Translate

vineri, 18 aprilie 2014

Si roţile au suflet...



De câte ori trebuie sã vorbesc despre jucãriile copilãriei mele mã apucã o nostalgie...iremediabilã. Fiecare jucãrioarã a însemnat ceva, a marcat o etapã în viaţa mea, o vârstã sau pur şi simplu a fost o mare bucurie. Sunt puţine obiecte pe care sã nu mi le amintesc imediat, în ce condiţii le-am primit, cum au fost aduse de Moş Niculae, Moş Crãciun... Pe vremea mea jucãriile erau simple, iar noi foarte puţin pretenţioşi. Nici nu aveam termen de comparaţie! Cele mai sofisticate jucãrii erau acelea chinezeşti de tablã, frumos vopsite, cu mecanism cu arc şi cheiţã. Am avut câteva de-a lungul anilor şi m-am despãrţit cu greu de ele. Pe altele le-am demontat numai ca sã vãd cum funcţioneazã, aveam o curiozitate ciudatã pentru o fatã, dar şi gusturi ce înclinau mai degrabã spre maşinuţe decât spre pãpuşi. Fascinaţia pentru mecanisme nu a pierit nici astãzi, motiv pentru care l-am încurajat pe fiu-meu sã-şi mãreascã întruna colecţia de maşinuţe, mai ales dintre cele cu telecomandã sau cu baterii.
Dar existã ceva ce nu am avut în copilãrie şi anume patinele cu rotile. E drept cã aveau prietenii mei, chiar am avut intenţia sã învãţ sã merg cu ele, dar, dupã vreo douã cãzãturi, am renunţat cu totul. Si acum îmi pare rãu. Anii au trecut, iar vechile patine cu rotile pe bazã de rulmenţi, huruitoare şi obositoare, cã trebuia sã dai serios din picioare ca sã înaintezi, au evoluat în elegantele role, mai uşoare şi mult mai performante. N-am încetat sã-i admir pe cei care alunecã graţios pe stradã (am vãzut chiar şi lucrãtori în supermarket!), motiv pentru care am hotãrât cã bãiatul meu trebuie sã aibã perechea lui de role, ceea ce s-a şi întâmplat. Pe de altã parte, faptul cã trãim la oraş limiteazã oarecum posibilitãţile de a face sport, aşa cã o pereche de role oferã prilej de distracţie şi de a face mişcare susţinutã oricãrui copil crescut într-un astfel de mediu. Vã recomand sincer sã încurajaţi copilul sã foloseascã role, am vãzut cã în magazine existã produse începând cu vârste mai mici, astfel încât copilul sã-şi formeze de timpuriu deprinderea de a-şi ţine echilibrul şi de a se obişnui cu mişcãrile.

 Un alt lucru care nu exista pe vremea mea era personalizarea produselor cu eroii favoriţi din desenele animate. Bineînţeles cã un personaj îndrãgit va face chiar şi un copil mai fricos sã-şi depãşeascã temerile şi sã încerce o pereche de role. Am vãzut pe bestkids.ro role cu Lightning McQueen din filmul Cars , din plastic, pe patru rotile late, stabile, roţile din faţã putând fi blocate şi pentru mers.
Rolele pentru copii mari sunt în douã categorii de dimensiuni, M şi L, cuprinzând mãrimi de la 34 la 41. Bineînţeles cã designul si culorile diferã de la bãieţi la fete, rolele pentru fete sunt delicate, rozalii şi cu Hello Kitty, cele pentru bãieţi sunt mai macho, cu Spiderman de exemplu.



Ce n-a ajuns încã sã aibã odrasla mea este skateboardul. Chestia asta americãneascã îi stârneşte însã imaginaţia, deocamdatã se mulţumeşte cu o colecţie de skate-uri minuscule, de jucãrie, cãrora le poate schimba roţile. Ii observ însã sclipirea din ochi, ori de câte ori vede câte un temerar fãcând figuri de stil prin parc sau pur şi simplu un adolescent cu rucsacul în spinare, trecând lin spre şcoalã. Am remarcat din ce în ce mai des elevi preferând sã se deplaseze astfel, mai degrabã decât sã se suie în autobuz şi îi admir cã au fãcut aceastã alegere sãnãtoasã.
In oferta bestkids.ro existã skateboard-uri rezistente, din nouã straturi, cu roţi din PVC, imprimate pe ambele pãrţi cu personaje din filme, numai bune pentru toate cascadoriile imaginate de copiii voştri.

 Indiferent ce fel de jucãrie pe roţi alegeţi sã cumpãraţi, nu uitaţi însã de accesoriile pentru protecţie! Seturile de cascã-genunchiere-cotiere sunt indispensabile, copiii sunt vitezomani şi puţin zãpãciţi, o cãzãturã simplã se poate transforma în ceva mai serios dacã nu sunteţi atenţi. Invãţaţi-i sã se protejeze chiar dacã purtarea accesoriilor poate pãrea incomodã.

Acestea fiind spuse, vã las sã visaţi la roţile preferate...pardon, adicã la roţile preferate de copilul vostru.

5 comentarii:

  1. Astazi gasesti de toate pentru toti, in copilarie stiu ca tineam de o papusa muuuuuult si bine, azi copiii au prea multe, si din pacate nu mai au copilaria pe care noi am avut-o. Iti doresc un Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este! De aceea zic ca mai bine investesti intr-o bicicleta, role sau orice altceva care il poate face pe copil sa se miste in aer liber decat intr-o multime de fleacuri pe care le strica sau se plictiseste de ele dupa o saptamana.

      Ștergere
  2. Nu există jucării frumoase sau urâte Există jucărele aşteptate si învăluite cu dragoste. Si mai sunt calificate, vorba poetului."cum li-s anii, cum li-i rangul" primitorilor şi dăruitorilor.; gusturile se schimbă, iar tu, simpatică "Spunsi eu" nu te lecuieşti de advertoriale!
    Sărbători fericite. ţie, .alor tăi si şi prietenelor pe care am ajuns să le cunosc din promptele lor comentariI! HRISTOS A ÎNVIAT!

    RăspundețiȘtergere
  3. Io nu stiu mere cu rolele.:(
    Numai cu bicicleta!!!:))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.