Translate

marți, 6 iunie 2017

Jurnalele unei adolescente (ne)obisnuite

Pana sa mi-aduc eu aminte sa schimb pe pagina blogului titlul volumului pe care il citesc in acest moment, am sarit o carte pentru simplul motiv ca am terminat-o in vreo trei zile. Este vorba despre ceva cu totul altfel fata de ceea ce lecturez de obicei, si anume o poveste vesela despre viata din liceu. Un liceu american, bineinteles.
Jurnalele lui Carrie de Candace Bushnell preced scenariul din binecunoscutul serial "Sex and the city", prezentand debutul in viata de adult al eroinei Carrie Bradshaw, atat de indragita de fanii filmului.
Daca va intrebati ce m-a apucat, in primul rand am primit aceasta carte cadou, asa ca m-am pus sarguincios pe treaba, in al doilea rand a trebuit sa fac o pauza dupa Don DeLillo care imi invalmasise si bruma de logica pe care o mai aveam. Plus ca este o aparitie din colectia Chic a Editurii Polirom si simteam nevoia sa vad si latura usurica, de vacanta, a numitei edituri.
Daca n-ati urmarit serialul "Totul despre sex", cum a fost tradus la noi, n-ati pierdut mare lucru, dar tot ati ratat ceva: o buna ocazie de a va distra, de a va relaxa si de a fi la curent cu tendintele fashioniste de peste ocean.
Ei bine, personajul Carrie Bradshaw, o tanara jurnalista si scriitoare (interpretata foarte original de Sarah Jessica Parker) este un om cu o groaza de trairi intense, optimist, dorindu-si de la viata doar un strop de iubire. Sincera cu prietenii, saritoare, cu gusturi inegalabile in moda (si tocmai de aceea cam cheltuitoare), Carrie a fost indragita de la inceput de spectatori. Motiv pentru care, autoarea scenariului, la cererea fanilor, s-a simtit imboldita sa scoata doua volume, primul fiind cel pe care vi-l prezint, in care sa descrie debutul personajului, etapele parcurse pana sa ajunga in marele oras New York.
Adolescenta Carrie nu este tocmai imaginea femeii din film, dar este o luptatoare si o fire transanta care prevesteste modul cum avea sa evolueze. Aceasta carte este destinata mai degraba segmentului de varsta adolescenta, fiind o fresca foarte elocventa a vietii de liceu americane. Daca ati vizionat filme cu adolescenti americani, veti remarca faptul ca povestea lui Carrie urmeaza tot tipicul: rivalitati, grupuri de interese, prietene de nedespartit, prieteni care tradeaza, iubiri intense sau inselatoare, razbunari copilaresti.
Dar cel mai important, lectura este extrem de amuzanta, in ciuda unor lucruri aparent grave, sugerand faptul ca, in liceu, relatiile pot fi extrem de pasagere, chiar daca par sa afecteze o groaza de oameni. Povestea nu vrea sa incurajeze superficialitatea, ci vrea sa sublinieze ca aparentele conteaza prea mult si sunt usor de demontat in aceasta perioada a vietii oricarui om.
Candace Bushnell scrie cu o lejeritate pe care o invidiez, intamplarile curg pur si simplu, rasturnarile de situatie nu lipsesc, totul pe fundalul unui umor sanatos. Bineinteles, fiind vorba despre jurnale, personajul principal este cel care face relatarea, determinandu-ne sa empatizam si mai mult cu aventurile si trairile sale. Carrie isi doreste sa devina scriitoare, este in ultima clasa de liceu si se lupta sa-si mentina stapanirea de sine intr-o perioada in care hormonii o iau razna. Este problema tuturor prietenilor sai, toti incearca sa depaseasca aceasta etapa dificila in care sunt obligati sa-si aleaga si un drum in viata, nu numai sa se distreze.
Am citit cu mare placere aceasta carte, va asigur ca va va deconecta si, poate, va va reaminti de anii tineretii, anii nebuni in care totul era posibil.

3 comentarii:

  1. am citit si eu cate ceva din colectiile acestea chic, sunt amuzante!

    RăspundețiȘtergere
  2. Carte de vacanta, cand vrei sa-ti relaxezi neuronii:) serios ca mi-a placut! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare usoara, dar e scrisa cu mult talent, n-o lasi din mana.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.