Translate

sâmbătă, 25 februarie 2017

Vintage, retro si industrial in iluminatul interior

Nu stiu cum sunteti voi, dar eu, atunci cand vizitez o casa, acord atentie ambiantei, mai putin ma intereseaza sa studiez corpurile de iluminat si totusi lustrele, lampadarele si aplicele contribuie substantial la crearea atmosferei specifice unui anumit interior. Intr-un fel, chiar simpla alegere a unui candelabru poate marturisi ceva despre personalitatea proprietarului, despre gusturile lui in materie de amenajari interioare.
Ca un corp de iluminat poate da o nota aparte unei camere am invatat urmarind reality show-urile americanilor, acele filme despre design-ul spatiilor, in care camere vechi sunt complet transformate. Americanii au un stil aparte de a ilumina o camera, stil pe care nu il intalnesti in partea noastra de lume. Pentru ei, accentul unei amenajari este pus pe folosirea unui corp care coboara pana deasupra unei mese, fie ea masuta de cafea sau masa pentru oaspeti, sau chiar insula din bucatarie.
Nu aruncati toate obiectele vechi!

Asta m-a mai consolat cumva deoarece niciodata nu mi-a placut lustra pe care am montat-o in sufragerie, din aceea cu ventilator, cu palete destul de mari.

Pendul cu ventilator, sursa:evalight.ro

Lustra este oarecum joasa, aspectul predominant functional nu m-a incantat prea tare, dar s-a dovedit o excelenta alegere pentru zilele toride de vara cand ventilatorul ne-a scutit de montarea unui aparat de aer conditionat, mai costisitor si mai putin sanatos.
Ca tot vorbeam de atmosfera, cand pun in functiune ventilatorul, parca evadez intr-un film cu detectivi particulari, o pelicula alb-negru de genul "Soimul maltez" si m-astept sa vad un tip cu palarie pe ochi rasturnandu-se lenes pe canapeaua mea. Cam atat de intensa este schimbarea de look a sufrageriei mele, altminteri o incapere destul de stearsa si de cumintica.
Ei bine, cand m-am mutat in apartament, am urmarit sa scap de aspectul banal, comunist, al casei parintesti si am cautat sa cumpar obiecte mai moderne, simteam eu cumva ca trebuie sa updatez preferintele in materie de...tot. Chestia asta m-a tinut vreo zece ani pana intr-o zi cand, vizitandu-i pe-ai mei, am observat ca vechea lustra din sufrageria lor disparuse.
Pendul retro-vintage, sursa:evalight.ro

Maica-mea intrase in febra modernizarii, exact cum facusem si eu dupa anii '90. Numai ca lustra pe care o stiam de-o viata era cu totul deosebita, din fier forjat negru, cu modele vegetale, si sticla givrata, matuita. O splendoare! Noua lustra era moderna, dar complet lipsita de personalitate.
Si atunci am realizat doua lucruri: ca obiectele vechi pot fi extrem de pretioase atunci cand au un design fabulos si ca stilul vintage nu va apune niciodata pentru simplul motiv ca multi oameni au o fire ce tanjeste dupa alte vremuri, mai simple.
Bineinteles ca stilul vintage-retro a revenit puternic in moda, in anii urmatori, facandu-ma sa regret intens ca am renuntat la unele obiecte din dotare.
Si s-a mai intamplat ceva cu gustul publicului in acest rastimp, a virat spre minimalism, simplitate in traiul de zi cu zi, respingerea interioarelor prea pline, aplecare spre recuperarea si refolosirea obiectelor care altfel ar fi ajuns la fiare vechi.

Aplica de perete stil minimalist-industrial, sursa evalight.ro

S-a nascut astfel stilul industrial, un fel de razbunare a barbatilor pentru decorurile prea feminine, dulci, inarcate, in care sunt obligati sa traiasca uneori.
Se spune ca trebuie sa alegi corpurile de iluminat care iti vor face casa mai functionala, dar functionalitatea nu te satisface prea tare fara o latura estetica care sa iti convina, altminteri ne-am putea atarna becurile de un fir in tavan si am trai cu totii fara sa ne pese din CE ne vine lumina. Nu este asa, este o adevarata stiinta sa alegi ce iti este necesar, tinand cont de ansamblu. Forma, marimea, culoarea si stilul sunt elemente importante deoarece iluminatul interior trebuie sa-si aduca aportul in decorarea si crearea atmosferei potrivite.
Pendul felinar realizat manual, sursa:evalight.ro
Alegeti un stil si respectati-l! 

Incercati sa aveti o viziune de ansamblu si sa nu amestecati prea tare stilurile. Mie imi plac cele care sugereaza alte epoci, de aceea v-am dat ca exemplu corpuri de iluminat pe care eu le-as folosi. Aspectul de bronz, alama, elementele de cristal, sticla transparenta, cabluri la vedere, linii clare, fier forjat, cam astea ar fi amanuntele care ma atrag pe mine.
Iata cateva reguli simple in alegerea corpurilor de iluminat din casa voastra:
- Atarnati un candelabru in living, unul reprezentativ care sa atraga toate privirile, va fi punctul de interes al spatiului si va da suficienta lumina pentru activitatile de acolo. Atentie la marime, in cazul tavanelor joase sau al sufrageriilor mici mai bine optati pentru o lustra.
Candelabru, sursa evalight.ro

- Folositi mai multe pendule cu fir lung pentru spatii mici care necesita o iluminare mai concentrata, cum ar fi blatul de lucru din bucatarie. Sau poate aveti vreun soi de atelier, o masa de proiectare, un banc de lucru...
Pendul stil industrial, sursa:evalight.ro
- Montati aplice care directioneaza lumina in anumite puncte cum ar fi oglinzile de pe hol sau din baie. Sau daca detineti o un tablou pe care vreti sa-l puneti in evidenta cu o lumina potrivita.
Aplica vintage, sursa:evalight.ro
-Accesorizati spatiile cu lampadare si veioze care pot fi extrem de decorative si pot aduce o lumina blanda, calda, atunci cand vreti sa va relaxati. Se stie ca, in dormitor, lumina poate contribui la o atmosfera senzuala, depinde ce intentii aveti.
Veioza vintage, sursa: evalight.ro
Daca preferati obiectele noi cu aspect invechit...

Nu am intalnit prea des oameni care sa fie dispusi sa utilizeze obiecte vechi atunci cand vor sa obtina o amenajare in stil vintage-retro-industrial. Sa recuperezi si sa reutilizezi presupune munca si finante sau gasirea unor mesteri priceputi, asa ca, de obicei, toata lumea prefera sa cumpere obiecte fasonate ca altadata. Este greu sa gasesti o sursa buna de unde sa poti alege, de aceea toate corpurile de iluminat prezentate de mine au fost preluate de pe Evalight, un magazin care are in oferta cam tot ce va puteti imagina in domeniul iluminarii interioare si inca ceva pe deasupra... In afara de vintage/retro/industrial, gasim aici zeci de modele din categoria rustic, modern, clasic, festiv, profesional, iluminat cu leduri sau de exterior. Este eficient sa vizitezi magazinul deoarece poti alege corpuri de iluminat cu destinatii diferite, dar in acelasi stil sau chiar acelasi model, alcatuind seturi.
Sloganul lor este "iluminat elegant in stil unic" si nu este nicio exagerare, au peste 25000 de modele in stoc.
Acest articol este un indemn sa va uitati din cand in cand spre locul de unde va vine lumina. Poate va amintiti ca n-ati schimbat lustra de vreo 10 ani si ca nu mai este pe gustul vostru. Corpurile de iluminat pot fi inlocuite atunci cand vreti sa remodelati aspectul camerei. Ca si perdelele sau covorul, ele pot da senzatia de nou, de proaspat, chiar fara a face mare lucru intr-un spatiu. Alegeti-le intotdeauna pe cele care va reprezinta, nu cumparati la intamplare.

2 comentarii:

  1. Anul trecut le-am schimbat,ca ma plictisisem de ele,dupa cativa ani.Un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si eu sunt pornita pe schimbare, vreau de data asta sa ma gandesc bine si de aceea m-au incantat cele de pe site, le poti asorta.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.