“Manânc, slăbesc
şi mă menţin” zice domnul Michel Montignac într-una din celebrele sale carţi
despre la fel de celebra sa dietă. Michel Montignac a fost un vizionar în
domeniul ştiinţei nutriţiei, a demolat multe mituri despre modul cum se ţine
sau mai bine zis cum nu se ţine o dietă. Mai corect spus a făcut teoria
mâncatului sănătos astfel încât să nu te îngraşi şi, mai presus de orice, a
combătut vehement curele bazate pe înfometare şi restricţii drastice. Cum el
însuşi povesteşte, a fost un copil gras, obez chiar, şi a suferit mult din
cauza răutăţilor colegilor lui.
A făcut o adevărată obsesie pentru problemele
dietetice şi asta l-a împins către cercetare şi mediul stiinţific, reuşind să
acumuleze cunoştinţe imense despre alimentaţie. A fost cel care a descoperit că
obezitatea şi diabetul au patologii comune şi că un consum exclusiv de glucide
cu nivel glicemic scăzut pot chiar suprima diabetul. In câteva luni, aplicând
principiile descoperite, Michel Montignac a dat jos 16 kg, fără înfometare,
fără reducerea cantităţilor ci doar alegând anumite grupe de alimente.
Michel Montignac
a murit în anul 2010, la doar 66 de ani, de cancer de prostată, dovadă că
alimentaţia sănătoasă, contrar tuturor celor ce se spun, nu ne prelungeşte
întotdeauna viaţa, neputând rezolva tarele genetice pe care fiecare le
moşteneşte. Cazul Montignac este paradoxal, un geniu al nutriţiei moare atât de
devreme...Asta mi-aduce aminte de un articol citit acum câteva luni în care se
spunea că timpul care ne este dat fiecăruia în viaţă ţine de ceea ce e scris în
celulele noastre şi are prea puţin legătură cu faptul că mâncăm nesănătos,
fumăm, bem sau facem alte excese. Articolul mi s-a părut puţin exagerat,
o legatură trebuie să existe!
Michel Montignac făcea observaţia că în fiecare an, cu
câteva luni înainte de perioada estivală, toate revistele încep să publice
reţete de slăbit pentru că astfel înregistrează tiraje suplimentare. Ele
răspund aşteptărilor cititorilor asupra cărora începe să acţioneze sindromul “costumului de baie”. Numitorul comun al
acestor diete este formula hipocalorică, deşi aceasta şi-a dovedit netemeinicia
si eşecul de-a lungul timpului. Persoanele care se încăpăţânează să numere
caloriile, slăbesc greu sau deloc, şi ajung de multe ori la obezitate.
De ce pomenesc
aici de dieta Montignac?
Pentru ca m-am
hotărât sa încep să ţin un pic de regim, nu se mai poate, în iarna asta mi-am
făcut de cap şi se vede...la modul substanţial. Cu ocazia asta mi-am adus
aminte de dieta pe care am ţinut-o imediat după naştere, când aveam 15 kg în
plus, deh aşa a fost să fie, să iau foarte mult în greutate deşi eram slabă ca
un ţâr. Tin minte că atunci m-am gândit foarte serios cum să fac pentru
ca aveam o mică problemă. Glicemia, calcemia şi tensiunea foarte mici în
permanenţă nu-mi permiteau să fac foamea, pur şi simplu aş fi căzut pe stradă. Am
citit tot felul de regimuri şi, până la urmă, am ajuns la concluzia că cel mai
potrivit mie ar fi cel disociat adică în fiecare zi mănânci pe săturate, dar o
singură grupă de alimente, o zi lactate, o zi fructe, o zi carne, o zi legume
şi tot aşa. Fără pâine, evident. Timp de o săptămână m-am ambiţionat să mănânc
în acest fel dar am constatat că era la fel de greu ca un regim obişnuit. In
ziua de carne mai era cum era că e mai săţioasă, dar aş fi dat orice pentru un
fruct sau o legumă, iar în ziua de legume simţeam că mor fără carne. Ziua de lactate mergea mai bine dar ziua
de fructe era un dezastru, mă balonam şi aveam arsuri. Trebuie să recunosc însă
că dădea rezultate rapid dacă aveai voinţa să nu te abaţi de la reguli. După o
săptămână nu am mai putut şi atunci am hotărât că trebuie să adaptez un pic
regimul disociat la nevoile mele. Aşa că am continuat să disociez alimentele
dar pe parcursul unei zile. Dimineaţa mâncam cereale, seminţe, câte o felie de
pâine, la prânz aveam cărniţa sau mezeluri sau în altă zi făceam legume, seara
era a brânzeturilor sau a fructelor. Deci nu le amestecam la o singură masă. Am
ţinut cont şi de principiile alimentaţiei în funcţie de grupele de sânge si,
fiindcă am grupa « 0 », nu am exclus niciodată carnea. Grupa
« 0 » este cea mai veche, grupa primilor oameni care erau
preponderent vânători, adică în principal carnivori.
De ce n-am
aplicat dieta Montignac ? De fapt multe principii le-am aplicat dar nu
mi-a plăcut niciodată faptul că exclude cartoful din alimentaţie. Nu am de gând
sa renunţ la cartofi...şi nici la dulciuri, este o frustrare prea mare şi nu
vreau să-mi petrec timpul gândindu-mă la poftele pe care le am în loc să-mi rezolv
problemele. Apropo de asta, am citit că s-au inventat şi dietele cu îngheţată
sau cu ciocolată !
Un principiu pe
care nu l-am aplicat absolut niciodată este acela de a nu mai mânca seara sau
după ora 18. Mi s-a părut inuman pentru cineva care se culcă la ora 23 să
zicem. Până la ora aia stomacul este iarăşi gol şi senzaţia de foame te
chinuie. Mulţi spun că stomacul trebuie lăsat în repaus pe parcursul nopţii dar
mi se pare o prostie. Din ce în ce mai mulţi nutriţionişti combat în prezent
această regulă. Masa de seară ar fi chiar indicată, într-o formă uşoară
evident. In timpul nopţii dormim dar...nu murim. Funcţionarea organismului
nostru nu încetează, deci avem nevoie de energie şi în concluzie de ceva
alimente în stomac. In fine, argumente pro şi contra se pot aduce cu toptanul,
ideea e că extremele nu fac bine oricât ar părea de logice la un moment dat.
Vreau să încep un regim, dar nu voi face foamea nici într-o mie de ani,
pe mine sindromul « costumului de baie » mă lasă rece, sunt ceea ce
sunt în această viaţă, poate într-una viitoare voi fi o silfidă, deocamdată mă mulţumesc cu atât.
eu mananc foarte mult si nu ma tin de la nimic: nici shaorma, nici altceva...Am 27 de ani si la inaltimea mea arat foarte bine la 56-57de kg. Am 60, dar tinand cont , ca nu fac miscare si am si nascut nu cred ca am foarte mult si daca mananc sanatos in 5 zile ajung la greutatea dorita...E o prostie sa te tii de la mancare , pentru ca imediat ce mananci putin mai mult se va pune...Asta daca nu ai un organism care asimileaza orice...
RăspundețiȘtergeream avut si eu vremea mea cand tineam diete si faceam ceva exercitii dar am depasit cu brio perioada aceea, in afara de faptul ca mi-era foame tot timpul nu-mi aduc aminte nimic frumos.
RăspundețiȘtergere