Translate

luni, 16 aprilie 2012

Unceai.ro, vă rog!


Sunt dependentă de cafea, recunosc. Atât de dependentă încât mă mulţumesc aproape cu orice , cafea să fie, îmi dau seama destul de vag de diversele gusturi şi arome, sunt roboţel şi dimineaţa nu încep să funcţionez fără doza de cafea! Cafeaua de seară nici măcar nu-mi mai ia somnul…dacă n-aş avea apă mi-aş turna cafea direct pe gât împreună cu două linguriţe de zahăr, cum am văzut într-o comedie.
Eiii, cu ceaiul este cu totul şi cu totul altceva. Pentru mine ceaiul este în primul rând o experienţă olfactivă şi gustativă şi mai puţin medicinală (spre deosebire de alţi membrii ai familiei care sunt « muşeţelomani », discipoli ai gălbenelelor şi sclavi ai mentei ...bleah!).
Dacă beau ceai din an în Paşte, măcar să ştiu că a fost ceva deosebit, înălţător, unic şi irepetabil. Motiv pentru care atunci când sunt într-un magazin nu ratez niciodată standul de ceaiuri. Le studiez, le miros, mă uit unde sunt făcute, ce ingrediente au...mă îmbăt de arome exotice şi cumpăr ceva ce n-am mai experimentat. Vin acasă şi îmi fac un ceai aromat pentru sufleţelul meu dornic de puţină căldură.
De curând am descoperit pe internet echivalentul standului meu de ceaiuri din supermarketuri, un site colorat ca şi produsele pe care le prezintă şi tot atăt de complex : http://unceai.ro/. Este un site proaspăt, lansat de la sfârşitul lunii martie şi deja afişează o bogăţie de articole şi informaţii dintre cele mai utile : ceaiuri, plante medicinale, sănătate, lifestyle, ştiri, localuri şi o comunitate online unde poţi interacţiona cu alţi pasionaţi de produse naturiste şi...de ceai.


Când am intrat prima oară în această lume virtuală a ceaiurilor, am rămas la fel de impresionată ca şi în viaţa reală, în faţa unor rafturi adevărate ticsite de cutii frumos mirositoare. Am apăsat evident primul buton – ceaiuri şi acesta m-a trimis spre alte opţiuni : aromatice, medicinale după denumire, medicinale după utilizare şi amestecuri. Chestia asta mi-a plăcut la nebunie pentru că am putut selecta imediat “aromaticele”, pasiunea mea. Ce am citit aici a depăşit cu mult cunoştinţele mele în materie de combinaţii interesante de ingrediente, cred că dacă aş fi văzut produsele în realitate aş fi înnebunit încercând să mă hotărăsc ce să aleg. Ideea e că pe site găsiţi reţete de preparare a unor licori minunate, sugestii de asociere a diferitelor plante şi fructe sau moduri de servire. Unele sunt neaşteptate, surprinzătoare ca acestea : ceai verde cu orez, ceai verde cu crizanteme, ceai alcoolizat cu bere, ceai rusesc cu citrice.
Pentru cei consumatori de ceaiuri medicinale, la secţiunea respectivă se regăsesc ceaiurile în ordine alfabetică, mod de preparare, recomandări pentru afecţiunile pe care le tratează. Un buton mai încolo pe site , la « plante medicinale », cei ce sunt amatori de gradinărit primesc sfaturi şi îndrumări pentru cultivarea plantelor de leac în regim propriu cum s-ar zice, un îndrumar foarte reuşit despre cum să-ţi produci propria materie primă pentru ceai. Site-ul vine cu o groază de alte articole de sănătate – alimentaţie, dietă şi sport, tratamente, de lifestyle –casă, frumuseţe, timp liber, autorii reuşesc să acopere mare parte din subiectele de interes pentru cei ce vor o altfel de viaţă, în care să conteze calitatea.
Ce aş vrea să mai văd pe site ?
In primul rând articole despre istoria ceaiului...orice lucru are o istorie ce trebuie rememorată iar ceaiul a fost, la un moment dat în istorie, la fel de preţios ca mătasea, condimentele exotice sau metalele rare.
Apoi mi-ar plăcea să citesc despre obiceiul servirii ceaiului la diverse popoare, reguli de bune-maniere stabilite în timp şi uzitate încă la casele mari.
Mi s-ar părea totuşi utilă şi prezentarea diferitelor mărci de ceaiuri care sunt pe piaţă, compararea lor, provenienţa ingredientelor, dacă sunt naturale sau nu, cât sunt de rare sau de preţioase, cât costă....
Cât despre interfaţa cu cititorii, aceasta mi se pare destul de bine structurată, găseşti destul de rapid secţiunea care te interesează, iar designul este plăcut şi nu te oboseşte prin grafică inutilă şi culori ţipătoare.
Per ansamblu mi se pare un site care promite, eu mă voi întoarce aici în mod sigur, ca să îmi odihnesc privirile şi să îmi clătesc ochii cu ceaiurile mele favorite.

Un comentariu:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.