Translate

vineri, 7 februarie 2020

Bijuterii contemporane- wire wrap, o tehnica accesibila

Wire wrap inseamna, in engleza, sarma infasurata sau infasurarea sarmei, mai exact si mai pe romaneste ar fi rasucirea sarmei. Este o tehnica destul de veche de a realiza bijuterii, aparuta din dorinta unora, neprofesionisti, de a-si crea propriile piese, mai ales prin fixarea si expunerea unor pietre semipretioase. Cu alte cuvinte, iei piatra, nu stii cum sau nu vrei sa te complici cu tehnici de turnare si finisare a metalului, asa ca o infasori in sarma si gata bijuteria. Bineinteles, dupa aparitia ideii, s-a trecut la perfectionare. In prezent, wire wrap s-a extins spre metalele pretioase fiindca exista, poate nu stiati!, sarma din argint 925. Si sarma, si accesoriile: conectori, zale, capete si cum s-or mai fi numind componentele bijuteriilor.

La inceput au fost pandantivele din sarma. Erau cel mai simplu de realizat. Apoi s-au descoperit metode de a face si celelalte tipuri de bijuterii. Nu va impiedica nimic sa folositi sarma obisnuita de prin casa, dar sarma din cupru arata mai spectaculos, iar argintul chiar confera plus valoare unei piese. Va trebuie doar clestisorii aceia cu varf mai ascutit folositi in bijuterie si sarma cu doua diametre: una mai groasa, care va fi scheletul bijuteriei si una mai subtire pentru dantelaria care tine totul la un loc. Atentie, a nu se confunda wire wrap cu bijuteriile lucrate in filigran, nu este acelasi lucru!


Gasiti tot ce va trebuie pe site-urile care vand produse pentru margelit. Sarma din argint se vinde la metru, in functie de diametrul firului si va avertizez ca nu e ieftina deloc. Daca puneti la socoteala cat costa celelalte componente, precum si pietricelele naturale, veti vedea ca iese la pret de magazin. Dar va fi o bijuterie pe gustul vostru, asa ca dati-i bataie! Eu mi-am programat o bratara, mai ramane sa ma hotarasc ce cumpar.

Pana atunci, va arat cativa artisti care exceleaza in aceasta tehnica handmade. Desi piesele par sa aiba cam acelasi aer, veti vedea ca, prin comparatie, puteti observa arta fiecaruia, modul cum foloseste sarma, cum o rasuceste. Ca s-a ajuns la un nivel extrem de sofisticat, nu trebuie sa va mai spun, puteti vedea singuri ce maiestrie au acesti oameni.
Rusul Valeriy Vorobev are un blog pe care publica si tutoriale. Lucreaza mai ales cu sarma din cupru. Sub indrumarea unor maestri a invatat sa foloseasca pietrele si metalul. Nu se considera un mare artist bijutier, dar ii ies lucruri foarte frumoase din maini.
 
 
Samantha Braund si-a creat propriul brand, este designer si executant inca din 2012. Ii place sa schiteze tot timpul forme de inspiratie organica, pe care le transpune apoi in bijuterii complicate.
 
 

Taniri Design o are in spate pe Irina Cibulskaite din Estonia, o gasiti pe blogul dedicat artei sale. Foloseste sarma din argint, sarma placata cu aur si pietre semipretioase. Face niste cercei foarte, foarte frumosi.
 
 
 
 
Alabama Studio este reprezentat de Jolanta Pietrzak din Polonia. Trebuie sa recunosc ca are un stil luxuriant, aparte, de a utiliza sarma. Bijuteriile ei sunt usor de recunoscut dupa razele ce unesc sarma mai groasa.
 
 

 Nu este insa obligatoriu sa utilizezi ca piesa centrala o piatra, desi pietrele dau multa culoare si eleganta. Sarah Thompson are curajul sa faca bijuterii din sarma simpla si ii iese perfect.
 
 
 
Asadar, va indemn sa incercati. Toti am rasucit ceva lita la viata noastra, macar ca sa o punem la sigurante. Glumesc, cred ca va dati seama. Ca orice forma de arta, wire wrap pare simpla in tutoriale, dar da mari batai de cap cand vrei sa o pui in practica. Perfectionarea in timp este obligatorie, nu va iesi nimic din prima daca nu ai aplecare spre domeniul artistic. Dar chestiile simple le puteti experimenta, v-am zis ca eu nu ma las.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.