Translate

miercuri, 5 iunie 2013

Ciopartirea pomilor



Daca traiti la oras sunt sigura ca ati observat ca, in perioada rece cand arborii nu sunt in vegetatie, acestia sunt supusi unor taieri sau toaletari efectuate de catre administratorul domeniului public. Nu as fi scris acest post daca nu m-as fi izbit de-a lungul timpului de o anumita problema pe care sunt sigura ca ati remarcat-o si voi uneori – taierea drastica, pana la desfiintare, a coronamentului arborilor, sub deviza regenerarii acestora. Am gasit deasemenea pe net numeroase plangeri facute de diversi cetateni catre primarii, cu privire la « chelirea » bietilor pomi. De aceea tin sa fac niste precizari care va pot fi de folos, in cazul in care ati intalnit si voi asemenea cazuri in localitatea voastra, ati fost indignati dar nu ati stiut ce puteti face sau cui sa va adresati.
Este foarte important sa stiti ca exista o legislatie cu privire la aceste cazuri, de referinta fiind Legea nr.24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane, modificata si completata prin Legea nr.313/2009 care a introdus un articol extrem de important (art.14, alin.5) si care suna asa: “ in cazul arborilor ornamentali (tei, salcam, castan, artar, mesteacan, stejar) plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, este interzisa interventia cu taieri in coroana acestora, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum si a celor de pe traseul retelelor aeriene.” Destul de clar, nu? Explicatia “tehnica” este ca nu ai voie sa retezi ramurile acelea groase, numite “de schelet” deoarece se poate afecta grav vitalitatea arborelui. In plus, in locurile unde se efectueaza taieturile, daca nu se iau masuri de izolare a tesutului lemnos (ceea ce nu se intampla de obicei!) se deschide o poarta pentru putregai, microorganisme, iar arborele este condamnat la moarte lenta. Dar nooooo, n-ai cu cine te intelege! Pot sa existe o suta de legi si inca una pe deasupra....Te pui cu primariile si societatile care administreaza domeniul public? Oamenii trebuie sa aiba de lucru, asa ca practica regenerarea prin taieri totale, adica lasa doar trunchiul. Te uiti la cate un aliniament care arata ca un sir de bete uriase de chibrit si e de mirare ca in 2-3 ani mai vezi frunze pe bietul pom. Cica practica se poarta si in occident, cum ar fi la frantuji... In orice caz, daca vreti sa reclamati, puteti sa o faceti (numai in scris ca telefonic si anonim nu se ia in consideratie) la Garda de Mediu din judet ca ei fac controale pe Legea spatiilor verzi. Nu ca s-ar rezolva ceva, ca sa stiti! Ca nu sunt prevazute sanctiuni pentru aceasta abatere de la lege, dar cel putin ei sunt obligati sa dea curs sesizarii si sa dea un avertisment.
P.S. Legea spatiilor verzi are aplicabilitate exclusiv pe domeniul public al localitatii (indiferent ca e oras sau comuna), deci nu pe proprietatile private cum ar fi gradinile oamenilor, pentru simplul motiv ca “spatiul verde” este o definitie data unui teren cu acces public nelimitat, amenajat corespunzator. Ce face omul in curtea lui il priveste!

7 comentarii:

  1. Arborii batrani nu ii taie,si la primul vant cad pe masini, pe oameni insa pe cei tineri ii jumulesc de tot, stiu am vazut si eu..Multumim pentru informatii.

    RăspundețiȘtergere
  2. De ajutat nu te pot ajuta, dar pot spune ca si aici sunt la fel de drastic taiati, cel putin in opinia noasta "drastic"
    Asa ca nu cred ca cei care tund pomii sunt chiar asa de ai dracului cum par! Se pare ca este nevoie, iar ceea ce spui tu acolo despre "se deschide o poarta pentru putregai, microorganisme" nu este chiar asa!
    Aici sunt pomii foarte sanatosi si sunt supusi acestei operatii aproape in fiecare februarie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce vezi tu sunt altfel de taieri, numite de corectie (pentru uscaturi si ramurile lacome), astea se fac in fiecare an, sunt obligatorii pentru intretinere. Astea de care vorbesc eu sunt de regenerare si la carte scrie ca e bine sa le faci la 7 ani ca se reintineresc arborii. La noi nu lasa nimic din pom, nici un ciot, e doar trunchiul ca un stalp. Poate sunt necesare dar nu fara sa sigilezi taieturile, cred ca se foloseste ulei ars pentru asta. Un lemn fara scoarta este condamnat la putrezire, in timp apar scorburi. In plus arborele nu-si va reface niciodata ramurile acelea foarte groase care constituie "scheletul" coroanei. Coroana regenerata este formata din ramurele subtiri. De aceea s-a si introdus articolul in lege, tocmai pentru protejarea arborilor. Am vazut tei cu varsta de 45 de ani hacuiti asa. Cam la 3 ani de la taiere li s-a refacut un smoc de crengi cu frunze.

      Ștergere
  3. Depinde si cum ii taie. Depinde si cine ii taie. Am peste strada un tei superb, batran, cu o coroana frumoasa cum nu mi-a fost dat sa vad. l-am tot pozat eu si l-am pus pe blog. l-au tuns astia acum vreo 2 ani de nu i-au lasat nici o creanga. am crezut ca s-a dus de suflet. zau de nu imi venea sa plang. dar nu. i-ai dat lastarii si acum e aproape la fel cum era. adica extrem de frumos. de asta zic ca depinde.

    RăspundețiȘtergere
  4. In momentul cand sunt taiati asa este, imaginea e destul de trista. Dar cresc la loc. Am vazut asa ceva pe marginea soselelor. Chiar de curand. Exact ca niste lumanari groase aratau. Aratau...ca au inceput sa creasca deja :)
    Nu stiam ca exista o lege...chiar nu stiam.

    RăspundețiȘtergere
  5. Credeam că numai pe aici sunt "strâmbă-lemne" care ciopârţesc pomii, dar se pare că este o "politică naţională" de urâţirea oraşelor prin ciuntirea copacilor. Halal "edili" mai avem, oameni cu mult simţ "gospodăresc"! Dar pe cine mai interesează ceva, odată ce ajunge acolo, sus? Nici măcar legea nu mai contează pentru ei..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ca si cum ai taia bratele cuiva si pe urma te astepti sa creasca la loc...mai frumoase daca se poate!

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.