Translate

miercuri, 23 iulie 2014

Climatico schimbã clima…



Stãm de-o parte şi de alta a scãrii înalte, crãcãnatã pe cele douã laturi. Tot crãcãnat stã şi colegul nostru, în vârful scãrii, strãduindu-se sã demonteze capacul aparatului de aer condiţionat. Pe vremurile acestea cu multã zãpuşealã şi umezealã am hotãrât cã este momentul sã-l punem în funcţiune. E înfipt sus, sub tavan, adicã la vreo trei metri altitudine, deasupra masivelor dulapuri din birou. Are venerabila vârstã de 9 ani şi n-a fost curãţat niciodatã. Când l-am primit “plocon” de la contabilitate am zis cã este cea mai frumoasã zi dintre cele trãite la serviciu. Intre timp ne-a mai trecut amorul, iar pe unitatea externa s-au gainatat porumbeii si a cazut tencuiala din pervaz. Nu mai are nici un farmec...

Sper cã v-aţi dat seama cã vorbesc despre aerul condiţionat, nu despre coleg!!!
Biroul nostru este la etajul trei, are deasupra un pod şi acoperişul şi jur cã este ceva nefiresc în modul cum circulã energiile în încãpere. Cu toate cã ferestrele sunt orientate spre nord-vest şi nu vedem soarele pe parcursul a 8 ore, atmosfera se încinge, oxigenul se duce şi noi începem sã halucinãm … Glumesc!
Cum spuneam, aparatul nostru nu a fost curãţat niciodatã. La ultima punere în funcţiune rãspândea un miros dubios, de parcã CEVA murise în interior. Poate speranţele noastre de revenire la salariul normal îşi fãcuserã sepuku în grup! Anul acesta am zis cã este musai sã se sacrifice cineva şi sã demonteze monstrul. Acel "altcineva" fiind un bãrbat priceput, evident, cã de un specialist nici nu poate fi vorba, la bugetul de crizã al instituţiei. Motiv pentru care acum pãzim scara, urmãrind mişcãrile prudente ale colegului.
Ii fac cu ochiul colegei din faţa mea. Ne gândim la acelaşi lucru. Dacã tragem fiecare de câte o laturã a scãrii, sã vedem cât poatã sã facã şpagatul ca Van Damme “specialistul” nostru? Deh, minte diabolicã de femei. Victima ne întrerupe şirul gândurilor. A reuşit sã scoatã panoul şi se uitã neajutorat la stratul gros de praf  aşternut pe mãţãraia aparatului. Ne întreabã gâtuit, fãrã sã respire, dacã avem o pensulã. Se teme sã nu stârneascã pulberea ameninţãtoare în care nu se ştie ce orãtãnii colcãie. Il sfãtuim cu multã inocenţã în glas sã sufle cu putere…Ne priveşte cu reproş. Dupã multe manevre şi bombãneli reuşeşte sã înlãture mizeria şi sã punã aparatul în funcţiune. Numai dupã ce împrumutã telecomanda de la secretariat, cã a noastrã a sucombat din butonul on/off încã de acum doua sezoane. Incãperea se umple de vãlãtuci rãcoroşi. Trag aerul cu îndoialã în piept. Nu se ştie ce succes a avut operaţiunea “Monstrul”. Incã ar putea pândi un pericol microscopic din mãruntaiele gata de casat ale aparatului.
Si cum colegul priceput este, neoficial, şi administratorul clãdirii deschid la repezealã netul pe Climatico.ro şi îi arãt cã şi cel mai ieftin aparat de aici are filtru anti-alergeni, antibacterian, anti-praf şi dezodorizant! De ce trebuie sã ne punem sãnãtatea în pericol cu un aparat depãşit fizic si moral? Nu este suficient cã trãim printre munţi de hârţoage care ne sufocã, ne fac sã strãnutãm la fiecare mişcare şi ne dau dureri de cap? In plus, noile aparate au funcţii de purificare şi dezumidificare. Le putem plãti prin virament bancar, ca suntem instituţie, şi în 48 de ore le avem la uşã. Montaj aer conditionat acreditat şi garanţie 3 ani! 

 Incepem sã vorbim toţi odatã în birou. Fiecare descoperã câte ceva atractiv pe site. Unitãţi mai silenţioase, economie ridicatã de energie, filtre de generaţie nouã, antimucegai, funcţia de îndepãrtare a mirosurilor neplãcute, efectul de adiere relaxantã…E un balamuc total. Colegul îşi bagã degetele în urechi, nu face faţã atâtor femei. Dar cum este trecut de prima tinereţe şi are ceva experienţã, în loc sã se enerveze, zice pe un ton calm: “ Bine, arãtaţi-mi oferta de aparate , sã o studiez…”
Tãcem brusc, fericite cã ne înţelege cineva…Il lãsãm sã studieze OFERTA şi visãm la un birou perfect funcţional, rãcoros şi parfumat.

5 comentarii:

  1. Aer conditionat as vrea si eu si la serviciu si acasa, ar fi de un real folos. Un articol foarte folositor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu n-am simtit anul asta dorinta de "aer conditionat".
    Prea am avut multe chestii conditionate in jur si nu destul soare.
    Vreau sa-mi fie cald!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi e o atmosfera speciala la birou, n-as putea sa o descriu...sufocant, nu rezisti fara aer!

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.