Translate

marți, 12 august 2014

Despre diferente-episodul 1

Astazi am cascat gura la un film, "Un tipat in noapte", de prin anii '80, nu ca m-as omora dupa filmele din acea perioada, dar era despre un caz real petrecut in Australia, cu actorii Meryl Streep si Sam Neill, tinerei, in rolurile pricipale. Cred ca prezenta lor m-a facut sa nu schimb canalul la inceput. Apoi am fost atat de uluita de toata povestea, incat mi-a fost imposibil sa ma desprind de tv. Tin sa va fac un rezumat pentru ca, ulterior, am realizat ce diferente exista intre societatea "lor" si societatea "noastra", veti vedea de ce.
Asadar, Lindy si Michael Chamberlain sunt o familie obisnuita, cu trei copii, dintre care un bebelus. Se hotarasc sa faca o excursie la Ayer Rock, cu cortul. La fata locului era organizat un intreg loc de campare si erau o gramada de excursionisti. Ca tot omul mai putin istet, cei doi soti instaleaza un cort micut, o gluma de cortulet fara nici o protectie, chiar langa niste tufarisuri, practic de unde incepea salbaticia. Fiind vorba de salbaticia Australiei, pe-acolo haladuiau mai ales caini Dingo. Istetii caini Dingo! Mno, mai pe seara, Lindy isi culca bebelusul in gluma de cort si se duce ceva mai incolo unde sotul ei si alti prieteni stateau la un taifas. La un moment dat se aude un tipat, Lindy se uita si vede in penumbra silueta unui animal pe jumatate intrat in cort care parea sa-si faca de lucru, scuturand ceva. Femeia tipa, alearga spre cort, animalul o tuleste fara sa se vada bine daca duce sau nu ceva in bot. Se da alarma, Lindy recunoscuse cainele Dingo, rascoleste cortul, dar copilul e disparut. Drama mare, se mobilizeaza toata lumea campata in zona si porneste o cautare uriasa, la lumina lanternelor. Din acest moment drama devine circ national. Resturile din trupul si hainele insangerate ale bebelusului sunt gasite dupa ceva timp. Si acum vine surpriza. Desi cazul pare atacul banal al unor animale salbatice, procuratura este de alta parere. La mai bine de un an de la tragedie, cei doi soti sunt arestati sub acuzatia de crima. Lindy ca faptas, Michael ca si complice. Urmeaza un proces dureros in care se arata ca, dupa analiza scheletului, se poate trage concluzia ca bebelusul a fost decapitat si nu muscat de caini. Acuzarea aduce experti in comportamentul cainilor Dingo care arata ca acestia nu isi sfasie prada, ci o apuca intai de ceafa, deci tiparele lor comportamentale nu corespund cu modul in care a fost omorat copilul. Lindy devine peste noapte cea mai detestata femeie din Australia. Australienii au avut mai mare incredere in comportamentul cunoscut al cainilor Dingo decat in faptul ca cei doi soti mai aveau copii, erau oameni decenti si mai ales, n-avusesera nici cel mai mic motiv sa-si omoare bebelusul pe care il adorau. Lindy este gasita vinovata si trimisa la inchisoare pe viata. Dupa cativa ani, in desert, niste rangeri dezgroapa o jachetica de-a bebelusului si se descopera astfel uriasa eroare juduciara, iar Lindy este eliberata.
Faptul ca australienii de rand si onorata lor justitie au ales sa o condamne pe femeie, in ciuda dovezilor apararii acesteia, arata cat de mult s-au pozitionat acestia mai aproape de animal decat fata de om. Ca sa ai incredere oarba ca animalul n-ar fi putut face aia sau ailalta denota fie un urias respect, fie o uriasa prostie.
Urmarea o aflati maine, ca acum e prea tarziu...


Un comentariu:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.