Translate

vineri, 22 iulie 2016

Despre Vipercig sau cum sa te tii de promisiuni

Daca ar fi sa numar ocaziile in care am auzit juraminte fierbinti din partea consortului meu, nu mi-ar ajunge toate degetele din dotare. Stati linistiti ca nu de juraminte de dragoste eterna vorbesc, ci de cele in care promite marea cu sarea ca se lasa de fumat. Nu ca l-as pisalogi cu chestia asta. Nu o fac deoarece nu fumeaza in casa. In privinta asta n-am avut ce sa-i reprosez. Dar il inteleg ca o noapte poate fi lunga si stresanta atunci cand o petreci la serviciu, iar abandonarea unui viciu ca fumatul poate deveni o imposibilitate.
S-a schimbat insa ceva in anii acestia. Acum tuseste. Discret, dar tuseste. Tusea fumatorului nu e de lepadat.
Nu degeaba am ramas cu gura cascata la reclama aceea de la tv in care se promoveaza pastilele care combat tusea fumatorului. Uluirea mea n-a cunoscut margini. Va sa zica, in loc sa faci campanii de convingere a fumatorilor sa abandoneze acest obicei nociv, inventezi o pastila care sa le atenueze efectele fumatului. Mi s-a parut culmea!
Tatal meu fuma din greu si a continuat si dupa ce a iesit la pensie pana intr-o zi cand a racit, apoi a inceput sa tuseasca. La radiografie doctorul i-a spus clar ca respira numai din varful plamanilor, restul organelor in cauza fiind inactive si sufocate de anii lungi de tras din tigara. Iar de-a doua zi, parintele meu speriat de asa viziune apocaliptica asupra interiorului sau a renuntat brusc si irevocabil la fumat. Acum, dupa douazeci de ani de la intamplare, inca este sensibil la plamani si mai face cate o pneumonie. Daca ar fi tanar, n-ar fi asa alarmant, dar varsta nu-i mai permite asemenea boli.
Nu vreau sa stiu cat s-a chinuit taica-meu cand a renuntat la tigari. Stiu ca eu am incercat sa ma las de dulciuri de cateva ori si am intrat in sevraj de fiecare data. Puterea psihicului este coplesitoare, iar vointa este atat de firava cand este vorba de obiceiuri care te fac sa te simti fericit. Tatal meu nici n-ar fi avut alta alternativa decat propria vointa, pe cand astazi nu este necesar sa te mai perpelesti de dorul unei "pipe".

Ii spun sotului meu ca exista tigara electronica , iar el stie ca exista pentru ca l-a batut gandul de nenumarate ori sa incerce o alternativa care sa faca trecerea lina spre renuntarea definitiva la fumat. Nu de alta, dar fiu-meu il intreaba de fiecare data de ce fumeaza daca pe pachet scrie ca poate sa moara din cauza asta. Iar explicatia nu este simpla atunci cand trebuie sa lamuresti un copil.
Poate al meu e speriat ca un astfel de instrument are mai multe componente, poate il sperie faptul ca trebuie reachizitionate sticlutele cu lichid. Ii explic ca, dat fiind faptul ca fumeaza ceva mai putin sau chiar un pachet pe zi, o sticluta de 30 ml ii ajunge. Iar o sticluta Vipercig de exemplu, adica cea mai buna marca la ora actuala, costa 48 de lei, adica ar face de fapt o gramada de economii!
(Aici recunosc ca incep sa ma enervez cand fac din nou calculele si imi dau seama cat arunca consortul pe tigarile clasice, ca daca am fi pus banii astia deoparte ne-am mai fi luat un apartament! Dar respir adanc si incerc sa redevin zen)
Tigarile electronice Vipercig sunt la noi in tara din 2012 si reprezinta o alternativa mult mai sanatoasa pentru cei care nu pot trai fara sa traga din...ceva. Desi unii incearca sa submineze popularitatea tigarilor de acest tip, ceea ce este de inteles, ca doar lovesc puternic la radacina industriei de tigari clasice care isi pierde "dependentii" si, evident, contributorii. Asa ca, zvonuri ca tigarile electronice sunt nocive au fost si vor mai fi. Noroc ca specialisti si doctori renumiti ies la rampa si incearca sa combata aceste campanii denigratoare. Pentru ca, orice-ar fi in tigarile electronice (daca este ceva!) nu poate egala nici pe departe ca toxicitate substantele chimice adaugate in tigarile clasice. Exista chiar voci care solicita clasificarea tigarilor electronice ca produs medical.

Pentru cei care tind intr-un final sa renunte definitiv la fumat, tigara electronica este cel mai bun remediu pentru simplul motiv ca iti poti alege lichidul cu concentratia de nicotina care iti convine, mergand pana la 0... Adica ajungi sa te faci doar ca fumezi, numai asa, ca sa pacalesti propriul creier imbacsit de tutun.
Si citind aceste informatii pe site parca il si vad pe taica-meu cu o tigara neaprinsa intre degete, agatandu-se disperat de o iluzie. Dap, nu cred ca i-a fost deloc usor, saracul!


11 comentarii:

  1. Ai mei parinti fumatori inraiti, pana tata a facut stop respirator si mama criza hepatica. S-au lasat de fumat de pe o zi pe alta. Eu la fel ca ei, ca aveam model. Am renuntat de pe o zi pe alta cand m-a rugat Vlad. Cu vointa se poate, daca iti apreciezi sanatatea, ...asta cred.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mama fuma,dar foarte putin, s-a lasat odata cu tata...Uite ca al meu sot n-are nici un fel de vointa.

      Ștergere
  2. Nu inteleg acest viciu. Macar dulciurile au gust bun si miros bine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dulciurile sunt boala grea cand ajungi la cantitati prea mari si inlocuiesti o masa cu ele. Sunt tot un viciu si tot la boala duc.

      Ștergere
  3. Nici eu nu fumez...dar tot cu dulciurile am problema si eu :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine are dependenta de dulciuri stie ca nu se scapa usor...ca urmare ii inteleg pe cei dependenti de tutun, dar macar ei au o alternativa.

      Ștergere
  4. Eu cu ţigară electronică m-am lăsat de fumat şi cred că asta spune tot!
    Şi da se fac economii substanţiale.
    Spre deosebire de tine eu găsesc e-lichidul cu 28 lei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice pret ar avea n-are cum sa depaseasca cheltuielile pe tigarile obisnuite, de-asta mi-e necaz ca al meu nu face un efort.

      Ștergere
  5. Daca toata lumea incearca din rasputeri sa se lase prin orice metode ,sau majoritatea ,eu am vrut sa fac un experiment pe propria piele ,am acceptat sa incerc tigarile la varsta de 20 si un pic sa vad daca e adevarat ca nu te poti lasa ;am ajuns la concluzia ca e nevoie de vointa si cred ca nu e valabil doar pentru fumat .In prezent sunt fumatoare ocazionala asta insemnand une doua tigari pe an daca doresc la ocazii mai speciale .Naty Mihaela GreenEyes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai rau, atunci cand vrei sa te lasi de orice, este ca ai senzatia ca te simti rau, ca iti lipseste ceva care te ajuta, care iti ridica moralul, te facea mai puternic sau mai stiu eu ce. Asta suplineste tigara electronica, senzatia asta ca ai pierdut ceva foarte important.

      Ștergere
  6. Mă bucur că nu m-am apucat de aşa ceva. Dar totuşi, e mai ok electronica-

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.