Translate

luni, 23 aprilie 2012

Aromaterapia, puterea mirosurilor


Pentru că tot vorbim în permanenţă despre parfumul produselor de îngrijire, despre cât de important este acesta în alegerile pe care le facem, conştient sau inconştient, zi de zi, trebuie să ştim faptul că mirosurile care ne înconjoară pot avea un rol extrem de important în realizarea unei stări generale de bine, mai întâi psihice şi apoi, automat şi fizice. In fiecare zi facem o terapie involuntară, mirosind sprayul cu care ne pufăim, parfumul nostru preţios ţinut pentru ocazii speciale, crema de faţă al cărei iz îl simţim automat, loţiunea pe care o aplicăm pe corp, crema de mâini pe care o masăm îndelung, încercând de fapt să-i prelungim mirosul pe piele…
Copilul meu mă amuşină literalmente pe mâini, ca un căţeluş, instinctul lui de animăluţ îi spune că mirosurile plăcute sunt bune căci îl relaxează, se vede pe feţişoara lui ce bine se simte.
Foamea aceasta de mirosuri frumoase este specifică omului şi are o îndelungată istorie în spate. A început cu întrebuinţarea plantelor parfumate, încă de pe vremea babilonienilor, a faraonilor şi reginelor Egiptului, a Persiei, Romei şi Indiei, fără să se facă însă o distincţie între plăcere şi beneficiile medicinale. Prin Evul Mediu uleiurile esenţiale au ajuns la casele regale, dar aromaterapia s-a dezvoltat cu adevărat mult mai târziu, de-abia în anii ’60, datorită cercetărilor făcute de Marguerite Maury. Acum recunoaştem aromaterapia ca procedeu preventiv şi tratament complementar al medicinei clasice.
In prezent aromaterapia foloseşte esenţe de plante, mai ales pentru a se intensifica efectul benefic al unui masaj. Tratamentul este relaxant, reduce stresul şi tensiunea şi nu solicită deloc pacientul. Uleiurile esenţiale pot fi astfel dozate încât să corespundă nevoilor fiecărei persoane în parte. Rezultatul unui astfel de masaj este intărirea sistemului imunitar şi reducerea stresului care se face răspunzător pentru nenumărate boli moderne. Există uleiuri esenţiale diferite pentru tratamentul bronşitei, reumatismului, migrenelor, nevralgiilor sau depresiei. Atenţie însă, uleiurile esenţiale sunt foarte puternice, trebuie respectate strict recomandările de folosire, nu trebuie utilizate produse care sunt vândute fără informaţii adecvate. Astfel de uleiuri trebuie folosite sub îndrumarea unui specialist dacă sunteţi însărcinate, alăptaţi, suferiţi de epilepsie sau de anumite maladii cum sunt afecţiunile renale.
Foarte important, uleiurile esenţiale nu sunt destinate decât uzului extern.
Nu încercaţi să utilizaţi pentru copiii mici produse de îngrijire ce conţin uleiuri esenţiale, oricât ar fi de naturale acestea le pot provoca reacţii alergice. Nu daţi copiilor să inhaleze aburi de uleiuri antiseptice în ideea de a rezolva probleme de respiraţie, nu le stropiţi batistele sau pernele cu astfel de substanţe, puteţi să le faceţi mai rău.
Uleiurile esenţiale sunt uleiuri pure extrase din părţi ale plantelor, conţinând elemente vitale ce grăbesc procesul de vindecare. Datorită concentraţiei lor, nu se recomandă aplicarea direct pe piele, ele trebuie întotdeauna diluate într-un alt ulei, cum ar fi cel de cocos, migdale sau jojoba. Adăugaţi uleiuri esenţiale în cremele obişnuite, geluri, şampoane pentru a le personaliza aşa cum vreţi voi. Aveti grija insa, unele substante din uleiuri au greutate moleculara mica si penetreaza usor pielea, putand provoca iritatii si alergii. Mai bine testati inainte efectul pe o portiune mica de piele.
Astăzi o gamă largă de produse de îngrijire pretind că aparţin domeniului aromaterapiei dar, dacă nu se specifică pe ambalaj prezenţa uleiurilor esenţiale, e clar că au doar parfumuri artificiale.
In orice caz, nu ar trebui să vă lipsească din casă acele figurine de ceramică (arzătoare) pe care se picură ulei esenţial şi sub care se pun lumânărele-pastile. 


Vara, când e foarte cald, nici nu aveţi nevoie să aprindeţi lumânarea ca să se evapore uleiul. După ce aţi făcut curăţenie şi aţi aerisit bine casa, este foarte plăcut să picuraţi ulei de izmă, mandarine, levănţică, trandafir, acesta va difuza discret în aerul camerei şi va fi o plăcere să îl mirosiţi. Veţi constata că vă induce o stare de calm şi chiar ajută în combaterea insomniei. Pentru un somn agitat se pot pune 2 picături de ulei de trandafir pe un tampon de vată care se introduce în pavilionul urechii peste noapte. Iarna puteţi să picuraţi uleiul direct pe elemenţii caloriferului sau să puneţi arzătorul pe acesta. Puteţi să folosiţi uleiul de brad sau de pin şi veţi avea o atmosferă ca de sărbătoare dar şi nasul mai desfundat.
Aromaterapia este simplă şi de efect. Nu vă trebuie cunoştinţe sofisticate de medicină, ci doar să fiţi atenţi la instrucţiuni.

Un comentariu:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.