Translate

sâmbătă, 25 aprilie 2015

Recunoasteti personajul?

Fotografia de mai jos are o istorie grea in spate si a fost descoperita in circumstantele descrise AICI fiind prezentata pe blogul doamnei Mariana Gurza de unde am preluat-o si eu. Fotografia a fost gasita de un cercetator CNSAS, domnul Victor Roncea si publicata initial pe marturisitorii.ro

Mi-a sarit in ochi deoarece am citit alaltaieri o stire, nu mai stiu pe ce pagina de pe net, dar nu mi-aduc aminte ca site-ul respectiv sa fi mentionat sursa fotografiilor (erau mai multe). Autorul articolului mentionase doar ca sunt fotografii in premiera, nepublicate pana atunci. Ei bine, articolul doamnei Gurza este din februarie 2014, cel de pe marturisitorii.ro la fel, asadar cel putin una dintre imagini a existat pe net cu un an inainte.
Eu nu vreau insa sa fac o ancheta in acest sens, pe mine m-a frapat altceva. Va rog sa va uitati bine la barbatul din mijloc, cel cu ochelari si sa incercati sa-l recunoasteti, asta in cazul in care nu stiti deja despre cine este vorba. Daca l-ati fi intalnit pe strada ati fi zis ca este un barbat bine, nu? Cel putin femeile... Un tip cu prestanta, inalt, impunator, pare degajat, cu o situatie sociala...
Si totusi v-ati insela amarnic. Pentru ca este vorba despre... Arsenie Boca. Arsenie Boca in haine civile, pe vremea cand era intens urmarit de securitate si i se interzisese sa mai poarte sutana. Sub fotografie se vede si numele sub care era filat: Bratu.

Arsenie Boca fara barba si sutana arata ca orice barbat in floarea varstei. Probabil voi fi blagoslovita cu cateva ganduri "bune" pentru ceea ce am sa spun acum. Daca Arsenie Boca nu ar fi intrat niciodata in randurile preotimii, probabil ca nimeni nu s-ar mai fi obosit astazi pana la mormantul lui, indiferent ce fapte ar fi facut sau ce vorbe ar fi spus. Ia ganditi-va! Daca ati cunoaste un barbat cu aplecare spre cele sfinte, fara gand de insuratoare sau macar de a avea o prietena, inclinat spre ascetism, bland, vizionar, citit, dar preferand sa traiasca in "civilie", nu inregimentat in casta bisericeasca, ce ati crede despre el? Va spun eu. Unii ar crede ca este homosexual, altii ca este impotent (sexualitatea joaca un rol important in modul cum se califica oamenii unii pe ceilalti), mare parte l-ar considera ciudat cu indulgenta, majoritatea l-ar clasifica drept "inadaptat social", iar femeile l-ar barfi cu pofta cu orice ocazie. Foarte putini l-ar aprecia la justa valoare.
Dragii mei, ceea ce vreau sa spun este faptul ca, un astfel de om va fi recunoscut de ceilalti ca avand calitati deosebite numai daca va apartine preotimii, ceea ce mi se pare jalnic. Arsenie Boca nu ar mai fi fost Arsenie Boca daca nu ar fi urmat calea bisericii. Sa nu uitam ca a terminat liceul ca sef de promotie, putea sa aleaga orice facultate, nu neaparat teologia. Sau poate chiar viata monahala a fost cea care a dat la iveala aceste calitati? Ce ar fi fost Arsenie Boca intr-o viata normala sau in zilele noastre? Doar un om cu o inteligenta emotionala iesita din comun? Nu vom sti niciodata, nu?

5 comentarii:

  1. Inteligenta Voastra nu crede ca sfintenia iese la iveala in orice fel de viata?? Logic ca l-ar fi urat multi cand ar fi fost in viata (il urasc si dupa moarte multi, dar sa fi fost cum zici tu...).

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, sfintenia nu iese la iveala intr-o viata normala. Nu cred atat de tare in discernamantul oamenilor, mai degraba in slaba lor judecata. Indiferent cat bine ai face intr-o viata normala, tot n-o sa te numeasca nimeni sfant dupa moarte pentru simplul motiv ca o canonizare vine prin biserica. Si nimeni nu face pelerinaj la mormantul unui om care nu provine din biserica oricat de extraordinar a fost acesta. Asta este tristul adevar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa... Nici tu nu ma convingi pe mine, nici eu pe tine...

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.