Translate

luni, 24 iunie 2013

Lavanda, o afacere...

Acum ceva timp mi-a venit pe mail un newsletter de la L'Occitane, cel original, nava-mama cum s-ar zice, nu magazinul romanesc... Era despre faptul ca in acest an una dintre capitalele culturale europeane este Marsilia. Adica "en Provence". Imaginea si simbolul acestei regiuni a Frantei sunt campurile de lavanda. Le stiti ca circula niste poze ireale pe net, cu randurile nesfarsite, albastre, de lavanda imbinandu-se parca departe, cu cerul...



In spatele acestei poezii fotografice stau insa afaceri adevarate. In Provence lumea chiar traieste, de generatii, de pe seama cultivarii acestei plante parfumate, atat de folosita in industria cosmeticelor, parfumurilor sau pentru aromaterapie. Ceea ce se cunoaste mai putin este faptul ca mentinerea acestei activitati traditionale a devenit o lupta! Lavanda este amenintata de schimbarile climatice, dar si de insecte, iar L'Occitane se implica serios in cercetarea si descoperirea unor solutii pentru salvarea acestei plante. Cred si eu! Lavanda este o materie prima de baza in multe produse ale companiei. Si aduce bani, nu degeaba i se spune "aurul albastru".

Ca sa nu mai zic de emotia ce o da privitorului un camp inflorit de lavanda, din iunie pana in septembrie, cand minusculele flori se desfac si energizeaza la propriu intreaga regiune. Asa cum spuneam, cultivarea si recoltarea lavandei este o treaba serioasa, de familie. Odata culeasa, planta este uscata in snopuri, timp de 4-5 zile, dupa care este trimisa in cele patru zari, florarilor dar si boutique-urilor din Europa. In ultimii 6 ani insa suprafetele cultivate s-au redus la jumatate din cauza secetei. In cativa ani campurile vor trebui "mutate" mai spre nord pentru a se salva economia locala. De doi ani este testata o substanta prin care se va putea proteja planta de insectele care o ataca. Intre timp, micile distilerii care supravietuiesc de pe urma recoltei de lavanda, incearca sa-si mentina activitatea. Chiar si primirea grupurilor de turisti-vizitatori este o buna ocazie de a promova zona si de a mai obtine ceva beneficii economice. Dar totul e facut cu pasiune si asta se vede din parfumul inconfundabil al florilor ce pluteste peste oraselul Grasse, capitala mondiala a parfumului, acolo unde exista si un muzeu al parfumului. Asa ca, dupa cum vedeti, nimic nu este simplu. Ne bucuram in confortul casei noastre de miresme si produse, dar in spate stau munca si o gramada de probleme.
Nu este atat de greu sa va bucurati de frumusetea campurilor de lavanda! Astazi distantele sunt mai scurte. Tot ce va trebuie sunt niste bilete de avion ieftine, luati-va bilete de la e-avion si puteti ajunge oriunde doriti.

8 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul tau!
    Si eu sunt o mare iubitoare de lavanda si nu este vara sa nu o caut prin pietele orasului, iar atunci cand o gasesc imi insenineaza ziua cu parfumul ei!
    O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles ca francezii au construit o adevarata identitate a regiunii Provence pe imaginea lavandei.

      Ștergere
  2. Mi-ar place să văd câmpurile astea cu ochii mei.
    Din ce am auzit la tv începe să se cultive şi la noi lavanda căci găseşte condiţii bune şi e mai rentabilă decât culturile noastre tradiţionale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a povestit cineva care a fost acolo ca imaginile de pe net sunt foarte reale si ai o senzatie extraordinara cand vezi albastrul si simti parfumul florilor.

      Ștergere
  3. In gradinita mea am o lavanda alba.Parca e rusinata de culoarea ei,dar parfumul ei rivalizeaza cu cel al trandafirilor vecini.;)
    Ce-mi plac aceste campuri de "aur albastru"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am auzit de lavanda alba si cred ca e deosebita ca miros...

      Ștergere
  4. O afacere care va merge mereu. Foarte interesant articolul tau!

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place mult mirosul de lavanda ... dar si culoarea :))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.