Translate

duminică, 11 noiembrie 2018

Joseph Christian Leyendecker, pictorul cuplurilor

JC Leyendecker a fost un proeminent ilustrator al primilor ani ai secolului al XX-lea. Este bine cunoscut pentru afisele, cartile si ilustratiile de reclama, dar si pentru copertile publicatiei The Saturday Evening Post.
S-a nascut in 1874 si a murit in 1951, rastimp in care a creat mai mult de 400 de coperti de revista, dar si numeroase ilustratii de divertisment din interiorul acestor magazine.
German de origine, Leyendecker a ajuns in America in anul 1882, impreuna cu familia. A facut parte din generatia de aur a ilustratorilor americani, dezvoltand un stil personal, distinct si avand o indelungata cariera artistica.


Desi familia sa nu avea resurse financiare, l-a incurajat sa-si urmeze talentul. La varsta de 15 ani, Leyendecker s-a angajat ca ucenic intr-o firma din Chicago. Si-a terminat studiile la Chicago Art Institute unde a urmat desenul si anatomia, apoi a plecat la Academia Julian din Paris unde, timp de un an, a facut cunostinta cu miscarea Art Nouveau si marii sai exponenti, cum ar fi Alphonse Mucha.

In 1899 se intoarce in America si isi incepe cu adevarat cariera artistica. S-a discutat mult pe tema orientarii sexuale a artistului, mai ales din cauza faptului ca a pictat/desenat de nenumarate ori tineri barbati sau perechi de barbati aruncandu-si priviri cu substrat. Realitatea este ca a ilustrat si nenumarate cupluri heterosexuale, din diverse epoci, cel mai interesant este sa urmaresti modul cum se schimba vestimentatia acestor subiecte, in functie de anii cand a fost realizata pictura.

M-am uitat peste ilustratiile lui Leyendecker, incercand sa surprind acele caracteristici care il deosebesc ca stil si il fac atat de placut privirii. Se detaseaza o anumita siguranta si continuitate a liniilor, contururile sunt deosebit de clare, nesovaitoare. Culorile sunt calde, vintage, iar subiectele sunt extrem de variate, uneori cu un umor bine subliniat. Se vede incontestabil influenta Art Nouveau in modul cum traseaza liniile, cu multa siguranta, preferand curbele organice si siluetele subtiri, suple, fluide. Dar cele mai frumoase mi se par operele sale ce infatiseaza cupluri, de multe ori din inalta societate, dar si oameni de rand. Sunt surprinse atitudini gratioase, ocheade, relatii distante sau foarte apropiate. Este clar ca lui Leyendecker i-au placut mult oamenii, indiferent de orientarea sa sexuala.
 
 
 
 
 
 

2 comentarii:

  1. Daca ar exista călătoria in timp in epoca aceea mi-as petrece weekendurile 😆

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt sigura daca am vazut ceva pana acum, asa ca pot considera o noutate acest pictor si chiar imi place stilul. Multumesc frumos pentru prezentare. Vad ca e in ton si fundalul blogului, asa ca totul e ca nou!
    O saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.