Translate

duminică, 3 iunie 2012

Manual de iniţiere în vrăjitorie


Acum câteva luni am intrat în posesia unui cupon de reducere pe o librărie online şi bineînţeles că nu l-am lăsat să se piardă…am accesat magazinul şi am început să “răsfoiesc” oferta încercând să mă hotărăsc. Erau mai multe cărţi pe care mi le doream de ceva timp dar ce credeţi că mi-am comandat? Gustul meu pentru partea nevăzută a lumii a învins raţiunea, curiozitatea şi-a făcut de cap (ca întotdeauna !) aşa că m-am pricopsit cu o carte fantastică numită « Manual de iniţiere în vrăjitorie » ! Autorul se numeşte Oberon Zell-Ravenheart, numele nu mi-a spus şi cred că nici vouă, nimic dar, aşa cum am aflat ulterior din lectură, este un vrăjitor (la propriu) destul de cunoscut (în lumea celor interesaţi de chestiile astea, evident).
Cartea a apărut la editura POLIROM in 2007, în colecţia « La limita cunoaşterii » şi este mare...BIG BOOK, 686 de pagini, hardcover, cu multe desene şi ilustraţii, exact ca un manual de şcoală.


Cum magia, vrăjitoria şi alte domenii conexe mă fascinează fără să pot preciza de ce anume, m-am aşteptat citind titlul cărţii să o deschid şi să mă afund în reţete magice, incantaţii, simboluri mistice, revelaţii, mistere, chestii tenebroase si eventual să pot experimenta unele lucruri, aspiram de fapt la o doză masivă de adrenalină. Am avut cea mai mare surpriză !  Cartea dlui.Oberon Zell-Ravenheart este cea mai cuprinzătoare culegere de date şi informaţii din cele mai variate domenii : ştiinţele naturii, chimie, istorie, evoluţionism, astrologie-astronomie, geografie, misteriile antichitatii si Evului Mediu, legende etc. In paranteza fie zis, Ravenheart este numele de vrajitor al autorului si se traduce inima de corb, semnificand probabil intelepciunea, corbul fiind o pasare extrem de inteligenta si longeviva.
 Fiind un manual, autorul se adresează mai ales tinerilor şi foloseşte un limbaj la persoana a doua, familiar şi sfătos, foarte potrivit, ai senzaţia că stă în faţa ta şi îti explică fiecare lecţie în parte. Imi pare rău nespus că nu am avut această carte la 16-17-18 ani atunci când citeam în neştire tot felul de publicaţii, încercând să înţeleg ceva despre lumea în care trăim. Aş fi găsit într-un singur loc toată informaţia pe care o căutam cu atât de multă ardoare.
Ceea ce accentuează autorul este faptul că vrăjitoria, hulită de foarte multă lume ca o practică neagră, diabolică, înseamnă de fapt o imensă responsabilitate şi cunoaşterea profundă a lumii. Ce diferenţă în această viziune faţă de bolboroseala aşa zis magică practicată de unele persoane mai colorate din societatea noastră !
Cartea începe cu o Prefaţă de Raymond Buckland care face referire la Harry Potter şi la faptul că multe lucruri pomenite în film sunt reale, apoi ni-l prezintă pe autor ca unul dintre pionierii păgânismului în Statele Unite, un adevărat vrăjitor cu zeci de ani experienţă, un Inţelept extrem de respectat in aceste cercuri. Aş adăuga faptul că Oberon Zell-Ravenheart este un scriitor cu mult talent, un povestitor de cursă lungă si un inspirat pedagog.
In incheiere as vrea să vă spun un lucru... poate unii dintre voi nu v-aţi lăsa copiii să citească astfel de carte numai la gândul că este despre vrăjitorie şi ar putea să le pervertească mintea sau să îi abată de la credinţă sau mai ştiu eu ce motivaţii. V-aş întreba : Dar să citească romane cu vampiri îi lăsaţi ? In rândul adolescenţilor este o adevărată isterie cu filmele despre vampiri, librăriile gem de astfel publicaţii iar o vânzătoare mi-a spus odată că se vând ca pâinea caldă... Vi se pare normal ? Mie mi se pare morbid, iar gustul ăsta pentru moarte nu îşi are locul în mintea unui adolescent, nu ar trebui să ne învăţăm copiii să privească moartea în faţă pentru simplul motiv că nu o mai iau în serios şi asta poate avea consecinţe psihice nebănuite.
“Manual de iniţiere în vrăjitorie” este o carte despre viaţă şi despre frumuseţea şi misterul ei. Voi hotărâţi ce citesc copiii voştri.

11 comentarii:

  1. Trebuie sa recunosc ca m-ai speriat putin la inceput...Daca te suparam, cu cartea aia cine stie ce incantatii mi-ai fi facut, apoi mi-a venit inima la loc :))

    RăspundețiȘtergere
  2. are si vraji nu pentru ca tokmai am comandat.o si eu :D

    RăspundețiȘtergere
  3. are si vraji nu pentru ca tokmai am comandat.o si eu :D

    RăspundețiȘtergere
  4. are, dar sunt mascate ca sa zic asa in ritualuri aparent inofensive, nu cred ca autorul a intentionat sa dezvaluie ceva din secretele meseriei...

    RăspundețiȘtergere
  5. in 2011 a aparut sI "Cartea ucenicului vrajitor" de acelasi autor. Nr. pagini :722.
    Buna cartea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ,as dori sa iau legatura cu cineva care se afla in posesia acestei carti deoarece nu o gasesc de cumparat pe internet as dorii sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna unde o pot găsi,că sa o cumpar??? Nu o gasesc pe nicăieri

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.