Translate

luni, 2 martie 2020

15 ani şi o chiuvetã. Chiuveta Franke


Povestea mea începe acum 15 ani, când m-am mutat în apartamentul în care stau şi acum. Apartamentul era gol, cãlduros şi avea chiuvetã Franke la bucãtarie. Dupã oareşce târguieli cu proprietãreasa, o convinsesem sã-mi lase dulapurile suspendate şi chiuveta, la care se uita cu mare jind, pun pariu cã îşi fãcuse planuri sã plece cu tot cu obiectul în cauzã. Pe moment n-am înţeles de ce se cramponeazã atât de o simplã chiuvetã.

Bucãtaria mi se pãruse extrem de modernã, mobila fusese fãcutã pe comandã, iar eu visasem dintotdeauna la nişte dulapuri suspendate. Am muncit pe brânci sã zugrãvim, sã potrivim lucrurile, sã montãm termopane…Dupã fix doi ani, bucãtãria mea mã plictisea înfiorãtor. Mi se pãrea cã n-are personalitate, cã nu mã reprezintã, iar dulapuri suspendate avea şi are toatã lumea.

Cam pe vremea aceea începusem sã lecturez site-urile de home décor şi, surprizã, am constatat cã reveneau în forţã trendurile boho chic, industrial sau retro. Acuma, ce sã zic?, mai retro decât trãisem în casa alor mei, preţ de aproape 30 de ani, nici cã se putea. Brusc, am simţit cã trebuie sã scap de dulapurile suspendate şi sã trec din nou la cele pe picioare. Chestia asta s-a petrecut într-o jumãtate de zi, spre disperarea consortului meu, care nu pricepea şi pace frãmântãrile mele de designer de interioare în devenire. In cealaltã jumãtate am stat şi am cugetat cu ce sã umplu spaţiul rãmas cam golaş. Aceastã fazã a durat ceva mai mult, mi-am gasit dulapul mult dorit, masa de bucãtãrie a suferit unele transformãri majore, pe pereţi au apãrut tablouri, afişe, panouri metalice, bare pentru suspendarea veselei. Pânã când, într-o zi, am constatat cã obţinusem o bucãtãrie în stil boho americãnesc. Ei, da, acesta este stilul care mã reprezintã: o debandadã…ordonatã, culori tari şi multã texturã pe pereţi.

Stiţi ce a rezistat acestei nebunii? Draga de chiuvetã Franke. Indiferent ce viziune am avut de-a lungul timpului, chiuveta s-a potrivit perfect în aceasta. Si astfel am înţeles de ce se crampona fosta proprietãreasã de un obiect atât de banal, cum crezuse naiva de mine cã este.

Dupã atâţia ani de la Marea Transformare, încã mai sunt încântatã de ceea ce am realizat atunci. Singura problemã este aceea cã obiectele mele casnice au fost ajunse de vârstã. Aragazul clasic cu patru ochiuri funcţioneazã în douã, iar frigiderul mai are câte o sincopã din care îşi revine cu greu. Nu mai zic de problema aburilor de la gãtit, geamul meu dã într-o logie, nu direct afarã, iar hota stã de mult pe o listã de must-have-uri. Chiuveta e fresh, din inox, aia nu se mişcã de-acolo în veci.

Aşadar, am un nou motiv sa fac planuri.

Sã gãseşti însã acele electrocasnice care sã se încadreze în stilul ales nu este deloc simplu, nu poţi sã cumperi la nimerealã. Si pentru cã Franke a trecut testul timpului, iar produsele lor au un design menit sã acopere tot ce existã în materie de stiluri, iatã ce aş recomanda eu pentru un stil boho/retro, cum este cel al bucãtãriei mele. Aş menţiona doar cã un stil atât de eclectic nu înseamnã cã foloseşte electrocasnice de-acum o sutã de ani. Nici vorbã! Electrocasnicele sunt dintre cele mai moderne şi performante, doar designul lor încearcã sã imite ceea ce exista cu mult timp în urmã. Pentru a satisface nostalgiile unora dintre noi.

Sursa foto: https://www.facebook.com/FrankeKitchen.Romania/
O hotã Franke CLASSIC LINE FCM 602 PANNA, clasicã, elegantã, în combinaţie cu o plita FHCL 755 4G TC PW C PANNA pe gaz, cu grãtare din fontã şi aprindere electronica integrate mi-au plãcut pentru accentele aurii (auriul, cuprul sau alama sunt caracteristice stilului boho) şi am o problemã cu grãtarele, nu concep aragazul fãrã grãtar. Fiind vorba despre o plitã, este musai sã iau şi un cuptor, n-oi fi eu marea bucãtãreasã, dar tot coc din când în când câte ceva. Bineînţeles cã existã un cuptor din gama de mai sus, cuptorul FRANKE CLASSIC LINE CL 85 PANNA.
Sursa foto: https://www.facebook.com/FrankeKitchen.Romania/
Pe locul doi în lista de prioritãţi ar fi bateria de chiuvetã. Pentru cã o chiuvetã atât de longevivã meritã accesorii pe mãsurã, am ales ceva extrem de special, o baterie Franke OLD ENGLAND CROM, cu pipã înaltã neapãrat, având în vedere cã trebuie sã vâr sub ea şi vase mai mari. Pipa se roteşte la 360 grade (!!!) şi are o garanţie de 5 ani, ceea ce mi se pare chiar ieşit din comun, nu mai zic de designul absolut deosebit. A, şi încã ceva…Cine nu ştie cât de util este un vas perforat din inox? De la scurs vase la spãlat fructe şi legume. Iatã de ce îl consider un accesoriu obligatoriu, menit sã îţi uşureze munca.
Sursa foto: https://www.facebook.com/FrankeKitchen.Romania/
Sursa foto: https://www.facebook.com/FrankeKitchen.Romania/
La frigidere am idei puţine, dar fixe, ca sã fac o glumã, adicã sunt adepta obiectelor free standing, cel puţin anul acesta. Frigiderul FCBF 340 NF LED XS A+ e perfect pentru gustul meu.
Sursa foto: https://www.facebook.com/FrankeKitchen.Romania/
Dacã ar fi sã caracterizez bucãtãria mea în acest moment, aş zice cã sunt eu 100%: puţin ameţitã, nu prea interesatã de gãtit în sine, dar dornicã sa înfrumuseţez locul în care trãiesc. Boho, cum spuneam. Secretul este sã ai o camerã care sã te atragã prin modul cum o amenajezi, chiar dacã activitãţile desfãşurate acolo nu sunt tocmai pasiunea vieţii tale. Dacã reuşeşti sã-ţi gãseşti ritmul, fluxul acţiunilor sã fie cât mai curgãtor, sã ai totul la îndemânã şi usor de ajuns, îţi garantez cã va veni şi plãcerea de a sta în bucãtãrie. De ce pledez pentru stilul boho? Pentru cã oferã multe posibilitãţi, inclusiv aceea de a încorpora elemente din alte stiluri, pentru cã poţi aduce în bucãtãrie obiectele şi culorile care îţi sunt dragi şi, foarte important, le poţi schimba atunci când te plictiseşti.

Culmea, cam asta spun şi specialiştii Franke:
“Noi, cei de la Franke, considerăm că fiecare bucătărie ar trebui să fie la fel de unică precum sunteţi dvs. Ar trebui să fie un loc în care să vă simţiţi liberi să gătiţi, să mâncaţi împreună cu familia și prietenii, să vă distraţi, să sărbătoriţi.”
In traducere liberã ar fi cam aşa: aranjeazã-le cum simţi tu, nu cum vezi pe o copertã de revistã.
Ar trebui sã-i credem, doar sunt cel mai mare producãtor de chiuvete din lume şi lideri în dezvoltarea de materiale şi produse noi pentru bucãtãrie.


Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2020.

2 comentarii:

  1. habar nu am cum este chiuveta asta dar chiar m-ai facut curioasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiuveta Franke n-are varsta. Bineinteles, daca o ingrijesti ca lumea, cu produse speciale, deoarece e din inox.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.