Translate

vineri, 5 septembrie 2014

Memoriile orasului

Despre blogul lui Costin, tanar arhitect si talentat fotograf v-am vorbit AICI. Intre timp Costin a inceput un alt proiect in care imbina meseria cu hobby-ul si a deschis un alt blog, The Now, dedicat unui scop cu totul special.
Cu totii am trait in locuri care ni s-au intiparit in memorie si care ne sunt dragi asa cum aratau pe vremea copilariei sau tineretii noastre. Cei care ne-am petrecut prima jumatate a vietii inainte de Revolutie avem nostalgia localitatilor pe care le-am vazut deposedate de cladiri si cartiere istorice in  tavalugul asa-zisei urbanizarii fortate. Infatisarea oraselor noastre a suferit o a doua lovitura, dupa revolutie, cand mafia imobiliara a finalizat ce incepuse Ceausescu. Cel mai bine se vede acest lucru in aspectul capitalei noastre, o capitala haotica, nefunctionala, neunitara arhitectural.
Ce a facut Costin? A scormonit dupa fotografii vechi si le-a alaturat unora din prezent, intr-o incercare fotografica de a da o lectie de "asa NU !". Va invit sa intrati pe blog, sa deschideti pe rand imaginile si sa plimbati (fara a da vreun click) cursorul pe fotografie. Veti observa cum trecutul face loc prezentului, de multe ori un prezent secatuit de orice viata.

Pe mine m-au impresionat teribil fotografiile in care dintr-un cartier de altadata, frematand de viata, nu a ramas nimic, decat un asa-zis spatiu verde amenajat de mantuiala. Te intrebi cum a fost posibil ca un oras sa se schimbe atat de radical. Este ca si cum l-ai asasina din punct de vedere al sistematizarii, al arhitecturii, al oamenilor care erau legati de acele locuri. Este adevarat ca orasul este ca un organism viu, suporta modificari, poate un transplant, o operatie, un tratament... Dar in nici un caz o extirpare totala a trecutului! Din pacate masacrul continua. Costin vrea sa ne spuna ca ar trebui sa invatam macar acum din greselile istoriei. Nu stiu daca lectia ajunge la urechile celor care pot face ceva cu adevarat, dar in mod sigur atinge inimile privitorilor.
Mai jos am preluat de la Costin o imagine a cartierului Uranus din Bucuresti (fotografie apartinand dlui Adrian Muresan), in 1979, daca vreti sa vedeti ce a ramas din el, intrati pe blog, veti avea o surpriza.


  

4 comentarii:

  1. Wow, foarte frumos proiectul! Sper să continue. :) Eu până acum câțiva ani urmăream nowandthen.ro, dar nu a mai scris nimeni nimic acolo de multă vreme. E prima dată când văd imagini din fostul cartier Uranus :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu-ti vine sa crezi! Noi imbatranim si incet-incet amintirile se estompeaza. Numai fotografiile mai pot documenta ce s-a pierdut in timp.

      Ștergere
  2. Multumesc pentru aprecieri si pentru promovarea acestui proiect! El va exista atata timp cat voi avea material documentar si posibilitatea de a vizita locurile respective. Pentru o urmarire mai facila, va invit sa urmariti psotarile si pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/thenowcostingxg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aprecierile le meriti din plin, nu toata lumea se inhama la asa ceva.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.