Translate

joi, 17 august 2017

Urzeala Tronurilor-sezonul 7, episodul 5

Adica asta care a fost luni.
Sezonul 7 al GOT este unul mai pe scurt, mai sunt doar doua episoade din el. Era clar ca asa va fi, de vreme ce a inceput mai tarziu in acest an. Iata o lista cu durata fiecarui episod si, ca de obicei, ultimul, cel care care da tonul pentru celalalt sezon, este cel mai lung:
  • Episod 1 – Dragonstone: 59 min
  • Episod 2 – Stormborn: 59 min
  • Episod 3 – The Queen’s Justice: 63 min
  • Episod 4 – The Spoils of War: 50 min
  • Episod 5 - Eastwatch: 59 min
  • Episod 6 – Death is the Enemy: 71 min
  • Episod 7: 81 min
Ideea este ca sezonul 8 va fi probabil si ultimul, producatorii spun ca nu si-au dorit un show nesfarsit. Zvonurile spun ca sezonul 8 va fi si mai scurt, dar fiecare episod va avea peste 80 de minute. Vom vedea.
Oricum, evenimentele  devin din ce in ce mai dramatice, in mod sigur vor escalada pe ultima suta de metri.
Ca si in celelalte episoade, si in cel din aceasta saptamana incep sa iasa la suprafata dedesubturi si conexiuni intre intamplari trecute. Iar personajele par sa agrege, sa se adune, sa fie laolalta in cele doua tabere. Cu alte cuvinte, lucrurile sunt transate din ce in ce mai clar.
Pun pariu ca cel mai mare mister al acestui episod a fost smecheria inventata de Lord Baelish/Degetel pentru a strecura zazanie intre surorile Stark. Scena in care Arya se furiseaza in camera prefacutului lord pentru a cauta un anume biletel se dovedeste a fi un aranjament perfid din partea acestuia. Arya e tanara si nu prea versata in intrigile de curte, desi a ajuns o adevarata luptatoare. Este si influentabila. Are indoieli cu privire la onestitatea si la motivatiile Sansei. Asadar, Degetel intuieste framantarea tinerei si o atata impotriva surorii sale.
Pe biletelul pe care Arya il descopera in camera, semnat de Sansa,  scria cam asa:
"Robb, iti scriu cu inima grea. Bunul nostru rege Robert este mort, ucis datorita ranilor capatate intr-o vanatoare de mistreti. Tata a fost acuzat de tradare. A conspirat cu fratele lui Robert impotriva iubitului meu Joffrey si a incercat sa-i fure tronul. Lannisterii ma trateaza foarte bine si imi asigura tot confortul. Te implor: vino la Debarcaderul Regelui si jura credinta regelui Joffrey pentru a preveni orice ruptura intre marile case Lannister si Stark."
Hm, cam dubioase sentimentele Sansei, nu? Suficient cat sa alimenteze incapatanarea si orbirea Aryei. Degetel pare sa castige cu aceasta miscare! Numai ca Arya nu stie ca mesajul a fost scris de Sansa sub teribila amenintare a lui Cersei Lannister, iar sora ei, pe-atunci prea mica de varsta si prea infricosata, a facut ceea ce i s-a cerut in teribila situatie data.

In acest episod, Gilly, iubita lui Samwell Tarly, dolofanul teribil de istet care se afla in Citadela pentru a deveni Maester, descopera povestirea unui Inalt Septon, Maynard, care pomeneste despre anularea casatoriei mostenitorului Rhaegar Targaryen si o alta casatorie, a carei ceremonie a avut loc in mare secret in Dorne. Dar Gilly nu stie ca a dat peste dovada casatoriei dintre un Targaryen si un Stark, rezultatul acestei legaturi fiind chiar copilul Jon Snow. Asadar, Jon este clar nepotul legal al lui Daenerys, motiv pentru care dragonul Drogon incearca sa se apropie de el si se lasa mangaiat, spre stupoarea stapanei sale. Dragonul simte legatura de sange dintre Daenerys si Jon Snow.
Daca va amintiti, in alt sezon, singurul om care mai reuseste sa se apropie de dragoni, este Tyrion Lannister atunci cand ii elibereaza din lanturi pe Rhaegal si Viserion, inchisi in catacombele piramidei din Meereen.
In paranteza fie zis, pe parcursul episoadelor o puteti auzi pe Daenerys, mama dragonilor, dand o comanda de atac: "dracarys", in urma careia Drogon, cel mai mare dragon, incepe sa scuipe foc. Dracarys este un cuvant din vechea limba valyriana, insemnand "dragonfire", adica exact foc de dragon. La inceput, Daenerys i-a indemnat astfel pe puii de dragon sa scuipe foc pentru a-si frige carnea pe care o mancau. Mai tarziu, cuvantul a devenit un semnal pentru declansarea atacului.

Surprinzatoare este reuniunea mai multor personaje, in scopul declarat de a captura un umblator alb pentru convingerea scepticilor asupra primejdiei uriase ce se apropie de dincolo de zid. Asa ca ii vedem reaparand pe Gendry, bastardul fostului rege Robert, pe Jorah Mormont vindecat miraculos datorita indraznelii lui Sam Tarly, pe Caine, convertit in baiat de treaba, pe Beric si Thoros, vesnicul reinviat si unul dintre preotii betivi ai Stapanului Luminii, cultul caruia ii apartine si Melisandre.
Gendry s-a maturizat si vrea sa se implice in batalia ce va urma, iar Jon Snow pare sa il placa de la bun inceput. Este un simbol deoarece si tatii lor, Ned Stark si regele Robert fusesera prieteni apropiati.
Cainele, Sandor Cleagane, a iesit de pe lista de persoane indezirabile a Aryei si pare sa fi suferit o metamorfoza in bine. Este interesant cum unii dintre eroii negativi vireza incet, dar sigur, spre o imagine mai buna.

In final sa nu uitam de surpriza pregatita de Cersei. Nu, nu faptul ca va trebui sa se impace cu gandul ca nu Tyrion i-a omorat fiul, ci faptul ca este insarcinata cu fratele sau, Jaime si ca are de gand sa recunoasca public cine este tatal acestui copil. Scandalos, nu?

Mai jos, va las cu un preview pentru episodul 6, cel de lunea viitoare, preluat de pe canalul oficial de Youtube al Games of Thrones.

4 comentarii:

  1. Adica serialul are 7 ani?? Ca e incalcit am tot zis 😉 da au trecut 7 ani de cand a inceput? ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu-ti vine sa crezi, a pornit din aprilie 2011! Dar eu, de exemplu, n-am putut urmari primele trei sezoane. Cand m-am hotarat, am luat cartile, apoi am intrerupt cititul deoarece actiunea din film difera de carti si am vazut intai ce pierdusem din serial, pe calculator. Dupa care nu le-am mai ratat la tv. Nici nu-ti vine sa crezi cum trece timpul deoarece pe parcursul anului tot sunt reluari.

      Ștergere
    2. Se zice ca serialul asta a ridicat Așteptările oamenilor..e tare interesant sa vezi ce or sa facă dupa,către ce alta tema se vor îndrepta cei de la Hollywood!

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.