Translate

sâmbătă, 11 aprilie 2015

Cum sa fii o pufarina

Pentru ca aseara m-am distrat asa de bine cu postul despre cei care se viseaza scriitori, mi-am adus aminte ca piata de carte geme de romane de dragoste usurele, care nu-ti solicita prea mult creierasul, dar sunt scrise de doamne care au descoperit reteta succesului si le vand ca pe painea calda. Eu numesc aceste scriitoare "pufarine" deoarece iti zugravesc o dragoste atat de rupta de realitate incat te ia cu ameteli. Atentie, barbatii nu pot fi "pufarine" pentru simplul motiv ca nu pot atinge niciodata cota necesara de dulcegarie din povestile scrise de femei. Asadar, am mai multa incredere ca romanul de dragoste scris de un barbat va mentine un echilibru intre acceptabil si genial.
Daca visati sa deveniti o pufarina trebuie sa trageti cu ochiul la stilul celor americane. Barbarele, Sandrele si Danielele din panoplia nord-americana sunt imbatabile. Cele europene sunt mai profunde, dar si mai plictisitoare prin faptul ca vor sa scrie mai elevat. Americancele tin sa ajunga la sufletul (a se citi buzunarul) tuturor claselor sociale, asa ca nu se omoara cu limbajul academic. Dar...din nou atentie! Elevat sau nu, romanul de dragoste strain nu sufera de ciuma neagra a prostiei si a lipsei de profesionalism. Scriitoarele americance sunt doamne cu studii serioase in literatura si filologie, stapanesc perfect tehnica conceperii si scrierii unui roman si, mai ales, au idei!
Acestea fiind zise, iata mai jos cateva criterii dupa care va puteti orienta:

Subiectul
Ok, toti avem o poveste de dragoste in viata reala, rareori insa aceasta merita spusa si restului lumii. Daca v-ati gandit ca subiectul unei carti este de genul "el o iubeste pe ea care il iubeste pe altul" atunci trebuie sa aveti serioase calitati analitice si sa gasiti un fundal deosebit pentru poveste, altminteri nu intereseaza pe nimeni sa citeasca despre ceva atat de banal. Pufarinele americane merg pana acolo incat isi plaseaza intriga in atmosfera altor epoci, iar cele europene nu au neaparat o intriga, dar stapanesc bine arta de a zgravi scenele si de a despica firul in patru.
Sexul
Sexul vinde. Vrei sa scrii despre dragoste fara sex? Mai gandeste-te! Chiar bine de tot. Daca vrei sa publici la editura Patriarhiei, atunci da, e indicat sa nu amintesti de sex. Probabil ca un anumit procent de oameni vor sa citeasca despre dragostea inaltatoare, pura, divina, dar daca vrei sa te adresezi unui segment mai larg trebuie macar sa sugerezi ca este loc si de sex. Poti sa fii chiar slaba de tot pe partea stilistica, daca bagi scene "nude" te-ai scos. Tot poporul adora ceva procese de constiinta pe marginea laturii sexuale, instinctuale a protagonistilor, asa ca e bine sa strecori cateva in poveste.
Limbajul minimalist
Booon, nu vreti sa va aventurati in fraze complexe, ca odata ajunse la finalul acestora nu mai stiti ce ati vrut sa spuneti si il capiati pe cititor. Preferati, din cauza lipsei de antrenament si imaginatie, sa scrieti scurt, cat mai scurt. Totusi, nu abuzati de propozitii. Un limbaj minimalist nu face decat sa arate ca nu ai depasit compunerile de clasa a patra. Exista scriitori mari care au practicat acest stil, dar este o adevarata arta sa spui multe in cuvinte putine si sugestive si asta o ai in sange, este putin probabil sa o capeti spontan, de pe o zi pe alta.
Epoca/atmosfera/decorul
Cum am spus mai sus, povestile de epoca tin mai bine la sufletul romantic al cititorilor. Asta pentru ca pot aparea chestii mai palpitante: dueluri, razboaie, tradari, instabilitate sociala. Daca vrei sa plasezi povestea in prezent, trebuie sa fie o afurista de poveste cu totul iesita din comun, ca traim vremuri lipsite de adrenalina. Sau sa gasiti o zona de razboi contemporana. Daca nu poti produce o poveste cosmopolita si tii neaparat sa o plasezi in Romania, eiiiii....aici avem o tiny little problem. Prea putina lume vrea sa citeasca despre viata in Romania. Este atat de anosta, lipsita de provocari si plina de banale mizerii, incat nimeni nu mai vrea sa o experimenteze si prin filele unei carti. Din nou, daca nu concepi ceva cu adevarat extrordinar, nimeni nu va fi curios sa afle despre ce este vorba.
Parerea celorlalti
Ai un manuscris. E copilul tau si tii la el ca la ochii din cap. L-au lecturat tata, mama, sotul si odrasla adolescenta, prietena cea mai buna, nasii de cununie, nasii de botez ai copilului, secretara de la serviciu si un coleg care iti datoreaza bani. In total, vreo zece persoane care nu au absolut nici o tangenta cu lumea scriitorilor profesionisti. Dat fiindca te iubesc sau iti datoreaza ceva si nu vor sa te dezamageasca si probabil au citit doar primele doua pagini ale cosmarului, toti te vor asigura ca esti un monument de talent si ca este musai, dar musai sa fericesti si restul lumii cu opera ta. Daca ai vreun dram de autocritica si simt al ridicolului chestia asta te va pune pe ganduri. O carte nu poate sa placa atat de tare chiar tuturor. Pune manuscrisul in plic si plimba-l pe la oameni avizati, care nu au interes sa te abureasca: profesori de romana, scriitori, editori.
Dospeala
O prima carte se lasa la dospit. O mai iei in mana dupa o luna...dupa trei...mai stii? Poate ai o revelatie si intr-o zi, cand mijesti ochii dimineata in pat, iti dai seama de adevarata ei valoare. Fa testul cititului cu voce tare. Cand citesti tare, ridicolul sare ca ars dintre randuri.

In concluzie, daca nu sunteti din familia Bronte, nu aduceti cu Jane Austen, Margaret Mitchell sau Colleen McCullough, adica doamne care au depasit cu mult stadiul de "pufarina", daca cel putin o persoana are curajul sa va spuna verde in fata ca scrieti prost, daca aveti chiar si cea mai vaga banuiala ca este ceva in neregula cu stilul vostru, atunci va sfatuiesc sa va vedeti de viata voastra.

12 comentarii:

  1. sa stii ca ai dreptate! pufarine e bine zis, cand nu vrei sa gandesti si sa te amuzi, merg tare bine! imi plac pufarinele astea pe plaja, la umbra :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merg si dupa o zi stresanta sau cand vrei sa te iluzionezi despre dragostea pe care n-ai intalnit-o inca...

      Ștergere
  2. Sa stii ca si eu scriu, am multe chestii scrise, unele le las, incep altceva, dar mi-ar fi teama sa le public,nu stiu de ce.Ai mare dreptate cu pufarinele, UN PASTE FERICIT ITI DORESC!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles ca si eu am scris la greu! Aveam caiete intregi, mai pastrez cate ceva... Poate le impartaseam cu prietenele dar cam pe-aici s-au oprit ambitiile mele. Imi dadeam seama de propriile limite.

      Ștergere
  3. Sarbatori Luminate iti doresc cu tot dragul!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant articolul!
    Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa şi să vă aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paşte fericit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Despre romanele ruseşti de dragoste ce părere ai? Că ei sunt europeni numai când au chef.

    Evident şi Paşte fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astia nu cred ca sunt prea comerciali. E drept ca n-am citit nimic de o scriitoare rusoaica contemporana. Ar fi chiar interesant de vazut daca mai pastreaza linia clasicilor.
      Paste fericit si tie!

      Ștergere
  6. Văd că ai rețeta, ai și înzestrarea, deci la treabă! Dă drumul la fabrica de bani!
    Multe bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica sa fiu EU o pufarina?! Ete, ca la asta nu m-am gandit. Dar am ideile de baza, nu? Dupa ce am lecturat stiu eu ce zilele trecute as putea fi o super-pufarina.

      Ștergere
  7. Pufarine!!!!!! Doamne, ce am mai râs!

    Dar să știi că ai și nu ai dreptate: ai dreptate când scrii că sunt cele care scriu despre o dragoste mai mult idealizată, care nu prea există - literatură de plajă, de o zi de leneveală, ceva ușor; dar aș ține să te contrazic atunci când scrii că trebuie să fii de ”talia” unei Jane Austen și a celorlalte scriitoare ca să scrii literatură de calitate, care să pună creierașul în funcțiune și inima să bată mai tare. Dar eu citesc cam de toate: de la cele ușurele, la cele ”cu greutate” și îmi plac atât clasicii, cât și noile tendințe. Bine, cu un gram de bun simț și să nu mă iei de cititoare en-gros... Calitatea place oricui!

    Totuși, sfaturile tale chiar sunt bune! Multe ”vedete” a scos piața cărților de genul Love sau chick lit, unele bune, altele de duzină. Ar fi trebuit să asculte de ultimul tău sfat în ceea ce le privește pe cele de duzină. Sincer acuma!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-ti spun drept articolul meu a fost inspirat de un text citit undeva, scris de cineva cu asemenea aspiratii. Textul nu se ridica la nici un nivel, era imposibil de descris. De aceea m-am referit la romanele usoare si totusi comerciale, exista o reteta pentru acestea, dar antitalentul nu este implicat in aceasta.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.