Translate

miercuri, 31 august 2016

Pe deasupra viilor...

Deasupra viilor la propriu...
Astazi am ajuns acolo unde trebuia sa ajungem mai pe la inceputul verii, Stanca Tohani, o zona pe care o vizitam in interes de serviciu, dar si din pura placere, de mai bine de zece ani. Pe blog exista in permanenta, in partea stanga, jos de tot, un banner care trimite spre site-ul dedicat acestei arii naturale protejate, stancatohani.ro. Daca aveti nevoie de informatii din acest domeniu, poate aveti copii care au de facut lucrari pe la scoala, va puteti inspira de acolo. Site-ul a fost realizat in cadrul unui proiect cu fonduri europene, iar informatia este publica, puteti sa copiati ce vreti. Continutul site-ului este asigurat de mine, dar nu imi arog niciun merit deoarece datele reprezinta cunostinte acumulate in timp, provin din surse diverse, cele mai multe accesate in cadrul serviciului.
Asadar, celebrul sat furnizor de vinuri era astazi noros si vantos. Dar nu ne-a plouat nici macar un strop si am avut o iesire placuta. De mers, am mers mai ales pentru ca un bun prieten a dorit sa filmeze culmile dealurilor cu drona. Daca intru in posesia filmuletului, vi-l arat, chiar sunt curioasa ce a iesit deoarece curentii de aer puternici au dat batai de cap amicului meu.
Desi este inceput de toamna, iar vegetatia este partial uscata si culcata la pamant, tot am mai gasit ceva verde pe stancile dusmanoase, plantute care se incapataneaza sa reziste pe piatra alba si saracacioasa.
Stanca Tohani este o bijuterie de 50 de hectare de peisaj identic cu cel din Dobrogea. Chiar si plantele rare, protejate, seamana in cele doua locuri si nu este de mirare deoarece substratul calcaros este acelasi. Dealurile sunt greu de urcat prin pajistea incalcita, la coborare risti sa o iei la vale odata cu grohotisul prafos, dar merita efortul fie si numai pentru perspectiva larga, deschisa pana la Ploiesti.
Iata, mai jos, cateva fotografii...

Viile si campia larga vazute de la peste 400 m altitudine
Conul "muntos" devenit o emblema a zonei
Firavele plante ce supravietuiesc alaturi de licheni pe stanci
Ghici unde este lacusta! Camuflajul perfect...
Gandacul care scuipa...se vede cum isi pregateste bobita rosie de lichid
Milioanele de scoici fosilizate, dovada ca aici a fost un fund de mare

4 comentarii:

  1. Multumesc de incursiunea in aceasta zona, pe care nu am vizitat-o!
    M-a uimit gandacelul care statea atat de linistit pe telefon! :D
    Si din nou enigmaticele piramide...
    Seara buna si un septembrie cat mai frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. La doi pasi de locul meu natal,Boldesti,dar n-am stiut de acest minunat loc,ca de multe altele din tara.Ma bucur ca aflu prin intermediul vostru de foarte multe locuri vechi si noi. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Locuri incredibile descoper pe blogosfera :)

    RăspundețiȘtergere
  4. E bine de stiut ,inca avem o tara minunata care ne surprinde la tot pasul .Naty Mihaela GreenEyes

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.