Translate

sâmbătă, 24 august 2013

Suntem in faliment

"Faliment" este cuvantul folosit intr-o stire pentru a descrie situatia in care se afla specia umana in acest moment. Cu o populatie ce se apropie vertiginos de 7 miliarde, umanitatea a reusit sa consume , chiar in avans, toate resursele pe care i le-a pus la dispozitie planeta pe acest an. Pana la sfarsitul anului vom fi pe minus sau pe datorie, cum s-ar zice. Esecul general nu intereseaza pe nimeni. Nici macar criza economica nu a adus schimbari majore in modul cum se consuma, cum se produce, cum se scot produsele pe piata.
Resursele naturale sunt decimate nemilos pe fabricarea unor lucruri care nu servesc la ABSOLUT nimic. Decat pentru a scoate banii din buzunarul consumatorului. Exista o vaicareala generala cu privire la limitarea cantitatii de hartie folosite, dar nu exista nici o norma care sa impuna producatorilor masuri drastice de economisire a acesteia. Se prefera sa se bata apa in piua cu privire la reciclare, dar nu se intreprinde nimic din punct de vedere legislativ cu privire la controlarea materiei prime care intra intr-un ambalaj sa zicem. Si problema este de nivel mondial. Stim cu totii ca ambalajul vinde in mare parte un produs. Cine sa indrazneasca sa limiteze imaginatia producatorului cand vine vorba de publicitate. Cumperi o cutie de bomboane de ciocolata si gasesti inauntru cateva bucati asezate intr-un suport de plastic, invelit cu inca o bucata de hartie, totul varat intr-o cutie de carton cu pereti dubli, ca nu cumva sa se deterioreze continutul. Vii acasa si incepi sa despachetezi alimente ale caror ambalaje ajung automat la cosul de gunoi. Chiar daca le selectezi pentru a face reciclare, de multe ori este munca in zadar. Stati linistiti, ca reciclatorii nu sunt fraieri sa refoloseasca tot ce va chinuiti voi sa recuperati. O parte a ambalajelor asa-zis refolosibile ajung tot la gunoiul menajer deoarece exista anumite tipuri de sticla, plastic sau hartie, cu o anumita calitate, cautate de agentii economici in cauza. De atatia ani de cand cumpar jucarii pentru copil, mi-a fost imposibil sa nu remarc sistemul de supra-ambalare practicat de producatori. Cutiile de carton sunt exagerat de mari si colorate, tocmai pentru a lua ochii copiilor si parintilor. Cand le desfaci, constati ca abureala e  totala, gasesti obiecte care incapeau intr-o punguta daca fabricantul si-ar fi dat un pic silinta sa economiseasca hartia. La modul general, exista o masa enorma de obiecte care sunt realizate din plastic, metal, lemn, si care sunt o risipa fantastica de materie prima deoarece sunt de proasta calitate, ori nu vor fi cumparate, ori se strica imediat si ajung la gunoi. In fabricarea acestor obiecte se face o investitie de energie care inseamna tot consum de resurse naturale, se consuma apa si munca umana si, mai mult, reprezinta surse de poluare. O asemenea afacere paguboasa ar trebui sa puna oamenii pe ganduri, dar cine are timp de asa ceva cand vine vorba de supravietuire? "Traieste clipa" este cel mai pagubos slogan adoptat de civilizatie. In cazul nostru e clar ca nu ne ramane prea mult timp daca cineva nu se hotaraste sa apuce taurul de coarne.  

8 comentarii:

  1. Ce sa reciclezi... lemnul din padurile taiate fara autorizatie e mai ieftin decat hartia de la centrele de colectare. La fier vechi iei 0,7Ron/kg, ca nu-ti ajunge sa bagi benzina ca sa-l duci. Pet-urile chiar daca le sortezi in containere, le iau "intreprinzatorii negriciosi". In rest, toata chestia cu ambalajele sofisticate, tine de "snobismul de tip posdecembrist". In Franta, in piata, baghetele de paine se vand direct din masina, din casete de plastic si nu moare nimeni din cauza "mediului neigienic". Noi vrem faianta la stana in varfu' muntelui...
    Criza e la noi, astia de jos... ceilalti o sa-si schimbe Ferrari-ul numai la anu' daca au vreo "jena" cu conturile...
    Orice evolutie are si o involutie...sa ne intoarcem la pamant daca mai apucam... candva...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai la altii nu e nici o rusine sa cumperi din targurile de vechituri, iar obiectele sau materialele obtinute din reciclate sunt mai ieftine. La noi hartia reciclata e scumpa. Reciclarea este o obligatie prin lege ca de-aia au bagat primariile containerele de colectare selectiva, altminteri nu se agita nimeni. La altii daca gunoierii vad in saci materiale reciclabile, nici nu-ti ridica gunoiul si uite asa esti obligat sa te conformezi.

      Ștergere
  2. Ar fi bine sa fie atat de simplu - sa reciclam hartia pet-urile...dar e mult mai mult de atat - inainte de 89 foloseai un detergent, un sampon, un sapun (uneori de casa), acum avem detergent, balsam, calgon, detergent de geamuri, de parchet, de mobila, de vase, se faianta, pentru cuptor, de degresat, de luat piatra de pe obiecte sanitare, pastile albastre/verzi de pus in vasul de la toileta, detartrant de WC, odorizant de baie, odorizant de camera, sampon (altul pentru fiecare membru al familiei), balsam, masca de par, gel de dus,sapun de maini...In 20 ani am evoluat...intr-atat incat avem nevoie de toate acestea si mult mai multe (ma refer strict la detergenti ca mi-au venit primii in minte). E trist:(. Nu sunt adepta intoarcerii la lampa cu petrol, dar cate din miile de obiecte care ne aglomereaza viata ne sunt necesare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti spun eu...daca ai fost nevoita vreodata sa pleci undeva cu un bagaj micut ca nu puteai sa te cari cu toate, ai vazut cam ce inseamna strictul necesar. De alea avem nevoie, atat!

      Ștergere
  3. Sunt de acord cu tine. Cred ca o oarecare schimbare poate avea loc incepand cu noi. Sa incercam noi sa traim mai simplu si poate se vor inspira si altii, desi e putin probabil, mai ales in societatea noastra cand ai impresia ca vei muri daca n-ai 3 tipuri de sampon. O parte din postarile de pe blogul meu sunt legate de acest concept al vietii mai simple si al autosustenabilitatii. Sper sa reusesc sa-mi formez un stil de viata cat mai simplu si mai apropiat de natura si de ceea ce se practica demult in Romania de catre parintii si bunicii nostrii. Dar e greu, e greu sa schimbi ceva ce ti se parea normal pana la un punct...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, este foarte greu cand te duci in magazin si vezi 20 de feluri de sampon, sa te limitezi la unul. Primul ti se pare prost si il cumperi pe-al doilea care nu miroase bine, asa ca ajungi la al treilea si tot asa. Oamenii se limiteaza doar atunci cand n-au ce lua de pe piata, perioada comunista a fost cel mai bun exemplu. Nu cunosteai produsele si nu ti le doreai. Si erai foarte multumit asa.

      Ștergere
  4. Dupa o perioada in care experimentezi diverse, ajungi la saturare, te intorci la lucrurile simple, incepi sa elimini surplusul din jurul tau. Imi place ca exista optiuni dar am in baie un singur fel de sampon si nu e vreunul foarte elaborat si cam asa se intampla treptat cu tot ce am prin casa. Ajungem noi la o solutie cumva

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.