Translate

duminică, 8 aprilie 2018

La vie en...french roses

Ce poate fi mai minunat in aceasta zi de sarbatoare decat sa te gandesti la hainele vechi pe care vrei sa le lepezi si la cele noi pe care de-abia astepti sa ti le pui? Si aici ma refer atat la partea spirituala, cat si la caminul in care traim sau la oamenii pe care ii dorim prin preajma. Dap, este vorba despre renastere si reinnoire, despre iertare, despre schimbari, despre hotarari pe care le amani de ceva timp.

La sarbatorile pascale, cel mai mult imi place aerul acela de puritate pe care il capata casa, suflul de energie pozitiva ce matura tot din cale, si praf, si obiecte nefolositoare, si lucruri care ne-au apasat din greu. In acest an, intamplarea a facut ca sarbatorile sa vina odata cu vremea buna, dupa ce iarna a dat o ultima si teribila batalie, gata sa inghete bietele flori, asa, pe ultima suta de metri. Nu-i de mirare ca, la prima schimbare fericita a temperaturii, lumea a navalit in gradinile din jurul caselor, care aveau nevoie, de asemenea, de o primenire serioasa si o improspatare a aspectului. Eu stau in bloc, la apartament, dar asta nu ma impiedica sa tin ghivece mari si mici in interior. Starea de bine pe care ti-o transmite verdele unei plante este incontestabila si este cel mai ieftin si discret mod in care iti poti tonifia mintea zi de zi.
Varietatea Imperatrice Farah
Nici o casa fara trandafiri!
Hei, v-am atras atentia cu buchetul de mai sus, nu-i asa? Poza nu este aleasa la intamplare de pe net, va spun imediat de unde sunt acesti trandafiri cu flori imense, atat de interesant colorati. Daca as fi locuit la casa si as fi avut chiar si un petic de pamant, oricat de mic, si tot as fi incercat sa-l transform intr-un rai al florilor de toate soiurile. Sunt o mare admiratoare a acelor gradini englezesti, stil "cottage garden", a caror origine se afla tocmai in Evul Mediu si care arata ca o felicitare victoriana. Este imposibil sa nu fi vazut prin filme cat farmec au aceste locuri, iar personajul principal al acestor amenajari peisagistice este trandafirul cu toate soiurile sale, cu toata cohorta de culori, combinatii de nuante, parfumuri de diferite intensitati, dimensiuni sau aspect, de la spectaculosii trandafiri urcatori parfumati pana la delicatii trandafiri pitici. Trandafirul este rege peste multimea de plante ornamentale si, desi este atat de comun, nu va putea fi vreodata detronat sau inlocuit. Oamenii sunt definitiv si irevocabil indragostiti de aceasta floare si nu prea imi imaginez o gradina lipsita de prezenta ei.

Vorbeam despre gradinile englezesti, dar sa nu uitam ca in insorita Franta, climatul mai cald si solul sunt mai propice cultivarii trandafirilor de tot soiul. Iar in epocile trecute, rafinamentul peisagistilor francezi a dus la alte cote arta de a cultiva aceste minunate flori. Iata de ce, daca va doriti un spatiu care sa aminteasca de eleganta unei gradini frantuzesti, trebuie sa stiti ca varietatile obtinute prin hibridizare in Franta, dar si in Germania sau Italia, sunt disponibile si pe piata noastra, datorita brandului FamousRoses.eu, care pune la dispozitie butasi de trandafiri prin intermediul magazinului online.

Colectii si producatori de trandafiri
Ca sa va conving cat de repede puteti schimba aspectul gradinii voastre doar achizitionand cativa butasi potriviti, voi exemplifica cu imagini din gradinile frantuzesti si voi alatura soiul potrivit din oferta magazinului online.
Si uite asa am ajuns la originea imaginii de mai sus. Sunt trandafiri "Imperatrice Farah", teahibrid, cu flori mari, din colectia Georges Delbard. Dap, parca as vorbi despre cele mai pretioase parfumuri.

Georges Delbard si-a pornit afacerea de familie in 1935, langa Malicorne. In prezent, specialistii companiei creeaza soiuri rezistente la boli, cu inflorire repetata, grupate pe parfumuri, culori sau aspect. Mie mi-au placut teribil insa trandafirii albi cataratori, sugestiv numiti "Blanche Colombe", care pot ajunge la inaltimi de 2,5-3 m! Iata cum pot inviora un spatiu prea uniform.
Sursa: veranda.com-Gradina frantuzeasca istorica
Varietatea Blanche Colombe
Meilland Richardier este numele unui brand a carui echipa de cercetare este formata din trei specialisti: Alain Meilland, Michèle Richardier si Jacques Mouchotte.
8000 de incrucisari si 120000 de flori pana la sfarsitul lui iulie reprezinta cifre incredibile si totusi este munca de an cu an acestor oameni! Procesul de selectie poate dura 8-10 ani, varietatile alese sunt studiate in 15 unitati de cercetare raspandite pe glob si doar jumatate vor ajunge pe piata. Impresionant, nu? V-ati fi imaginat ca o floare poate genera atata pasiune si atatea subiecte de studiu? Ganditi-va la acest lucru data viitoare cand alegeti un buchet special din florarie.
In prima imagine este soiul "Les quatre saisons", un trandafir de peisaj, cu flori mari, batute cum am zice noi, ce pot avea fiecare pana la 100 de petale roz si o inaltime de 60-80 cm. A doua imagine este un trandafir pomisor numit pitoresc Pullman Orient Express, cu petale tivite cu roz si parfum fructat, cu inaltime de 150 cm. Dupa cum va dati seama, este perfect pentru a decora aranjamente oarecum geometrice, iese in evidenta dintr-o vegetatie mai scunda si contrasteaza tare frumos cu verdele inchis din jur.
Sursa: veranda.com-Gradina frantuzeasca istorica a unei manastiri

Varietatea Les quatres saisons
Sursa: veranda.com-Gradina frantuzeasca istorica a unei manastiri
Varietatea Pullman Orient Express
Utilizarea trandafirului in amenajari
Daca va doriti experienta senzuala completa, adica aspect, culoare si parfum in acelasi soi, puteti alege "Kiss of desire" produs de brandul Kordes din Germania, un trandafir catarator. Trandafirii de acest gen au fost intens imortalizati in picturi celebre, tendinta lor de a se inalta, de a acoperi garduri, pergole sau zidurile caselor este o calitate ce da textura si structura spatiului, fiind foarte apreciati din acest motiv.
Pictura in ulei de Gustave Caillebotte
Varietatea Kiss of Desire
Si sunt sigura ca exista printre voi si doamne care inca prepara dulceata de trandafiri, asa cum facea si bunica mea. Nu mi-aduc aminte de unde isi procura pretioasele petale, dar aroma inconfundabila a acestui dulce mi-a insotit copilaria. Era o delicatesa si bunica mi-o servea cu parcimonie, motiv pentru care dadeam iama clandestin prin colectia de borcane. Acum se gaseste mai rar in magazine si costa ceva mai piperat, dar va puteti descurca cultivandu-va singuri varietatile speciale produse de brandul Famous Roses. Avantajos la procurarea acestora este faptul ca, in cazul in care planta nu se prinde, producatorul asigura inlocuirea gratuita.
"Rose de Resht" are flori batute, infloreste in valuri, la 3-4 saptamani si are un parfum deosebit. Este rezistent la ger, boli si daunatori.
Varietatea Rose de Resht
Celor ca mine, cu spatiul limitat de pereti din beton, le spun sa nu se descurajeze! Folositi peretii pentru a va expune plantele. Sau apelati la trandafirii pomisor care pot fi tinuti in ghivece. Daca aveti ghinionul sa detineti o terasa mai ponosita si nu prea intentionati sa o renovati, puteti sa mascati defectele constructiei alegand trandafiri spectaculosi, care vor fi un bun subiect de discutie cu prietenii invitati la o cafea. Nu uitati ca trendul "vintage" a revenit in forta in toate domeniile.
Am exemplificat cu o varietate rosu aprins, produsa de Michele Malandrone din Italia, cu flori foarte mari si parfum intens, numai buna de sucit mintile partenerului intr-o seara calda de vara.
Sursa: Pinterest
Varietatea Don Juan
Balsamul pentru suflet 
Voi incheia prezentarea mea cu niste varietati deosebite, acelea pe care, daca sunteti cu adevarat pasionati de gradinarit, le puteti aduce langa voi numai pentru a avea parte de o experienta vizuala satisfacatoare pentru sufletul vostru. Iar cei care isi petrec timpul liber afara, gospodarindu-si curtea, stiu despre ce vorbesc.
Varietatea Charlene de Monaco (producator Meilland) este dedicata printesei cu acelasi nume. Mie imi place teribil culoarea de roz prafuit si forma inflorescentei, aduce putin cu cea a bujorului.
Dintre soiurile multicolore, care mi se par fascinante, m-a atras un Grafin von Hardenberg (producator Tantau-Germania), cunoscut si sub numele de "Caviarul negru". Trebuie sa recunoasteti ca trecerea dintre nuante este spectaculoasa.
Si daca adorati lucrurile altfel, iesite din comun, iata un trandafir...liliachiu, foarte parfumat, numit Charles de Gaulle (producator Meilland).
Varietatea Charlene de Monaco
Varietatea Grafin von Hardenberg
Varietatea Charles de Gaulle
Despre magazinul online Famous Roses
Daca nu sunteti familiarizati cu ingrijirea si alegerea trandafirilor, dar vreti sa infrumusetati mediul in care traiti, pe site-ul magazinului gasiti sfaturi si idei foarte utile, precum si promotii speciale. Tocmai de aceea acestea se epuizeaza foarte repede, asa ca trebuie sa fiti hotarati daca va surade vreo...floare.

Daca optati pentru o vizita la fata locului, pepiniera Famous Roses, acolo unde sunt "cazate" plantele primite din pepinierele celebre din Franta, se afla in jud.Bihor, in localitatea Sannicolau Roman, la circa 25 km de Oradea.
Daca sunteti prea departe si comandati online, livrarea se face prin curier, costul fiind de 6 euro, indiferent de cantitate, iar la comenzi de peste 199 euro transportul este gratuit. Comenzile se pot transmite direct in magazinul online, telefonic, prin email sau fax. Singurul pericol este sa nu va puteti opri odata ce incepeti sa vizualizati frumosii trandafiri.

Magazinul garanteaza calitatea trandafirilor si faptul ca, daca sunt respectate toate conditiile de plantare, acestia se prind 100%. Totusi, daca se intampla ceva cu achizitia voastra si dezvoltarea plantelor nu este asa cum trebuie, in perioada de garantie (da, exista asa ceva!) acestea pot fi inlocuite, dar numai cu o planta din aceeasi varietate sau vi se vor returna banii.

Acestea fiind zise, va urez o primavara plina de flori. Si mai ales de trandafiri!

6 comentarii:

  1. Mi-ai facut pofta sa-mi bibilesc gradinuta! si anu asta o sa incerc cu niste trandafiri cataratori! sunt o minune!
    peste cateva saptamani o sa inceapa revarsarea de flori in oras, sa veni cum fiecare curte se faleste cu trandafirii mai inalti si mai frumosi! miroase superb, si arata la fel! E superb primavara aici! si vara ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca n-as avea infernul acela de caldura pe balcoane, cred ca i-as cultiva si eu. Dar parca as lua unii pentru interior, am deja trandafiri japonezi, dar nu sunt atat de spectaculosi.

      Ștergere
  2. Multumesc! Frumoasa si colorata prezentare! Nu am mai avut curaj la trandafiri japonezi. Dupa un an i-am pierdut. Mai trebuie sa studiez subiectul! Poate mai incerc!
    O saptamana luminata cat mai frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da intr-adevar ;nici o casa fara trandafiri ! De departe sunt florile mele preferate ;as dori sa am o gradina mare cu trandafiri din toate culorile ;momentan am doar cele des intalnite ;roz ,rosii si galbeni ;rareori mai vad si albi .

    RăspundețiȘtergere
  4. ce primavara e la tine aici, ma bucur!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.