Translate

joi, 1 martie 2012

Deficienta de calciu, boala nerecunoscuta a femeii

De mult prea multi ani sufar de o deficienta acuta de calciu care m-a obligat, in timp, sa ingurgitez cantitati “industriale” de suplimente continand acest element esential functionarii organismului nostru. Ca sa nu mai vorbesc de nenumaratele injectii intravenoase, pana la refuz, facute prin spitale sau acasa. O boala lunga careia, in cazul meu, nu i s-a depistat originea deoarece nu prezint disfunctii ale vreunei glande endocrine…asadar a trebuit sa ma multumesc cu ideea ca “asa sunt eu”, azi bine, maine rau, fara sa am o explicatie exacta a acestor oscilatii. In cazuistica medicala femeile par sa prezinte cu mai mare frecventa aceste tulburari de asimilare a calciului, lucru pus de multe ori pe seama actiunii hormonilor din anumite perioade fiziologice.
Realitatea este ca starea psihica, stresul sau oboseala au de asemenea o covarsitoare importanta pentru momentul in care se manifesta caderile de calcemie.
De-a lungul anilor am avut ocazia sa cunosc si sa observ foarte multe persoane ce se simteau rau intr-un mod nedefinit, fara sa isi dea seama de unde provine aceasta stare alarmanta si de-a dreptul invalidanta atunci cand ajunge sa se repete in fiecare zi. Am incercat sa le indemn sa isi faca analize de sange pentru a depista din timp aceste carente. Am incercat sa le spun ca raul provocat de carenta de calciu in organism este un mare semnal de alarma si ca, o data pornit, este ca o avalansa…daca nu e tratat din pripa va provoca stari din ce in ce mai grave.
In cazul meu a durat ani de zile pana m-am repus pe linia de plutire, nu vreau sa sperii pe nimeni cu chestia asta, dar asa s-a intamplat.
De aceea, din propria experienta si din ceea ce am citit prin diverse studii, dar mai ales de pe internet si din reviste, pentru ca niciun doctor nu va va da prea multe amanunte (o alta “caracteristica” a doctorilor romani!), am sintetizat cateva observatii si reguli pentru cei interesati sa isi amelioreze starea data de insuficienta calciului in organism:
1. Atunci cand va faceti analize de sange, solicitati intotdeauna sa vi se faca si calciul ionic, nu numai cel total (este calciul reactiv, nu cel din circulatia sangvina si este cel implicat de fapt in transmiterea impulsurilor nervoase-puteti sa aveti un calciu total in limita normala si sa aveti impresia ca totul e in regula cand de fapt calciul ionic este sub limita); de aceea deficienta de calciu da manifestari atat de complexe ca si cum toate functiile organismului ar fi dereglate;
2. Daca luati suplimente cu calciu, aveti grija sa fie combinat intotdeauna cu vit.D si magneziu, numai asa va fi asimilat in procent mai mare de organism si va combate spasmele musculare caracteristice; luati concomitent si vitamina C, contribuie de asemenea la o asimilare mai buna; cautati suplimente cu selenium, potasiu, strontiu, bor, ar fi cam 45 de minerale implicate, astfel incat sa se previna osteoporoza;
3. Cititi cu atentie pe cutie ce concentratie au pastilele, nu luati pastile cu concentratie de 100 mg sa zicem ca sunt bani aruncati si nu va ajuta prea mult cand aveti o criza, orientati-va la pastile de 450-500 mg, producatorii va spun exact care sunt datele produsului. De exemplu veti citi pe cutie ca e vorba de un comprimat/capsula cu 1000 mg de carbonat de calciu echivalent a 400 mg. Ca2+. Pe voi va intereseaza concentratia ionilor Ca2+, deci acele 400 mg !!!;
4. Daca vreti cu adevarat sa va reveniti, trebuie sa renuntati la cofeina, alcool, fumat, bauturi carbogazoase, dulciuri, toate acestea scad rata de asimilare a calciului; cel putin nu luati pastilele cu cafea sau bauturi carbogazoase;
5. Beti multa, multa apa, 1 litru/zi minim este obligatoriu altminteri calciul se depune in rinichi, in tesuturile moi, puteti face ciocuri osoase la calcaie sau incheieturi ceea ce inseamna alte si alte probleme!; veti vedea in timp cum vi se intaresc unghiile si se albesc la varfuri, celor care nu le-au iesit inca maselele de minte, le vor creste unele de culoare mai alba decat restul dintilor, semn ca au mai mult calciu;
6. Daca medicul nu va recomanda altceva, incercati sa luati suplimente cel putin 10 zile pe luna, de preferinta in zilele dinaintea ciclului menstrual; veti vedea ce efect benefic fantastic are acest lucru: se atenueaza mult manifestarile sindromului premenstrual si scade fluxul sangvin simtitor; aveti rabdare si perseverati, ameliorarea se va vedea in scurt timp;
7. Daca faceti caderi de calcemie si aveti stari de rau, de ameteli si sufocare, nu va alarmati caci intrati intr-un cerc vicios, spaima va va agrava starea! Luati o punga si respirati adanc si rar in aceasta (sau respirati tinand palmele caus peste gura). Faptul ca respirati aer statut va scadea aportul de oxigen la nivel celular si implicit folosirea calciului, deci va opri scaderea concentratiei acestuia;
8. Caderile de calcemie vin “la pachet” cu scaderea tensiunii si a glicemiei, dar si cu bataile neregulate ale inimii (tahicardia) si de aceea aveti impresia ca va e atat de rau…primul gest este sa va luati pastila de calciu si magneziu (magneziul va va linisti si va echilibra tensiunea), apoi beti mult lichid ca sa cresteti fluxul sangvin si tensiunea si mancati ceva pentru a creste glicemia, cel mai bine paine sau miere; veti observa ca extremitatile vi se incalzesc si veti avea o stare de somnolenta placuta, semn ca va reveniti;
9. Cel mai important efect “secundar” benefic este cel de intarire a imunitatii, veti constata ca va imbolnaviti mult mai greu de diversele viroze care bantuie sau veti avea simptome mult diminuate.

FOARTE IMPORTANT: Daca aveti afectiuni renale cum ar fi pietrele la rinichi, suplimentele cu calciu pot fi luate numai sub supraveghere medicala!!! La fel si in cazul femeilor insarcinate, mie doctorul mi-a spus atunci ca suplimentele pot provoca avort si mi-a indicat numai calciul lactic care, chipurile, este cel mai natural compus al acestui oligoelement.

Acestea fiind zise, va incurajez sa aveti rabdare…daca va cunoasteti foarte bine organismul si procesele fiziologice care au loc, veti putea sa priviti mai calm si cu mai multa detasare starile de rau atunci cand se manifesata. Cu cat sunteti mai linistite, cu atat va veti reveni mai repede.

Ca sa inchei, va voi spune ce suplimente iau in acest moment (am incercat o gramada dar nu m-am stabilit la nici unul).
Deoarece am probleme cu inghititul, apelez la comprimatele masticabile cum sunt cele de la Nycomed, Ca-D3 (500 mg), sunt dulcege si acceptabile la gust.
De putin timp am de la Lysi (firma din Islanda) un produs 2 in 1, in sensul ca pe folie sunt 2 tipuri de capsule: unele cu calciu (400 mg) si altele cu Omega 3 (1000 mg ulei pur de peste), vit.D (10 micrograme) si vit.E (2 mg).

Despre problemele de asimilare a calciului se pot scrie pagini intregi, realitatea este ca recuperarea sanatatii depinde in mare masura de psihicul nostru, de un echilibru pe care trebuie sa il gasim singuri deoarece nici un doctor nu poate sa ne ajute in aceasta privinta. M-as bucura daca v-am fost putin de ajutor.

5 comentarii:

  1. Foarte bun articolul. SI eu am avut aceeasi surpriza, Am facut analiza la Ca ionic din gresealaȘ Ca seric era OK, iar cel ionic sub valorile normale. Asta imi dadea niste stari de sufocare, simteam ca nu-mi pot umple plamanii cu aer. Am facut analize la plamani, endocrinologice, ca sa gasesc solutia cum spuneam din greseala. Am luat Ca si simptomele au disparut.
    Multumim pentru cele impartasite.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, da senzatia ca suferi de ceva mai grav, bulverseaza toate functiile organismului.

    RăspundețiȘtergere
  3. In cautarea unei descoperiri minune care sa ma scape de simptomele acestea...am dat peste blogul d voasta. Ma mai linistesc cand vad ca nu sunt singura suferinda. Ma distrez cu lipsa de calciu de vreo 10 ani...singura per cand am fost ok..a fost in timpul sarcinii...am gasit atunci un calciu iinic f bun de la firma tiens. Pot sa afirm ca este extraordinar..dar f scump. Am facut un efort financiar in sarcina pt ca ma gandeam la copil. Fetita are apr 2 ani...alaptez...sunt obosita si calciu e my best friend. Iau din farmacie...mai mult formule citrat. Si fac uneori crize...spasme prin corp...ameteala...stare de sfarseala...extrasistole..tahicardie... pe moment ma tem ca mir...apoi ma consolez singura...daca nu am crapat de 10 ani...nu o sa crap nici acuma....multumesc pt articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui sa marturisesc ca, in fazele de inceput, cand mi-a fost extrem de rau si nici un doctor sau pastila nu m-au ajutat, am apelat la o metoda mai putin "ortodoxa" si care nu poate face rau nimanui: am facut sedinte, cred ca vreo 15, de terapie prin bioenergie. asta a fost acum 15 ani, am gasit in oras o echipa de oameni extrem de inzestrati si inimosi care m-au ajutat. Continui sa cred ca acele sedinte au fost cele care au ajutat organismul sa-si revina incet-incet.

      Ștergere
  4. De acord ca firma Tiens are calciu ionic foarte bun. Interesanta si ideea cu bioenergia. Am sa incerc. Pentru vitamina C care se asimileaza foarte rapid va recomand firma Calivita.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.