Translate

duminică, 17 ianuarie 2016

Alaptatul in public sau unde se mai scarpina romanul

N-as fi deschis discutia daca aseara n-as fi gasit distribuit pe fb un articol de pe un site. Ca de obicei, fiecare isi dadea cu parerea, chiar daca unii nu alaptasera in viata lor, hi, hi... Dat fiind faptul ca s-au terminat de discutat toate problemele grave de pe lumea asta, oamenii simteau nevoia sa dezbata ceva serios, asa ca intrebarea era daca o mama are sau nu dreptul sa alapteze in public.
Din punctul meu de vedere, este o uriasa falsa problema, zici ca umbli pe strada si vezi la fiecare pas mame cu bebelusi in plin proces de hranire, in timp ce restul lumii asista oripilata la eveniment. Ba chiar am vrut sa comentez si eu, noroc ca a cazut netul. De zis, intentionam sa zic ca in ultimul an, eu n-am vazut absolut nicio femeie alaptand in public, desi umblu numai pe transportul in comun si nici macar vara, cand se iese la plimbare pe bulevard, mamele nu recurg la acest gest. De ce? Pentru ca sunt prevazatoare si se plimba intre doua mese sau au laptele in biberon.

Ca sa lupti pentru un drept pe care nu-l doreste nimeni, mi se pare o manipulare si o invrajbire crasa a oamenilor. Problema este destul de transanta. Nici barbatii si nici femeile nu vor sa vada in spatiul public un proces atat de intim si care presupune dezvelirea unei parti a corpului femeii, chiar daca majoritatea au fost parinti. Sunt implicate instincte sexuale, sentimente de pudoare, uneori o reactie de dezgust. Una peste alta, rareori cineva este pur induiosat de imagine. Ca sa sustin ca ma topesc dupa asta, as fi extrem de ipocrita!
Din punctul meu de vedere, o femeie care alapteaza in public este doar una comoda, cu exceptia rarelor ocazii in care este suficient de disperata ca sa plece de acasa in mare graba, cu o problema super-grava si urgenta. In celelalte ocazii este vorba doar despre lene sau dorinta de a face economie. Adica nu-ti arde sa cumperi un biberon si o pompa de san si n-ai chef sa pierzi timp mulgandu-te sau fierband sau dezinfectand recipiente. Pentru ca laptele matern poate fi pastrat 6-8 ore in recipient steril, la 26 grade Celsius, asa ca nu prea se justifica faptul ca iesi sa plimbi copilul si ai neaparat nevoie sa-l hranesti afara. Aaaaa, ca ma uit la amarastencele cu plozi in brate, care n-au bani de o paine, darmite de biberon, atunci e de inteles!
Asadar, daca esti constienta de faptul ca oamenii din jur nu se simt tocmai confortabil in preajma ta cand alaptezi, zic sa-ti planifici mai bine actiunile. Iar daca nu ai priceput ca, facand un copil, viata ta trebuie complet reprogramata, atunci poate trebuia sa te gandesti mai bine. In rest, luptati pentru ce vreti, dar sa stiti ca ceea ce cred oamenii in sinea lor este tare departe de ceea ce exprima prin viu grai.

Si pentru ca cineva mai jos se intreba de ce am scris ca alaptatul in public poate fi privit de unii cu dezgust, urmariti un clipulet cu un experiment interesant. Tot de pe Fb!
Nici realizatorii clipuletului, nici restul doamnelor care comenteaza "la obiect" nu inteleg ce este in neregula cu alaptatul in public, toata lumea se leaga de faptul ca hranirea copilului este naturala. O stire din decembrie 2015 arata cum cineva pozase o femeie alaptand cat se poate de discret intr-un metrou din China. Poza a starnit multe controverse, unul dintre comentatori zicand ceva de genul ca "sanii sunt pentru copii, nu sunt organe sexuale". Eiiii, aici este marea ignoranta, scumpii mei...Daca ati trecut prin viata fara sa pricepeti ca sanii SUNT organe sexuale, poate ar trebui sa mai cititi un pic despre evolutia speciei umane si sa exersati din Kamasutra. Sau, daca vreti versiunea pe scurt, cititi rezumatul facut de mine unei carti, in Maimuta goala si silicoanele. Asta va va ajuta sa va amintiti ca sfarcurile sunt zone erogene si de aceea, ca si pe celelalte zone intens erogene, NU le expunem. Daca nu erau organe sexuale, sanii femeilor ar fi aratat ca la restul animalelor, mici si tuguiati, adica moartea pasiunii. Asta pentru ca fluxul de lapte nu depinde de marimea sanilor si sa nu-mi dati ca exemplu vaca, oaia, capra sau mai stiu eu ce, alea au fost special selectionate de om de-a lungul vremii ca sa aiba productie mai mare.
In experimentul din clipul mentionat mai sus, barbatii care declara ca sunt dezgustati de femeia care alapteaza, dar nu si de cea cu decolteul mare (catalogata "hot"), nu stiu sa explice acest sentiment. Ei bine, vi l-am explicat eu. Istoria omenirii arata ca zonele erogene nu trebuie lasate la vedere, este un tabuu atat de vechi incat nu-l va dezradacina nimeni vreodata.
In alt articol se relateaza cum o statistica din Marea Britanie a relevat faptul ca o femeie din trei este jenata sa alapteze in public si se fereste de acest lucru. Jena vine din instinct si din tiparele comportamentale adanc infipte in creier. Din acelasi motiv, cei mai vehementi in a spune ca "sunt dezgustati" de alaptarea in public vor fi, evident, cei tineri sau cei care nu au inca un copil.
In statul New Hampshire (SUA) se incearca introducerea unei prevederi care sa impute femeilor faptul ca isi expun sfarcurile sau areolele sanilor in public, mai ales daca exista persoane ofensate de acest lucru. Cand liberalul Amanda Bouldin a criticat initiativa pe facebook (oh, Doamne!), republicanul Josh Moore i-a dat o replica grobiana, dar extrem de logica din perspectiva unui barbat:
"Nu-mi arunca in fata parerile tale liberale, Amanda. Daca este o inclinare naturala a femeii aceea de a-si scoate sfarcul in public si tu sustii asta, atunci ar trebui sa n-ai nicio problema cu obiceiul barbatilor de a se holba la acesta (la sfarc) si de a-l apuca. In fond, totul se aseamana si este natural, nu?"
In concluzie, ca tot am mai tras una mai sus, daca vi se pare prea nerusinat ceea ce am afirmat, nu ma intereseaza. Hi, hi... A trecut secolul XX fara sa se mai vaite nimeni ca e musai sa alapteze pe strada. Solutii exista, daca mamele si bunicile noastre s-au descurcat, nu inteleg ce a devenit atat de presant intre timp.

25 de comentarii:

  1. Cred ca ar tb sa fim toleranti, civilizati, si sa respectam libertatea si dreptul la cea mai buna alegere al fiecaruia.
    Mie nu mi se pare gretoasa sau socanta imaginea unei mame care alapteaza. E mai simplu sa pui plasticul in gura copilului, si sa fierbi biberoanele. Dar oamenii ar tb sa aleaga ce e mai bine si mai sanatos pt copil, si nu sa faca pe plac strainilor de pe strada.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. He, he, ai cazut in capcana! Tu personal ai ales sa alaptezi in public? Problema este ca femeile nu aleg aceasta varianta decat daca este absolut necesar, de aceea spuneam ca este o falsa problema. Tu teoretizezi, eu fac la fel. La nivel de teorie este acceptabil, cand vine vorba de ce cred oamenii, totul se imparte. Mie personal nu-mi place sa vad alaptare in public, ma simt eu jenata. Si fiecare are altfel de sentimente.

      Ștergere
    2. Dap, am alaptat in public, pt ca nu am avut de ales.
      Aici am vazut femei alaptand in bus, un parc, fara sa se sinchiseasca cineva! e un fapt normal, nu am vazut oe cineva deranjat sau intorcand capul. Nu am auzit nici comentarii. Si nu cred ca cei de aici sunt salbatici sau nesimtiti, dimpotriva! Chiar in magazine sunt cabine de proba pt mame care pot tine caruciorul langa ele, si e semn de biberon deasupra cabinei.
      Cred ca si in tara femeile ar alapta "in public" daca ar fi incurajate sa faca alegeri cat mai naturale.

      Ștergere
    3. Ai adaugat "In alt articol se relateaza cum o statistica din Marea Britanie a relevat faptul ca o femeie din trei este jenata sa alapteze in public si se fereste de acest lucru."
      Cred ca celelalte 2 femei din 3 sunt cele care nu au jena, pt ca sunt cele care alapteaza in parcuri, cafenele, bus.
      Si ma socheaza cum aici copiii trec mai departe fara sa ii surprinda, nu se zgaiesc si nici nu se uita ca la un film porno. Probabil sunt invatati acasa, la scoala, despre ce inseamna naturalul uman, sub toate aspectele lui, nu doar cele sexuale.
      Si sunt sigura ca nu toti barbatii sunt dezgustati, sunt sigura ca nu toti se gandesc doar la sex cand vad un sfarc. Pt ca oamenii nu sunt primate guvernati de instinctul primar.

      Ștergere
    4. Asta este una dintre libertatile asa-zis bune care ne-au venit la pachet cu tot restul dupa revolutie. Adoptam tot ce este permis in occident dar am constatat intre timp ca,asa cum spunea (cu mare suparare cineva mai jos) libertatea de a umbla cu fuste mini si decolteuri generoase nu a fost tocmai educativa pentru generatiile noi. In occident se discuta despre asta de mult mai mult timp decat la noi si exista deja multe legi in acest sens. Ceea ce spun eu este faptul ca, daca la noi femeile inca au retineri in aceasta privinta,iar pe strada nu vezi atatea cazuri, de ce ar trebui indemnate sa faca asta? Exista si libertatea de a sta topless pe plaja de exemplu. E bine sau e rau? Experienta ne-a aratat ca cu cat se dau mai multe libertati, cu atat tinerii devin mai...dezinvolti. Li se spune ca este in regula sa iti dezvelesti corpul, sa stii ce inseamna sexul de la varste mici, sa faci nudism la plaja, sa te saruti si sa te pipai pe strada,crede-ma ca toate astea conduc intr-o directie nu tocmai ortodoxa. Exista lucruri care trebuie sa ramana ascunse, iar femeia sa beneficieze de acel mister pe care il descriu toti scriitorii in cartile lor. Femeia nu este obiect sexual cum nu este nici masina de alaptat. Este adevarat ca in Grecia antica se preaslavea frumusetea corpului gol, dar obiceiurile lor sexuale erau extrem de dure sau discutabile, iar statutul femeii nu era tocmai idealul. Raman la ideea ca alaptatul in public nu este tocmai ok atata vreme cat femeile dinaintea noastra au rezolvat altfel aceasta problema.

      Ștergere
    5. Evident ca fiecare are propria opinie si e normal si natural asta.
      Toate lucrurile care le sunt spuse copiilor, de mici, ca sunt normale, ii ajuta sa devina oameni deschisi la minte, relaxati, civilizati, constienti de viata pe care o traiesc. Sunt invatati sa gandeasca in afara cutiei, sa gaseasca solutii noi.
      Sunt invatati sa descopere o lume noua, cu fiecare generatie, evoluand spre un viitor, nefiind prinsi intr-un trecut care i-ar tine in loc.
      Nu ridic Occidentul in slavi, sunt extreme de toate felurile.
      Insa ele nu fac parte din normalul majoritar.
      Mi-e greu sa vad o problema in imaginea unei femei alaptand. Mi se pare un miracol, nicidecum ceva grotesc sau gretos.
      E doar o etapa din viata femeii, si cred ca e parte din acel mister feminin.
      :)) Imi inchipui ce discutii s-ar declansa daca ar fi vazuti barbati sarutandu-se in public!! Pt ca si asta e ceva diferit de asa zisul "normal" nu? :)))))

      Ștergere
    6. Nah, nici nu mai zic de libertatile pentru care se lupta alte "categorii" si pe care le-au si obtinut. As mai scrie vreo cateva articole, dar mi-e ca-mi pun in cap lumea.

      Ștergere
  2. Da ce subiect s-a gasit pe facebook de dezbatut.
    Mi se pare o initiativa buna a unor mall-uri sau la magazinul Ikea de exemplu exista o camera special amenajata confortabil unde mamica poate sa isi schimbe puiutul mic de scutec sau de hainute si poate totodata sa alapteze.
    Totusi eu una nu ma prea sinchisesc daca vad vreo mamica prin parc ca alapteaza in public ci mai degraba ma gandesc ca copilasul are o urgenta,trebuie sa fie hranit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Repet, anul trecut nu-mi aduc aminte sa fi vazut o asemenea scena. Daca ar fi la tot pasul, as intelege de ce se dezbate problema.

      Ștergere
  3. Fără îndoială, e o falsă problemă, ca și multe altele. De fapt, nu e falsă, e inexistentă...

    Săptămână cât mai bună! ☺

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut si eu pe facebook tot felul de postari pe aceeasi tema...Sunt de acord cu tine, nu ma simt in largul meu cand cineva alapteaza langa mine, mi s-a intamplat cu o cumnata si instinctul meu a fost sa fug cat mai departe...mi se pare prea intim si cu siguranta se pot evita astfel de momente. Nu sunt impotriva dar nu vreau sa fiu in preajma :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma intreb ce fac femeile musulmane, alapteaza in public? Problema este ca tabara celor care nu vor sa vada asemenea scene este la fel de mare ca cea a tolerantilor. Si atunci, daca tot vorbim de sentimentele cui ar trebui respectate, poate ar trebui sa luam in considerare si parerea celorlalti.

      Ștergere
  5. Eu nu am alăptat deloc,nu am avut lapte...ideea e ca trăim dintr-o țară liberă, nu mi se pare ieșit din comun să vezi mame alaptand.nimeni nu se văita de tinerii care înjura în parcuri de față cu cei mici, da alăptatul în public era ultima noastră problemă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu n-am alaptat, am tras de biberoane de m-am saturat si pot sa spun ca este o cheltuiala, asa ca inteleg de ce cele care au lapte prefera sa alapteze in public decat sa se doteze cu recipiente. Si mai este un aspect... Ca sa suga la san, un copil face oarecare efort. Daca ii oferi laptele din biberon unde fluxul este constant si vine fara efort, s-ar putea sa nu mai vrea sa se intoarca la san.

      Ștergere
  6. Serios? Reacție de dezgust? Eu sunt îngrozită de cum v-ați dat cu părerea despre femeia care alăptează în public. Fără cuvinte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand, bine ai venit pe blog! In al doilea rand, acest articol nu este o postare de facebook. Daca ai vreo experienta personala de relatat, mi-ar parea bine sa o expui. Daca este doar teorie, cum spuneam mai sus, imi pare rau sa te anunt ca dispui de o prea slaba cunoastere a firii umane si de prea multa aplecare in a emite judecati. Asadar, ce te ingrozeste mai exact la acest articol? Faptul ca suntem milioane de oameni cu sentimente atat de diverse? Nu traim intr-o bula, traim printre alti oameni care pot avea (ca sa vezi!) si sentimente de dezgust. Dovada ca fiecare este liber sa aiba sentimente sta in ceea ce spunea Mona mai sus: pentru a se crea o oarecare intimitate, in alte tari au fost amenajate incaperi speciale (am vazut si la noi in mall). Asta inseamna respect pentru celalalt! "Celalalt" poate fi un baiat de 10 ani ca fiu-meu care va chicoti ca prostul, indiferent ce i-as explica eu. Femeile isi dau insa seama ca alaptarea este un proces intim, oricata libertate s-ar flutura in discutii, asa ca sunt convinsa ca nu vor abuza de asta decat daca sunt nevoite. Exista tabuuri legate de expunerea sanilor in public si astea nu vor disparea nicicand. Si ca sa inchei: nu mai fi asa ingrozita, este dovada de naivitate.

      Ștergere
  7. M-as simti jenata sa alaptez in public. De fapt, nu am facut-o! Mi-am schimbat viata cand am devenit mama si am iesit din casa doar in intervalul orar cand al meu copil nu urla de foame. Daca a trebuit sa plec pentru o perioada de timp mai indelungata, am folosit pompa si biberonul. Nu spun ca a fost usor. Dimpotriva!
    Nu sunt impotriva alaptatului in public. Tolerez! Am vazut mame facand-o, dar recunosc ca erau atat de discrete incat cu greu am observat ca era un bebelus care servea masa. Personal nu as putea, dar fiecare are dreptul sa aleaga!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu emit judecăți? Recitește articolul scris de tine. Și da, am experiențe personale de relatat. Am alăptat în public, de nevoie, de foarte puține ori , m-am acoperit,m-am ferit, nu m-am băgat în înghesuiala cea mare și am aruncat sutienul de pe mine. Chiar tu ai judecat femeile care alăptează în public, zicând despre ele că-s comode. Nu știi ce le-a determinat să alăpteze în public, sunt convinsă că nici ele nu se simt confortabil. Eu sunt mai dezgustată de adolescente cu sânii pe afară și fuste scurte. Despre ele ce le spui copilului tău?

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu alaptez in public pentru ca mi-e jena, dar nici nu ma deranjeaza mamele care o fac. Bravo lor, copilul are intaietate. Bine ca ne ofenseaza o mama care da de mancare unui bebelus si nu ne deranjeaza gastile de cocalari care injura ca la usa cortului cand merg pe strada. Chiar nu stiu de unde atata sensibilitate!

    RăspundețiȘtergere
  10. Rusine sa le fie celor care umbla un fundul gol pe strada, rusine sa le fie celor care vorbesc tare la telefon de-i aude intreg bulevardul, rusine sa le fie celor care ii agreseaza verbal sau fizic pe ceilalti pentru propriul amuzament. Scria cineva mai sus, in general, mamele care alapteaza in public nu isi expun nurii, abia daca se observa ca au un bebelus in brate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Asta inseamna sa alaptezi exclusiv - LA CERERE, sa fii la dispozitia puiul tau. Mamele sunt ultimele persoane care merita sa fie criticate pentru ca isi hranesc bebelusii.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai punctat foarte bine:
    Daca nu erau organe sexuale, sanii femeilor ar fi aratat ca la restul animalelor, mici si tuguiati, adica moartea pasiunii

    De aceea sunt persoane deranjate de expunerea sânului în public, până la urmă nu o faci chiar oriunde, gândesc eu. La nuntă sau...
    Evident că nu este nimic dizgrațios sau lipsit de naturalețe, dar până la urmă, draga mea, nici ciclul nu vine la fix și pentru aia nu-ți îndeși tamponul în cercul de cunoștințe. În condițiile în care ai și alte opțiuni.
    Noi suntem obișnuiți până la Dumnezeu și înapoi să vedem lucrurile în alb și negru.
    Apoi, mai cântărește greu tradiția, felul în care ai fost educat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai gasisem o relatare pe un blog a unei tipe foarte indignata ca era in restaurantul hotelului Claridge's cu mamaica-sa si sora'sa plus bebeul, si a incercat sa alapteze copilul, moment in care a venit chelnerul cu un servet sa-l arunce peste copil. Nu i-a zis ca e interzis, i-a zis sa se acopere. Pai, puii mei, daca te duci in asa restaurant cu pretentii (hotelurile sunt de 5 stele), lasa frate copilul acasa cu bona, macar sa-ti tihneasca masa festiva in familie! Au si oamenii aia niste standarde pentru clienti, nu? Deja cred ca se merge prea departe cu chestia asta.

      Ștergere
  13. Să-ți îndeși tamponul în mijlocul cercului de cunoștințe :)))))))))))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.