Translate

miercuri, 13 septembrie 2017

Snow Crash, un SF informatic

Sau informatizat, depinde ce inspira fiecarui cititor.
Mie mi-a inspirat un sentiment de admiratie, nu numai fata de abilitatea de scriitor a lui Neal Stephenson, dar si fata de subiectul inedit. De fapt, aceste lucruri i-au atras autorului numeroase laude in mediul literar.
"Snow Crash" este numele unui virus atat de ...rau, incat poate echivala cu o bomba nucleara pentru creierul unui programator. Si aici intervine ineditul. Intr-un viitor oarecare, mediul virtual se imbina strans nu numai cu realitatea prezentului, dar si cu faptele antichitatii, intamplari vechi intrate in mitologie.
Cartea a fost scrisa in 1992 si reprezinta al treilea roman al lui Neal Stephenson. Este cu atat mai revolutionara, cu cat anticipeaza corect directia in care avea sa se indrepte utilizarea mediului online, dependenta oamenilor de o viata imaginara. La noi a fost tradusa si a aparut la Editura Leda, avand aproape 600 de pagini.
Intr-o lume care a suferit profunde transformari sociale si geopolitice, statele nu mai sunt la fel de puternice, nu mai sunt construite dupa criterii clasice. Societatea functioneaza pe baza de francize, tehnologia avansata a globalizat totul, anuland distante si limite. Metaversul este altenativa virtuala in care se refugiaza toti. Programatorii se numesc hackeri si sunt unii dintre cei mai respectati stalpi ai societatii.
Tagma kurierilor este exact ce spune numele: angajati care duc pachete in orice parte a lumii. Dar kurierii nu mai sunt ce au fost candva. Dotati cu cele mai sofisticate device-uri, bine pregatiti si agili, ei fac adevarate cascadorii pentru a-si indeplini angajamentele.
Hiro Protagonist este unul dintre hackerii care a pus bazele Metaversului. Y.T este o fata de 15 ani, angajata la o firma de kurierat. Drumurile lor se intretaie pe urmele unui virus creat cu un scop teribil, acela de a spala creierul a mii de programatori.
Actul terorist are radacini in istoria extrem de veche a Sumerului. Neal Stephenson este pasionat de misterele antice si propune o intriga inspirata din neinteleasa civilizatie sumeriana despre care au existat numeroase speculatii. Autorul nu face referire direct la interventia extraterestrilor, dar admite ca in Sumer existau personaje cu o gandire mult mai avansata si care au fost venerate ca zei de populatia umana. Acesti zei foloseau un soi de control vocal, silabe care puteau manipula vointa oamenilor de rand. Pornind de la aceasta teorie, autorul isi imagineaza cum ar fi ca cineva sa redescopere acest limbaj de programare a mintii umane si sa incerce sa il foloseasca pentru un control absolut.
Dincolo de subiectul uimitor al povestii, mi-a placut teribil stilul americanului. Scrie extrem de frumos, este un povestitor abil. Din cand in cand razbat si accente ironice, situatii pline de umor, duiosie sau sarcasm. Lumea viitorului nu este pe deplin viciata, nu este o lume post-apocaliptica, este doar o alta varianta de evolutie, in orice caz una ceva mai relaxata, desi violenta nu lipseste, iar straturile sarace ale societatii sufera la fel de mult.
Daca nu va este frica sa va puneti un pic mintea la contributie pentru a naviga printre date istorice si repere IT, va invit la o lectura extrem de incitanta, presarata cu multa actiune, aventura si situatii spectaculoase.

2 comentarii:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.