Translate

sâmbătă, 6 februarie 2016

Magazine vintage online

V-ati intrebat vreodata cam cat de vechi trebuie sa fie o haina sau o bijuterie pentru a intra in categoria "vintage"? Sau cand anume devine valoroasa o astfel de piesa?
Ei bine, spre sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, calificativul "vintage" a inceput sa devina o puternica unealta de piata, folosita pentru a creste valoarea unui obiect care putea fi astfel vandut mai profitabil. Un lucru "vintage" poate fi unul clasic, de mare calitate si care nu isi pierde valoarea in timp. De obicei ne referim la obiecte cu varsta de pana la 50 de ani.  Pot prezenta un design care a revenit periodic in moda, dar poate fi si unul care a iesit definitiv si irevocabil din moda. Se intampla ca obiectele din perioada 1935-1945 sa fie numite "retro". Daca obiectul are peste 100 de ani, il putem numi "antic".
Una peste alta, sa porti "vintage" inseamna sa ai atitudine, sa fii diferit, sa declari ceva despre tine. Asta este ceva extrem de practicat prin alte tari, iar notele de "vintage" pot fi regasite pe toate marile podiumuri de moda. Intotdeauna vor exista persoane romantice, nostalgice, putin misterioase, putin exhibitioniste, care vor aprecia cum se cuvine frumosul lucrului bine facut.

Din cand in cand dau un tur prin magazinele online de vintage/retro/antic. Nu stiu ca in Ploiesti sa existe asa ceva, fizic vorbind, dar in Bucuresti sunt in mod sigur. pe vremea tineretii mele existau consignatiile care ofereau un amalgam de produse, unele cu valoare ridicata de colectie. Atentie, lucrurile din astfel de magazine nu reprezinta second-hand, ci obiecte de colectie! Hainele/bijuteriile/pantofii/accesoriile pot fi purtate sau nu, dar valoarea lor este data de alte criterii. Sunt obiecte de firma sau care  reprezinta un model pentru un anumit curent in voga la un moment dat. In cazul bijuteriilor, este evident ca metalele si pietrele pretioase atarna mult in balanta.
Am ales sa va arat produse preluate de pe aceste site-uri, produse la care te uiti si nu poti exact sa spui cand anume au fost facute. Asta ilustreaza cel mai bine calitatea si designul nemuritor al unora dintre ele.
Asadar, iata un tur al magazinelor de profil online:
vintageboutique.ro - dupa mine are meritul ca sorteaza produsele pe perioade clare, astfel incat sa elimine discutiile cu privire la anul fabricarii si incadrarea in categoriile despre care vorbeam mai sus, desi veti vedea ca dau alta incadrare termenilor. Ofera si antichitati, asadar merita vizitat!

Camee "Limoges" din perioada edwardiana
Haina "Krines"

truevintage.ro- sorteaza produsele in functie de tip si pret, dar sunt trecuti si anii de fabricatie in unele cazuri.

Pulover vintage stil "poncho"
Deux-pieces anii '80

vintagebazar.ro- are o categorie unica pentru vintage/retro, apoi sorteaza hainele pe tipuri, nu sunt scrisi intotdeauna anii de fabricatie.

Sarafan vintage de lana
vintagewardrobe.ro- amesteca un pic produsele, dar la detalii sunt afisate perioadele sau anii.

Poseta cu margele din perioada edwardiana cca 1915 

Inel cristale verzi din anii '70
Exista bineinteles si o serie de persoane care au bloguri si vand haine vintage, cu putina rabdare le gasiti pe net. As remarca faptul ca diversitatea produselor in magazinele noastre este totusi mult mai mica decat in cele straine. Asta din cauza epocii comuniste care a permis ca mult mai putina marfa straina sa patrunda la noi in tara, in anii '70-'80. Asta nu inseamna ca hainele romanesti de atunci nu erau la moda, nici vorba! Existau materiale extrem de bune si croieli inspirate, numai ca nu exista libertatea de exprimare a designerilor de dincolo, iar de multe ori sursa de inspiratie erau revistele straine aduse in tara, iar croitoreasa personala trebuia sa faca minuni pentru a scoate din joben ceea ce iti doreai. Dar era mai palpitant asa.
Va indemn sa nu ocoliti magazinele online sau pe cei care vand vintage... asa cum spuneam la inceput, daca stii sa combini o piesa veche cu elemente moderne, vei iesi categoric in evidenta.




8 comentarii:

  1. Îmi place mult sarafanul din lână. Și perlele. Le-aș purta fără nicio problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe lucruri frumoase, eu le stiu pentru ca imi place sa ma uit dupa fuste.

      Ștergere
  2. Vreau şi eu nişte blugi vintage, neapărat marca Rifle! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie imi plac astfel de standuri atunci cand sunt organizate targuri, sunt asa incarcate de istorie, mai ales accesoriile imi plac :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt drăguțe toate,dar puloverul gri îmi place mult!
    O săptămână ușoară și plină de bucurii îți doresc!
    Îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt genul care colinda bazarele, pietele cu vechituri și anticariatele. Cum la capitolul financiar nu am dat lovitura, am cautat mereu chilipiruri. Asadar casa mea e facuta din piese singulare dar pe care le-am adus impreuna miraculos. Cat despre haine, nu stiu daca ma incadrez in ceea ce spui tu, dar evident nu sunt conform vremurilor acestea. Am haine cu note de trecut, in care mă simt minunat. Mi-a placut mult articolul, dar de acum voi avea grija sa nu mai uzez de cuvantul vintage. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vinatgewardrobe.ro este singurul site care nu doar ca are articole impartite in functie de decade (anii '20, '30 si asa mai departe),in cadrul cateogoriei PERIODIZARE (facand inclusiv diferenta intre piese originale si reproduceri, lucru care nu se intampla pe niciun alt site din Romania), ci le imparte in functie de MASURI, MATERIALE SI CULORI. Doar dupa aceea articolele sunt "un pic amestecate" in functie de separarea intre haine, accesorii, bijuterii si asa mai departe. Fiind cel mai mare site din Romania (cu aproape 4000 de piese in acest moment), este posibil ca lucrurile sa para ceva mai complicate. Va multumesc oricum pentru mentionare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, n-am intrat in amanunte, intentia a fost sa arat faptul ca se poate cumpara vintage online si inca lucruri deosebite.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.