Translate

luni, 27 februarie 2012

De ce nu mai mananc eu pangasius

Pangasiusul este un soi de peste extrem de gustos. Cand l-am descoperit, acum vreo trei ani, am fost de-a dreptul incantata. Imi adusese soacra-mea cateva bucati facute pane si le-am dat gata imediat, cu usturoi si mamaliga. Ulterior mi-am cumparat si l-am pregatit chiar eu si de fiecare data l-am savurat cu cea mai mare placere…
Pentru mine pestele in cauza prezinta cateva atuuri incontestabile.
1. Nu are oase (decat sa stau sa aleg oase, mai bine nu mananc peste, imi piere si foamea pana reusesc sa bag ceva in gura!)
2. Nu miroase a peste (paradoxal prefer ca pestele sa nu miroasa a…peste, iar laptele sa nu miroasa a vaca, daca intelegeti la ce ma refer)
3. Cu toate ca este foarte gras nu este gretos, poti sa il mananci fara paine sau mamaliga
4. Ii place foarte mult si copilului meu (ceea ce este o adevarata reusita culinara!)
5. Este foarte ieftin in comparatie cu alte soiuri de peste de pe piata

Si totusi de vreun an am renuntat brusc si cu muulte…muuulte regrete la acest peste delicios!

Totul a pornit de la un articol gasit pe internet in care un francez cred, explica cum este crescut pangasiusul in Vietnam. In paranteza fie zis, daca va uitati pe ambalaj, veti vedea ca Vietnamul este singurul loc de unde este importat acest soi de peste.
Pe scurt crescatoriile de pangasius sunt amenajate direct in fluviul Mekong….cunoscut pentru ca are cea mai poluata apa din lume, va dati seama ca totii riveranii deverseaza aici toata apa menajera si industriala iar pestele este crescut in aceasta apa!
Carnea grasa si fara gust de peste se datoreaza faptului ca pangasiusul este hranit cu o gramada de chestii, exact ca un porc, la loc de frunte fiind tot felul de resturi inclusiv dejectii (daca ai papile mai sensibile vei simti un gust mai degraba “metalic”).
La fel ca in crescatoriile de animale, femelele sunt indopate cu hormoni ca sa depuna icre mai des si, in general, ca sa aiba o carne mai frageda si pufoasa, lucru remarcat si de mine atunci cand pregateam fileurile…carnea se rupe si se desprinde foarte usor si este impanata cu grasime.
Strainii mananca pangasius de zici ca n-au vazut peste in viata lor, in 2008 au fost produse 1,1 milioane tone care au fost distribuite in 130 de tari, SUA fiind principala piata de desfacere. Acum as face o glumita si as zice ca vietnamezii au gasit o modalitate pasnica de a se razbuna pe americani pentru razboiul din anii “60, furnizandu-le mancare ieftina dar otravita (nu-i omoara da-i tampeste si mai tare).
In concluzie, mi-a fost peste putinta sa mai gatesc acest soi de peste, indiferent cat adevar o fi in spusele unora si eu cred ca este.

7 comentarii:

  1. Din aceleasi motive am renuntat si eu la el, acu mai bine de 1 an.
    Am vazut filmulete din crescatorii.
    :(
    Mi-a fost de-ajuns

    RăspundețiȘtergere
  2. am vazut si eu filmul acela in franceza despre pangasius, dar nu mi s-a parut a fi un motiv sa nu-l mai mananc ! acuma daca stam sa analizam cum sunt crescute diverse animale in ziua de azi nu am mai manca carne deloc... si puii sunt crescuti fortat cu hormoni si indopati cu antibiotice, porcii la fel, dar pentru asta tot ii mancam. in zilele noastre rar mai gasesti un produs care sa fie crescut natural, chiar si legumele! beneficiile aduse de acest peste sunt mult superioare riscului de a te imbolnavi de la el, plus de asta cam toti pestii oceanici si in general cei de apa sarata au diverse grade de toxicitate din habitatul lor (substante chimice, mercur, etc)... deci in concluzie o sa continui sa mananc pangasius si in continuare 1-2 ori pe saptamana si pe langa el si cate un macrou.

    RăspundețiȘtergere
  3. Delmondo, ai si tu dreptate....am face foamea daca am sta sa disecam fiecare imbucatura! Totusi faptul ca am aflat cele de mai sus mi-a taiat definitiv pofta de acest peste...Un american zicea odata ca, daca toti copiii ar stii cum sunt crescute si sacrificate vacile, nu s-ar mai atinge de hamburgeri, informatia ar fi prea socanta.Am mai aflat diverse chestii si despre cum sunt crescuti puii si cred ca sunt pe cale sa renunt si la carnea de gaina...sau cel putin la anumite parti din ea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmm. @Delmondo Nu te obliga nimeni sa mananci nici pangasius nici pui/porcii injectati. Fiecare face alegeri in functie de principiile sau preferintele lui.
    Intr-adevar mai rar gasesti produse care sa fie crescute natural dar totusi ai de unde alege. Chestia e ca alegerile de acum, in cunostinta sau necunostinta de cauza ne vor afecta in viitor. Ca vrem sau nu.
    Informatia despre cum sunt facuti hamburgerii sau alte preparate de genul asta este free. daca o cauti o gasesti. dar pe oameni nu-i intereseaza sanatatea decat atunci cand si-o cam pierd. Si atunci- ca sa aibe pe cine da vina. "Pai da. ca hamburgerul/mancarea/etc.. a fost facuta din.. x, y,.. si de-aia m-am imbolnavit."
    Dar acum avem acces la informatie aproape gratis. deci putem face alegeri corecte.
    Referitor la carnea de gaina, indiferent ce parti din ea ai alege, tot impregnata cu x,y,... este. Daca esti fan carne si ai acces la o gaina crescuta la curte de catre cineva de incredere, eu zic ca ai gasit o alternativa buna la carnea din comert.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant articolul. Nici eu nu mai mananc pangasius, auzisem toate cele spuse de tine asa ca prefer pestele proaspat cu toate ca atunci cand am poftit la peste congelat mi-am cumparat o punga de cod:D

    RăspundețiȘtergere
  6. http://www.colectionaruldesuflete.net/2012/03/08/pangasius-un-peste-crescut-industrial/

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.