Translate

duminică, 19 noiembrie 2017

Wayward Pines, un orasel linistit

Wayward Pines este un orasel de provincie, tipic pentru SUA, mai precis statul Idaho.
Case victoriene, o singura strada principala, cateva sute de locuitori aparent pasnici si fericiti, un peisaj montan de poveste, cu paduri maiestuoase de pini. Toate ar fi bune si frumoase, iar primele pagini ale volumului "Orasul din munti", de Blake Crouch, te-ar duce cu gandul la o poveste linistita, eventual romantica, daca in acest peisaj idilic nu ar intra din start un agent al Serviciilor Secrete, Ethan Burke.
Cam asa incepe prima carte din seria Wayward Pines, o serie atat de captivanta incat a fost ecranizata de reteaua Fox. Nu a fost inca difuzat la noi, in tara de origine este pe la al treilea sezon, dar, din ce am citit eu, se pare ca se discuta despre anularea serialului.
Agentul Ethan Burke se afla in misiune. Una dramatica. Este in cautarea a doi colegi, disparuti in conditii misterioase in acest loc uitat de lume. Ethan trece el insusi, printr-o situatie limita, deoarece pare sa fi avut un teribil accident de masina, iar memoria lui nu este tocmai la cote maxime. Desi simte in permanenta ca ceva scartaie in oraselul in care a nimerit, agentul nostru nu poate indica prea bine ce este in neregula cu aspectul si comportamentul cetatenilor. Seriful pare cam dur, oamenii nu sunt prea dispusi sa vorbeasca, asistentele din spital par sa ascunda unele lucruri. In plus, nimeni nu se grabeste sa-i inapoieze actele si lucrurile ridicate de la locul accidentului.
In scurt timp, lui Ethan ii devine clar faptul ca cineva nu il lasa sa plece din oras. Din victima unui accident se transforma rapid in vanat, iar vanatorul nu are scrupule. Eforturile lui de a parasi localitatea il conduc la o concluzie alarmanta: nu exista o iesire din oras. Si mai curios, in jurul orasului, in padurea de pini, este instalat un gard electric amenintator, ca si cum zona ar trebui protejata de...ceva.
Actiunea din primul volum escaladeaza rapid si evolueaza intr-un soi de SF distopic atat de surprinzator, incat practic n-am nimerit, vorba vine, sa comand al doilea volum, "Seriful". Si credeti-ma ca n-am gasit prea des serii la care sa ard de nerabdare sa cumpar continuarile.
Daca volumul I doar ne deschide o perspectiva infioratoare asupra viitorului indepartat al omenirii, volumul al II-lea este actiune pura, o lupta pe care personajul principal hotaraste sa o duca pana la un deznodamant oarecare, indiferent de gravitatea consecintelor.
Am apreciat fantastic modul excelent dozat in care autorul furnizeaza informatiile, nu inainte de a te deruta bine. Cel mai abracadabrant este decalajul de timp. Oraselul pare sa traiasca in anii '50, tehnica moderna lipseste cu desavarsire, dar agentul Ethan Burke vine din anul 2012. Alte personaje au amintiri din cele mai diverse epoci, amintiri care nu corespund deloc cu varsta lor declarata sau cu aspectul lor fizic. Populatia din Wayward Pines este o adunatura de oameni fara prea multe preocupari sau distractii, dar si fara slujbe serioase sau alte surse de venituri.
Epopeea lui Ethan Burke seamana foarte mult cu cea a personajului din filmul The Revenant. Este o darzenie care il sustine pe agentul secret, chiar daca este ranit extrem de grav. Dorinta sa de a deslusi misterul lucrurilor care i se intampla este supraomeneasca. Motivatia ascunsa este aceea de a reveni la familia pe care o iubeste foarte mult.
Al doilea volum se termina la fel de terifiant ca primul, suspansul este insuportabil. De-abia astept sa intru in posesia urmatorului si anume "Ultimul oras". Toata seria a fost publicata de Editura Rao, iar stilul autorului si intriga sunt comparate cu operele lui Stephen King si Cormac McCarthy. Este un adevarat thriller, unul bun, care iti da fiori pe sira spinarii, mai ales datorita unei viziuni aparte asupra evolutiei omenirii ca specie.
N-am spus nimic despre stilul autorului. Blake Crouch te tine cu sufletul la gura, este alert si are darul de a zugravi sugestiv oameni si peisaje. Scriitura lui se preteaza cu adevarat unei productii cinematografice si tare mi-ar placea sa vad in ce masura filmul respecta cartea. Poate avem norocul sa fie difuzat si la noi.

2 comentarii:

  1. Am văzut primele doua sezoane, umblam prin casa cu lumina aprinsa...
    Nu am citit cărțile însă serialul surprinde niște secvențe cam agresive...decorurile sunt cam de groaza si coloana sonora iti da fiori.

    RăspundețiȘtergere
  2. O prezentare excelentă, care te face să îți dorești să citești aceste romane. Mulțumesc! ☺

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.