Translate

duminică, 28 august 2016

Colectionarul de dulceturi, redescoperirea Apiderminului

Daca va asteptati sa cititi vreo reteta de dulceata in articol, va inselati amarnic. Eu servesc numai dulceata exotica facuta de specialisti, hi, hi...
Fix ieri am dat o tura prin mall, in ideea ca sunt chestii la reduceri. Chestii erau, ba chiar la super-reduceri, dar n-am luat nimic ca eu sunt tare carcotasa, imi trebuie mult sa ma hotarasc. Plus ca mi-e sila sa probez tzoalele, curg apele pe mine si ma enervez.
Motivul principal al escapadei de sambata a fost insa targul.
"Targul", cam prea pompos numit astfel, consta numai din cateva tarabe cu produse naturale asezate afara, in fata intrarii in mall, dar m-am repezit la ele de parca ratasem ceva in viata.
Primul inspectat a fost nenea cu dulceturile. Avea atatea feluri de dulceata incat ne-a trebuit ceva timp sa lecturam lista afisata. Foarte amabil, nenea ne tot imbia cu dulceata din fructe autohtone, noi ne ambitionam sa cerem dulceata de smochine. Pana la urma, domnul a recunoscut ca nu mai are de smochine, dar ne-a oferit una de banane. Buna si aia, a insfacat-o fiu-meu. Eu m-am orientat la una de nuci verzi la care am adaugat una de ardei iuti pentru friptura. Noroc ca acasa am avut inspiratia sa o gust inainte de a o intinde pe cotletul de porc. Ustura destul de tare, asa ca am pus doar vreo patru lingurite sa nu ne ia gura foc. Dar da o aroma interesanta fripturii.
Achizitionarea a trei borcane de dulceata, in conditiile in care in frigider mai am vreo cinci incepute, nu inseamna ca suntem mari mancatori de dulceata. Mai degraba degustatori deoarece nu agream chiar deloc painea cu unt si dulceata. In schimb agream intens clatitele. Cele de aseara au epuizat borcanul de rubarba cu menta si jumatate din bananele proaspat achizitionate. Dulceata de banane este parfumata si extrem de placuta, merge perfect la clatite.


Dupa taraba cu dulceata a urmat taraba celor de la Complex Apicol Veceslav Harnaj. M-am lipit de ei ca marca de scrisoare din cauza produselor de ingrijire, stiti voi, fostul (si actualul, ca au pastrat denumirea) Apidermin. Oamenii au de toate, traditie din belsug plus ingrediente naturale foarte sanatoase. Dupa ce am studiat cremele de fata, de maini, sampoanele si mastile, am luat un balsam de buze Apidermaliv la tub de 10 ml. Balsamul nu e clasic, ca un ruj, ci ambalat in tub cu varf aplicator. Si eu si fiu-meu am recunoscut ca are un singur defect: este atat de delicios ca iti vine sa-l mananci. Asta e din cauza uleiului esential de portocale care il parfumeaza. Cremuta are ca ingrediente laptisorul de matca, ulei de masline si miere, ceara de albine cu efect antirid si hidratant. Este foarte placut pe buze, nu este lipicios, intra repede in piele si ai o senzatie de buze catifelate. Am dat 7 lei pe tub, dar merita din plin!
In timp ce eu imi vedeam de creme, consortul facea alta afacere prin spatele meu: parlamenta cu partea barbateasca a firmei pentru achizitionarea unei sticle de vin din miere. Pe scurt, celebrul hidromel. Hidromelul (sau miedul) Vinum Apini este 100% natural, obtinut prin fermentarea mierii si este produs in doua variante: demisec si sec. Al meu a luat demisec. Ajunsi acasa era gata sa desfac sticla, de pofta, ma gandeam ca e molcut cam ca un cidru, 4-5% acolo. Noroc ca m-am uitat pe eticheta si am vazut ca are fix 11%. Cam taricel, asa ca l-am amanat pentru o ocazie mai bahica.
Simpatici cei de la Complex Veceslav Harnaj, aveau si derivate apicole, dar n-am mai stat sa le studiez, am tasnit drept spre nenea cu colacii Kurtos ca erau calzi si miroseau naucitor a scortisoara.
Pranzul nostru a fost cam dezlanat, ocazie de a medita asupra inutilitatii unei cure de slabire in conditiile in care ai atatea ispite dulci in fata ochilor. Dar asta e ! Ce-ar fi viata fara un pic de haos culinar in vacanta!


4 comentarii:

  1. nu am baut hidromel inca, chiar m-ai facut curioasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Ieri am făcut dulceaţă de smochine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daaa suna extrem de bine ;mi-i s-a deschis apetitul pentru dulceturi exotice acum desi silueta nu imi permite sa gust prea mult .Naty Mihaela GreenEyes

    RăspundețiȘtergere
  4. Apropo de miere, derivate si alte preparate, am gasit prin casa o carte in care arata pana si cum sa constriesti instalatia pentru hidromel. :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.