Translate

luni, 5 martie 2012

Mic tratat de ingrijire a calcaielor


Ei bine, toata lumea se preocupa de ingrijirea tenului, a mainilor, a parului, gatului, bustului sau mai stiu eu ce, dar cele mai multe sfaturi se opresc undeva deasupra genunchilor, ca si cum labele picioarelor ar fi ceva prea grosolan sau indepartat de creier sau prea la nivelul solului ca sa fie destul de vizibile si observabile. 
Nu si din punctul meu de vedere ! 

Intotdeauna mi-a placut sa ma uit la incaltarile oamenilor...Vara, cand piciorul este dezgolit in sanda, mi-este imposibil sa nu observ si amanuntele anatomice mai mult sau mai putin ingrijte ale diverselor persoane. De multe ori ma uit la picioare si, daca acestea arata intr-un fel, ridic privirea si spre restul corpului. In felul acesta am avut parte de multe surprize...Am vazut picioare cu calcaie negre si crapate, « atasate » de domnite destul de scuturate si aranjate in rest si m-am intrebat: este o neglijenta generala de genul « ma fardez deci de ce sa ma mai si spal ?» sau pur si simplu nu stiu sa isi curete calcaiele ? Imi place totusi sa cred ca oamenii care au apa calda curenta o si folosesc la ceva, asadar explicatia ar fi ca nu toata lumea stie ca labele picioarelor trebuie sa aiba parte de o ingrijire speciala.
Iata cateva sfaturi de igiena elementara, pentru care sunt necesare cateva produse de ingrijire de mai multe feluri, create special pentru picioare si avand cele mai rezonabile preturi cu putinta. Ideea este ca pentru ritualul de ingrijire a picioarelor este necesar sa va rezervati un timp, in afara dusului de zi cu zi...O data pe saptamana ar fi suficient.
Produsele de baza ar fi :
-          o piatra ponce aspra
-          o pereche de sosete de bumbac
-          o lotiune pentru picioare (nu pentru ungere, ci pentru inmuierea si relaxarea acestora)
-          o crema abraziva (pentru curatare)
-          o crema emolienta (pentru ungere)
Lucrurile ar trebui sa decurga in felul urmator :
1. Va incuiati (baricadati) in baie. Indiferent ce auziti de afara, fiti tari si nu deschideti usa, daca o deschideti s-a dus totul pe apa sambetei. Copilul oracaie, sotul/iubitul vrea si el in baie, mama/tata au chestii importante ce nu suporta amanare...Daca aveti un radio, dati-l tare ca sa nu-i auziti!
2. Umpleti ligheanul cu apa calduta, nu clocotita, si turnati in el lotiune pentru picioare. Un exemplu ar fi produsul celor de la Life Care, lotiunea cu plante BIO Krauter, cu menta si musetel, pentru picioare umflate si obosite, inmoaie pielea aspra si bataturile, racoreste, este exact ce va trebuie! Sau altceva de genul acesta. Deci va varati laboantele in apa si va relaxati...pana vi se increteste pielea, ca sa zic asa.
 3. In etapa urmatoare ar fi foarte utila o crema abraziva de picioare. Exemplu: Rough skin remover,  un exfoliant, de la Avon. Este unul dintre cele mai practice produse pe care le-am avut vreodata, face parte din gama Foot Works. A nu se confunda cu gelul abraziv care e mult mai subtire. Am pus o poza ca sa vedeti care e gama.

Mod de folosire: se umezeste usor piciorul, se aplica un matalau de cativa cm pe talpa si se intinde. Se asteapta un minutel.
4. Se apuca strans piatra ponce (ar trebui una mai aspra si cu granulatia mai mare) si se ia talpa la frecat. Perseverati, crema incepe sa se usuce si sa pice in sucaleti de pe talpa, luand cu ea si stratul superficial de piele moarta de pe calcaie. Frecati pana nu mai simtiti la pipait asprimea talpilor. Clatiti bine picioarele si stergeti-va.
5. Dupa ce terminati de admirat noua infatisare a calcaielor voastre, este cazul sa le ungeti. Pentru cele care observa ca le apar fisuri in pielea calcaielor, sa stiti ca acesta este un semnal ca aveti nevoie de vitamina C. Luati cate o pastila pe zi, 100 mg ar fi suficient, si dupa o saptamana veti vedea rezultatele. Pielea se repara vazand cu ochii. Pentru a grabi acest proces folositi cu incredere clasica glicerina citrica facuta (inca !!!) de Farmec, este cel mai eficient produs de maini si picioare pe care l-am intalnit vreodata. A se studia poza- pentru cele nascute dupa 1989, poate n-au apucat sa vada crema si pe piata sau ambalajul nu le-a spus nimic. Este un produs ramas neschimbat de zeci de ani, cred ca a intrat in legenda deja ! 


Daca talpile voastre sunt netede si infloritoare aplicati doar o crema emolienta pentru talpi. Aici nu mai dau exemple ca geme piata de astfel de produse, alegeti ce va convine, unele sunt parfumate cu diverse: menta, ciocolata, cirese, ca cele de la Avon.
6. Dupa ce ati masat bine crema si a intrat in piele, trageti-va sosete de bumbac sau talpici in picioare. Au rolul de a incalzi piciorul, de a deschide porii si de a mari absorbtia cremei pe care ati aplicat-o. Plus ca veti avea o senzatie placuta de usurare a oboselii acumulate peste zi.
Dupa cum vedeti, nu este chiar atat de complicat. Poti sa ai super-talpi chiar si vara, dupa ce te tarasti prin praf si autobuze o zi intreaga. Totul e sa iti apleci privirile si catre amaratele de calcaie, merita si ele grija noastra.

Un comentariu:

  1. n-am crezut ca pot sa rad la o postare despre curatarea picioarelor - uite ca se poate - radem, noi, radem, dar promitem sa aplicam mai des partea cu baricadatul si tratamentul complet :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.