Translate

luni, 2 decembrie 2019

Franz Bischoff, un artist versatil

Franz Albert Bischoff a fost un pictor stabilit in SUA, ce a trait in perioada 1864-1929. A emigrat in perioada adolescentei, dupa ce in Europa studiase pictura in acuarele, dar si pe ceramica. Pana la moartea sa a fost cunoscut mai ales pentru picturile pe portelan, stil China.
In 1906 s-a mutat in California, unde si-a amenajat singura o casa in stil Rennaissance, cu un atelier generos. A devenit membru in California Art Club si a inceput sa picteze cu pasiune frumoasele peisaje ale zonei.
La inceputul primului razboi mondial a lasat partial de-o parte pictura pe ceramica si s-a ocupat in special de operele pe canvas. Peisajele sale sunt apreciate si astazi pentru culorile vii si compozitiile pline de viata.

Si probabil ca nu l-as fi ales ca subiect de discutie daca n-as fi vazut in paralel lucrarile sale pe panza si pe portelan. Diferenta este uluitoare. Ai senzatia ca este vorba despre doi artisti total diferiti, cu tehnici si gusturi diferite. Pur si simplu, Franz Bischoff s-a aliniat cerintelor vremii, pictand portelanul in culori pastel, sterse, delicate, in stilul pretios al Orientului, dar s-a manifestat in cu totul alt mod in creatia pe canvas, acolo unde interesul comercial nu ii mai impunea anumite limite. Dualismul acestui pictor este demn de toata admiratia si eu recunosc ca imi place mult mai mult ceramica decorata de el. Indiferent de suport, creatia lui Franz Bischoff denota o mare iubire de natura si de viata la tara.

Ca urmare, pentru fundalul blogului am ales picturile, iar in articol vedeti portelanurile.
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.