Translate

sâmbătă, 16 iulie 2016

Nu suntem deasupra vremurilor

Citeam astazi articolul fulminant al unei persoane publice de pe la noi, nu am retinut numele, nu m-a interesat, dar de la o vreme nu ma mai misca ploile astea de vorbe goale. Articolul era, dupa cum ati ghicit, despre recentul eveniment de la Nisa si deborda de indignare si un patetism care, pe cuvant, nu mai este digerabil pentru mintea mea din prezent. Acum vreo cativa ani as fi subscris ideilor pline de revolta afisate de domnul in cauza. Acum ma lasa rece. Cuvintele manipuleaza mai rau decat orice fapta. Domnul autor scrie intr-un fel desi STIE ca lucrurile au o alta profunzime, dincolo de perceptibilul opiniei publice. Nu-mi place ipocrizia in jurnalism.
Nu suntem deasupra vremurilor, iar vremurile de-abia incep. Nu constientizam faptul ca o mare parte a acestui glob traieste prin si pentru razboi. Nu e corect? Ce relevanta are corectitudinea cand sunt atat de multi cei care doresc reversul pacii? Secolul XXI este religios, dar niciun secol nu a fost altfel, de ce credem ca s-a schimbat ceva in firea umana?
Religia a fost si va fi motorul conflictelor dintre oameni pentru ca alt motiv mai bun de a face razboi nu avem. Este de prost-gust sa spui "vreau petrolul tau", ca doar nu suntem la gradinita. In schimb spunem "nu esti credincios", lucrurile spirituale sunt mai greu de dovedit.
Si ca sa fiu in ton cu evenimentele, va readuc in memorie superba melodie a tunisiencei Amina Annabi care a reprezentat Franta in 1991 la Eurovision. Ar fi meritat sa castige atunci. Nu am pus clipul din spectacol, nu se auzea bine, dar am gasit un videoclip facut ulterior.

6 comentarii:

  1. Oricât de multă politica ar fi,oricât de mari ar fi interesele, nimic nu poate justifica atitudinea ăstora! nu cred ca acei copii uciși si zecile de familii distruse doar in atentatul asta tb sa plătească prețul oricărui război.
    Am mai auzit si fraza "oricum nu vin teroriștii in România, suntem in siguranța!"....ca nație probabil..ca spirit si umanitate..mai puțin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce ma intriga pe mine este faptul ca francezii sau, ma rog, serviciile lor secrete, au fost prinse pe picior gresit pentru a treia oara in ceva mai mult de un an, cred. Ori sunt prosti, ori sunt...prosti. Ori se urmareste ceva. Se mizeaza pe vointa poporului si limita de suportabilitate. Normal ca te indigneaza atatea victime nevinovate si vrei sa se termine cu asta. La un moment dat cineva va spune ca raul trebuie eradicat tot prin violenta. Si uite asa vom intra intr-o noua era.

      Ștergere
  2. Ai spus ca nu-ti place ipocrizia in jurnalism !Altfel ai accepta-o ?
    Pentru ca ,de exemplu,toate parerile de rau,compasiunea exprimate si cu aceasta nenorocire,de catre sefi si sefuleti de state si guverne,laolalta cu vreo 70% din protipendada de orice fel,MINTE,din varii motive !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unele articole sunt absolut gratuite, nu cred ca l-a obligat cineva sa foloseasca un anumit ton, politicienii mint ca asa le cere postul, trebuie sa-si exprime solidaritatea chiar daca in ganduri au altceva. Nici macar neutri nu pot sa ramana, trebuie sa iasa la rampa sa sustina victimele chiar daca li se rupe de Franta.

      Ștergere
  3. Sunt total de-acord cu tine!

    Si razboaiele astea religioase ar trebui sa inceteze..de fapt, ce prostii vorbesc ? De cand e lumea au fost conflicte religioase.

    RăspundețiȘtergere
  4. ”Religia a fost si va fi motorul conflictelor dintre oameni pentru ca alt motiv mai bun de a face razboi nu avem.” Nu atât motorul, cât pretextul, după cum reiese și din ceea ce ai scris mai departe. Când oamenii se vor încăiera deschis pentru petrol, fără a mai invoca motive religioase, vor fi făcut un pas înainte...

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.