sesiunea de depunere dosare. In prezent, ordinul de ministru si ghidurile de finantare care cuprind toate amanuntele se afla de-abia in dezbatere publica, le gasiti pe site-ul Ministerului Mediului astfel:

PERSOANE FIZICE - Eficienta energetica (adica termoizolatii)
http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2016-07-26_ORDIN_CASA_VERDE_PLUS_FIZICE%284%29.pdf

PERSOANE FIZICE -Panouri solare si pompe de caldura
http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-om-pentru-aprobarea-ghidului-de-finantare-a-programului-privind-instalarea-sistemelor-de-incalzire-care-utilizeaza-energie-regenerabila-inclusiv-inlocuirea-sau-completarea-sistemelor-clasice-de-incalzire-benefici/1781

Mai exista doua ghiduri, pentru persoane juridice, le puteti consulta tot acolo.

ATENTIE: BENEFICIARUL PLATESTE INITIAL TOATA INVESTITIA! NU VA DA NIMENI BANI IN AVANS.
Nu achizionati si nu instalati nimic inainte de depunerea dosarului, aprobarea acestuia si semnarea contractului de finantare deoarece nu se deconteaza! Aveti la dispozitie un an de la semnarea contractului sa va faceti lucrarea si dosarul de decontare.
Nu puteti depune dosar daca nu aveti facut cadastrul pe locuinta deoarece va trebuie un extras de carte funciara informativ. Daca locuinta este in constructie, se merge pe autorizatia de construire care sa fie valabila.
Nu se mai finanteaza centralele pe peleti!
Nu se acorda decat o prima de finantare/sesiune/beneficiar, adica trebuie sa va hotarati la un singur tip de proiect (nu puteti sa va faceti, de exemplu, si panouri si pompa sau izolatie si panouri sau mai stiu eu ce combinatii). Asta e din cauza locurilor limitate si interesul e sa acceseze cat mai multa lume. Daca ati avut dosar in sesiunea 2010 si 2011, puteti sa veniti acum cu alt proiect.
Pentru cei care au experienta sesiunii din 2010 si 2011, lecturati ghidurile deoarece au fost introduse si alte acte. Dap, ca tot zicea Nea Caisa Primul Ministru ca trebuie sa ne de-birocratizam. Poftim!
Nu se fac liste de inscrieri sau de asteptare, se merge pe "primul venit, primul servit", sa vedeti ce batalie vom avea in institutie, mai ceva ca alea pe drujbe si tigai la oferta.
Nu scoateti actele in avans! Asteptati sa se anunte deschiderea sesiunii deoarece anuntul se va face cu minim 10 zile inainte, iar actele se depun in termen de valabilitate (sunt acolo certificate fiscale si cazierul care au valabilitate mai mica). In plus, dupa dezbaterea publica s-ar putea sa se mai modifice ceva.
Totul se tehnoredacteaza pe calculici, nu se vine cu cererile tip completate de mana.

Si sa revin la deschiderea sesiunii. Ghidurile au fost puse pe site pe 26.07 si stau acolo 10 zile. Apoi, daca apar aprobate imediat, sesiunea se va deschide dupa 10 zile pentru panouri+pompe si dupa 30 de zile pentru termoizolatii.

IMPORTANT:
Dosarele se depun la sediul Agentiilor pentru Protectia Mediului din judetul unde aveti adresa de domiciliu (trecuta in buletin) NUMAI PENTRU PANOURI+POMPE, chiar daca faceti proiectul pe o casa aflata in alt judet. Pentru izolatie termica se merge cu dosarul direct la Bucuresti, la AFM.
Anuntul de deschidere a sesiunii, cu toate documentele aferente, se posteaza pe site-ul Administratiei Fondului de Mediu, care este afm.ro. Asa ca urmariti indeaproape acest site ca sa castigati timp.
Nu va mai uitati in gura presei, ca spun niste prostii pe care nici ei nu le inteleg.

5 comentarii:

  1. Ar trebui să te premieze cei de la mediu! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. aaa, bun! deci cu mediul...bune informatii!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ceva noutati? Parca era vorba de 10 zile de dezbatere publica..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, s-a terminat cu dezbaterea publica, acum asteptam sa iasa ordinul care aproba ghidul si stabileste deschiderea sesiunii de finantare. Anuntul se va pune pe afm.ro, urmareste acolo.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.