In acest weekend nu am făcut nimic deosebit decât că am stat
ca o cârtiţă în casă, la umbră…Suport foarte greu canicula. Ai mei au umblat creanga pe la ştrand, au bătut
mingea pe afară, eu pauză, nu m-am putut urni din casă. Mi-am umplut timpul cu
chestii casnice, am pierdut vreo 5 litri de apă pe puţin doar făcând te miri
ce.
Am avut timp să
mai făţuiesc nişte sticlărie, de data asta cu temă marină. Am desfăcut un săpun
nou, cumpărat dintr-o farmacie Hofigal. E românesc, marca Ortos, şi este un
săpun cu borax recomandat pentru ten sensibil, acneic şi uscat. A costat 5 lei
la 100 gr. şi are ca ingrediente ulei de palmier, glicerină, parfum, borax.
Miroase destul de puternic, foarte frumos.
L-am folosit ca să-mi spăl faţa în
timpul zilei pentru că nu mai suportam atâta transpiraţie. A mers foarte bine
pe ten, dacă nu insişti prea tare chiar nu usucă pielea. E cremos, destul de
spumos şi nu se înmoaie. La preţul ăsta e o achiziţie bună. Firma producătoare este din Zalău şi are şi alte produse în portofoliu.
Apoi am ascultat
multă muzică... pe Youtube unde am un playlist compilat cu deosebită trudă şi
îmi place să caut alte şi alte melodii speciale. Unele dintre ele nu circulă la
noi, sunt interpretate de artişti din toată lumea dar sunt atât de frumoase
încât îţi taie răsuflarea. Zilele acestea de pildă am descoperit un duet
Jennifer Nettles de la Sugarland şi Mat Nathanson
ce cântă « Run », o melodie de dragoste plină de viaţă şi ritm pe
care aş asculta-o la nesfârşit.
Dacă reuşiţi să o
ascultaţi veţi avea parte de o experienţă şi două voci absolut senzaţionale. Ca
să nu mai zic de sentiment...talentaţi oameni !
Si, în sfârşit,
culmea delectării şi surpriza de weekend a fost faptul că a apărut dovleacul
plăcintar pe piaţă !!!! Dat fiind faptul că pepenii au început să fie
trecuţi, m-am bucurat enorm că îi pot înlocui cu dovleac. Imi place atât de
mult încât azi, de exemplu, nici n-am mâncat de prânz deoarece răsesem o juma
de tavă de dovleac la cuptor. Se zice că pofta de dovleac indică o lipsă de
magneziu şi vit.B în organism. Aşa o fi dar la mine e deja obsesie. Toată lumea
ştie ce bună este plăcinta de dovleac, am văzut că există şi dulceaţă de
dovleac, sau dovleacul prăjit şi caramelizat cu zahăr în tigaie. Eu însă cumpăr
dovleacul plăcintar, aşa dulce şi aromat cum este, pentru altceva...pentru
ciorbă. Este o tradiţie de familie, bunica şi mama mea găteau nişte ciorbe
fantastice şi neconvenţionale din dovleac.
Ciorba de dovleac
este extrem de simplu de preparat şi necesită foarte puţine ingrediente. Este
o ciorbă albă din categoria celor drese cu smântână.
Se taie dovleacul cubuleţe dar nu foarte mici, mie îmi place
sa văd multe plutind prin oală, cam o farfurie adâncă vârfuită pentru 3 litri de
ciorbă.
Se taie ceapă
mărunt şi se dă un morcov mare pe răzătoarea mică. Se pune puţin ulei în oală
şi se dau ceapa şi morcovul la călit, amestecându-se încontinuu. Se adaugă apa
şi se fierbe în continuare.
Intr-o
crăticioară se pune o mână de orez la fiert. Când e aproape gata se dă la o
parte, se scurge şi se pune în oală. Se adaugă cuburile de dovleac şi mărar
tocat şi se fierb. Spre final se bate o jumătate de cană de smântână cu puţină
apă şi se drege ciorba. Se pune sare şi se acreşte cu oţet.
Atenţie : nu
adăugaţi tot felul de legume, dovleacul e dulce şi nu merge decât cu morcov şi
ceapă altfel se schimbă total gustul.
Poftă bună !
PS: Fac ciorbe foarte, foarte bune si din mix de legume congelat, scurteaza mult munca in bucatarie, iar pentru felul doi ar merge perfect peste de la Edenia foods facut la cuptor.
PS: Fac ciorbe foarte, foarte bune si din mix de legume congelat, scurteaza mult munca in bucatarie, iar pentru felul doi ar merge perfect peste de la Edenia foods facut la cuptor.
faina reteta!
RăspundețiȘtergere