Translate

vineri, 4 ianuarie 2013

Accesorii uitate – pieptenele decorativPieptenele ca “instrument” de îngrijit părul este utilizat de vreo 5000 de ani încoace. Iniţial avea ingratul dar indispensabilul rol de a îndepărta paraziţii cuibăriţi prin podoaba capilară, adicătelea păduchii şi căpuşele ce-i năpădeau pe strămoşii noştri într-un mod extrem de natural, mai ales că nu întotdeauna stăteau prea bine la capitolul igienă personală (Evul Mediu este exmplificator în acest sens). Dar, de-a lungul celei mai mari părţi a istoriei noastre, un lucru a fost clar, femeile au purtat părul lung şi l-au considerat o adevărată podoabă. Fie că aşa cerea religia, fie că erau cochete, pletele adunate în coafuri extrem de feminine erau mândria sexului slab, iar un păr tuns scurt era pur şi simplu de neconceput.
Pletele scurtate mai drastic au venit odată cu emanciparea feminină din secolele XVIII-XIX-XX, moment în care accesoriile destinate susţinerii podoabei capilare au început să intre într-un con de umbră. Păcat, zic eu, deoarece unele dintre aceste obiecte sunt cu adevărat frumoase şi pot scoate din anonimat pe cea care le poartă, nu numai la un eveniment festiv dar şi in viaţa de zi cu zi. Problema noastră nu este aceea că nu ne place părul lung sau că nu vrem să îl aranjăm şi să îl împodobim, ci timpul pe care ar trebui să îl alocăm zilnic acestei activităţi. Acest timp nu mai există, trăim modern adică pe viteză maximă şi ne irită orice lucru care necesită mai multă atenţie şi concentrare. Dar ne place să admirăm coafuri sofisticate, bucle frumos răsucite şi capete împodobite. Pe vremea când o femeie nu ieşea din casă fără să fie aranjată, coafată, cu bijuterii, danteluri, umbreluţă şi mănuşi, existau servitoarele care se ocupau de toaleta stăpânelor lor, inclusiv de îngrijirea părului. Am văzut că moda a readus totuşi în atenţie bentiţele şi agrafele. Sunt accesorii care merg şi pe părul scurt, sporindu-i farmecul şi conturând cochet un chip.
Ca să închei aş spune că un pieptene decorativ nu este atât de complicat de utilizat şi nu necesită cine ştie ce îndemânare. Asortat cu niste cercei potriviti poate avea un efect remarcabil. Ia priviţi câteva modele vechi şi noi, extrem de reuşite, chiar si cele de plastic pot fi atragatoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa va spuneti parerea cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.