Translate

duminică, 14 februarie 2016

Oscillococcinum - functioneaza sau nu?

Oscillococcinum este numele unui produs homeopatic frantuzesc fabricat de Laboratoarele Boiron, o firma care are pe piata mai multe chestii homeopate si care sunt comune si in farmaciile noastre.
Mi-am adus aminte de acest medicament homeopat deoarece este o perioada in care bantuie diverse si cam toata lumea se smiorcaie mai mult sau mai putin grav. De maine copiii incep scolile, iar intrarea in colectivitate aduce dupa sine si transmiterea virozelor. Unii copii sunt mai rai de boala, altii o duc mai usor. Spre fericirea mea, pustiul meu face parte din a doua categorie. A trecut zburdand peste episoadele de varicela si scarlatina, gripa nu se lipeste neam de el, iar virozele comune nu-l pun la pat sub nici o forma, in cel mai rau caz ii curge nasul si stranuta.

Dar n-a fost intotdeauna asa! De pe la trei ani pana pe la cinci, domnul meu a tot facut otita. Chiar a avut o perioada mai dificila, cu antibiotice si testari de auz, pierderea poftei de mancare si dispozitii nu tocmai bune. Ma gandeam ca seamana cu mine, bolnavicios, in loc sa mosteneasca rezistenta lui taica-sau. La un moment dat, cred ca una dintre doctoritele pe care le frecventam a pomenit ceva de oscilococcinum, un produs pe baza de ficat si inima de rata salbatica, sub forma de granule, extrem de usor de administrat copiilor si fara niciun fel de efecte secundare. Iar cum eu incercasem si ceva siropuri de intarire a sistemului imunitar, fara vreun efect notabil asupra starii copilului, mi-am zis ca nu strica sa incerc si asta.

Asadar, am intrat in farmacie si am cumparat o cutie de Oscillococcinum care contine mai multe tuburi-doza de granule. Se ia inca de la primele simptome si are un gust bun, se tine sub limba pana la dizolvare totala, copilul meu zicea ca ii dau bombonele. Daca va imaginati ca va ia gripa cu mana, va inselati. Dar usureaza simptomele si scurteaza boala (de la o saptamana la sase zile, hi, hi).
Nu despre eficienta produsului in timpul virozei voiam sa va spun, ci despre faptul ca am continuat sa-l dau copilului pe o perioada mai lunga, in sezoanele cu risc mare de imbolnavire, cate o doza pe saptamana preventiv. Stiti voi, la astfel de tratamente conteaza rabdarea, efectele se vad dupa mai mult timp. De pe la sapte ani, domnul meu a sistat definitiv episoadele de boala cu febra ridicata si zacut in casa. Rautaciosii ar spune ca la varsta asta sistemul imunitar se impiciorogheaza, iar copilul oricum devine mai rezistent. Cred totusi ca administrarea sistematica de Oscillococcinum a avut contributia ei in consolidarea sistemului imunitar, prea a trecut pustiul dintr-o extrema in alta in numai doi ani de zile.
Puteti da Oscillococcinum chiar si bebelusilor de numai cateva luni, numai ca am gasit pe un forum marturia unei doamne care discutase cu un medic homeopat, iar acesta ii spusese ca tubul-doza este prea mult, pentru copii atat de mici fiind suficiente doar trei granule. Nu m-as mira, homeopatia este recunoscuta pentru dozele foarte mici care se utilizeaza. Oricum, nu se cunosc efecte secundare nici la tubul intreg, dar e bine sa intrebati pediatrul. Avantajul micsorarii dozei ar fi doar financiar, ca o cutie cu 6 doze costa cam 21-24 lei, iar una cu 30 de doze se duce la peste 100 de lei. 
Daca vreti alternative, sa stiti ca exista si un preparat numit Dolicoccil 1000, facut tot de francezi (Laboratoarele Dolisos), tot din ficat si inima de rata salbatica, dar avand in plus echinacea si cuprum gliconicum (cred ca este de fapt numele homeopat al gluconatului de cupru). Numai ca am impresia ca nu se prea gaseste prin farmacii si n-am gasit nici prospectul pe net ca sa vad de la ce varsta se poate administra copiilor, daca poate avea riscuri sau ce pret are.
Daca va pasioneaza produsele homeopate, la noi exista si un sirop de tuse produs de Boiron, numit Stodal. Are compozitie bazata numai pe plante, este pentru tuse de orice tip si poate fi administrat si sugarilor.
Administrarea de homeopate la copii este pana la urma alegerea voastra. Doctorii pot fi pro sau contra din convingere deoarece greu vei gasi unul care sa fie de acord ca astfel de tratamente chiar functioneaza. 


2 comentarii:

  1. Eu am folosit si cred ca este cel mai eficient impotriva simptomelor de raceala si gripa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am luat pana acum insa am citit cu interes impresiile tale. Noi mai fentam bolile cu septilin.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.