Translate

duminică, 28 februarie 2016

Carti, filme si baieti

Sa ne fereasca Dumnezeu, Bradley Cooper vrea sa ecranizeze seria Hyperion Cantos, romanele SF ale lui Dan Simmons, traduse la noi cu Hyperion si Caderea lui Hyperion.
Frumuselul actor din Marea Mahmureala (foarte criticat in partea a doua a filmului desi a facut mai multi bani ca alte productii) vrea sa scrie un scenariu si sa regizeze minunatiile de carti. Ba chiar a reusit sa demareze lucrul asta, obtinand drepturile de a adapta seria. Din pacate pentru Cooper, este o sarcina peste puterile lui, tinand cont de amploarea actiunii, probabil la fel de vasta ca si Dune. N-o sa-l iert niciodata daca face o varza din carte, dar ii tin pumnii, ca mi-este simpatic.
O alta stire din domeniul literar este si aceea ca a fost tradus volumul doi al seriei Jean le Flambeur de Hannu Rajaniemi, primul volum fiind Hotul cuantic. Printul fractalilor va aparea in curand la Editura Nemira. Poate va intrebati daca il voi cumpara, probabil, dar astept intai sa zboare porcul.
N-am inteles niciodata snobismul unor cititori si critici de SF care pretind ca inteleg chiar tot. Am urmarit foarte greu actiunea din Hotul cuantic, repet, daca nu ai niste cunostinte de baza privind unii termeni si fenomene, lectura este naucitoare, greoaie. Asa ca nu va luati dupa recenziile trase de par de pe net daca nu sunteti cu adevarat dispusi sa va puneti mintea la contributie.
De curand, domnul Umberto Eco a preferat sa emigreze pe alte meleaguri, mai insorite. E dus, iar cei care n-au apucat sa-i citeasca opera se intreaba acum daca e cazul sa faca acest efort. Ii sfatuiesc sa il faca, stilul acestui autor este neasteptat de vioi si modern in ciuda epocii in care s-a manifestat. Eu am citit Numele trandafirului, Insula din ziua de ieri si Pendulul lui Foucault. Minunate carti, pline de actiune, mistere si invataminte. Daca ati vazut filmul Numele trandafirului, nu ratati cartea, filmul este destul de fidel atmosferei si firului povestii. Umberto Eco a fost un intelectual model care a inteles cum sa ajunga la inima cititorilor de tot soiul, facand accesibile idei extrem de complexe, dar fara a-si transforma cartile in opere pur comerciale numai de dragul volumului de vanzari.
Mai stiti filmul Razboiul lumilor regizat de Spielberg si avandu-l pe Tom Cruise in rolul principal? A fost facut in 2005 si inca este un super-film, singurul cu Tom Cruise care imi place cu adevarat. Ei bine, scenariul este o adaptare a cartii lui HG Wells, scriitorul care a reusit sa aduca martienii pe Pamant. Anul acesta se implinesc 150 de ani de la nasterea marelui autor, asa ca cetatenii din englezescul Surrey, orasul sau natal, planuiesc o serie de manifestari iesite din comun: vor marca distrugerea orasului lor de catre invadatori prin concerte, expozitii, tururi ghidate, lecturi publice ce se vor desfasura pana in toamna. Wells o merita din plin, a fost un vizionar, a scris despre bomba atomica, nave spatiale si internet cu mult inainte ca acestea sa apara.

Sursa
George RR Martin, iubitul autor al seriei Cantec de gheata si foc, este intr-o mare incurcatura. Al saselea volum, The Winds of Winter, cel care urmeaza sa apara, va contine personaje care au fost killerite deja in serialul de televiziune. Ce mai bulibaseala! Asta din cauza istetilor care realizeaza show-ul tv si care au vrut mai mult sange si suspans decat intentiona autorul. In ianuarie autorul a recunoscut ca a ratat deadline-ul (decembrie 2015) care ar fi trebuit sa permita aparitia volumului inainte de seria televizata programata pentru aprilie. Martin spune ca filmul se indeparteaza deja de povestea scrisa si va continua sa se intample asa. Intarzierea publicarii ultimei carti se datoreaza faptului ca autorul a fost implicat in scrierea scenariilor unor episoade si inca ajuta la producerea filmului.

3 comentarii:

  1. Trebuie neapărat să-ţi văd biblioteca personală! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu aprecierile tale inceea cel priveste pe Umberto Eco,si pe mine m-au delectat cartile sale si,da,ecranizarea "Numele trandafirului",cu jocul inegalabil al lui Sean.
    HG Wells este desigur un vizionar,ca si Jules Verne,care au deschis cai nebanuite,prin imaginatia lor "stiintifica" !

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.