Translate

duminică, 4 iunie 2017

Bijuterii de vara-intretinere

Putem decreta ca a venit vara, adica putem trece linistiti la sandale si bluze fara maneci fara sa parem ciudati. Nu stiu daca voua vi se intampla, dar eu, daca suntem, sa zicem, in mai, pot fi si 25 de grade afara, ca nu sunt in stare sa ies in sandale sau fara ciorapi.
Acum este momentul sa scoatem la inaintare cele mai frumoase bijuterii de sezon, acelea care erau prea colorate, prea mari sau agatau prea tare ca sa le putem purta in perioada rece. Acum avem maneci scurte si decolteuri mai adanci, ne prindem parul mai sus pe ceafa sau chiar il tundem, asa ca expunem mai multa piele. Care trebuie umpluta/decorata cu ceva, nu? 😜

 Si taman cand scuturam mai cu spor praful de pe cutiutele cu podoabe, avem surpriza sa constatam ca multe dintre ele au capatat o patina ce tinde spre aspectul de murdar, mai ales in cazul argintariei. Una este patina timpului care da valoare obiectelor vintage si alta este oxidul sezonier datorat transpiratiei, poluarii sau materialului de proasta calitate.
Daca v-a apucat vreodata disperarea ca vedeti lanturile si bratarile voastre preferate transformate intr-o mazga neagra, puteti sa va cumparati numai din cele rodiate, hi, hi... Glumesc. Cumparam ce ne place, nu ce este rezistent in timp. Si apoi nu toata lumea se da in vant dupa stralucirea de oglinda a rodiului. Mai puteti sa va duceti frumusel la bijutier, platiti acolo, o suma nu prea mare si vi le lustruieste perfect.
Dar daca sunteti genul homemade, sa stiti ca exista metode eficiente si in aceasta varianta.
Astazi va prezint tehnica mea proprie si personala, absolut empirica, dar care nu da gres niciodata, rabdare sa ai... Nu va trebuie decat o forma de suc cola (Coca sau Pepsi, cu sau fara zahar, nu conteaza) si bicarbonat de sodiu.
He, he, daca va imaginati ca amestec cola cu bicarbonat, va inselati. N-as incerca, s-ar putea sa faca "poc". Le folosesc pe rand. Adica luati un castronel, puneti bijuteriile din argint (merg si alea aurite care dau semne ca oxideaza) si turnati cola cat sa le acopere bine. Le lasati la "dospit" peste noapte.
A doua zi, cand scurgeti cola, veti vedea ca bijuteriile raman si mai inchise la culoare decat le-ati pus. In plus, au o interesanta tenta aramie care va va da dureri de cap. Nu disperati, este doar o faza. Clatiti cu apa ca sa se duca sucul, turnati apa peste ele si adaugati bicarbonat din belsug, amestecand bine. Lasati-le din nou peste noapte.
In faza terminala (suna ciudat), scurgeti apa cu bicarbonat, luati o periuta veche de dinti si incepeti sa frecati cu atentie podoabele, una cate una, pe toate partile. Veti vedea ca incep sa curga negreala si resturile de cola. Frecati cu rabdare (puteti sa treceti periuta si prin ceva sapun) pana nu mai curge nimic si clatiti-le.
Si voila! Arata din nou cvasi-decente. Stralucitoare ca la achizitionare nu vor arata, mai ales daca le aveti de ani buni. Pentru asta tot bijutierul ramane de baza.
Si ca sa nu inchei fara o poza draguta, iata cateva bijuterii cochete...
colier de Marian Hosking
colier de Michael Michaud
cercei de Nicole Ringgold
cercei de Nisa Smiley
brosa de Bettina Speckner

cercei de LulyJewelry

2 comentarii:

  1. Foarte frumoase bijuteriile din imagine. Pe cele de argint le spal cu bicarbonat si apa calda, folosindu-ma de o periuta, apoi cu pasta de dinti.

    RăspundețiȘtergere
  2. ce simpatice sunt, eu cred ca nu as reusi asa ceva!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.