Translate

vineri, 30 mai 2014

Gandeste verde, punct si de la capat!

Miercuri a fost festivitatea de premiere din cadrul unui proiect pe care institutia noastra il desfasoara, cu multa incapatanare, de 6 ani.
Cateva lucruri sunt putin generalizate in afirmatia de mai sus. In primul rand nu institutia, cat cele doua colege ale mele de la Relatii Publice sunt initiatoarele si incapatanatele care duc acest proiect mai departe, in al doilea rand restul institutiei, ca orice institutie de stat isi asuma acest merit, c-asa e'n tenis, vorba stim noi a cui!

Proiectul "Gandeste verde, gandeste curat!" se vrea a fi o competitie pe probleme de protectia mediului, intre scolile din judet, eu zic ca si-a depasit scopul initial, acela de a marca o actiune ecologica, de constientizare si educare a elevilor, si a devenit un concurs prestigios in care numarul scolilor participante a crescut, iar castigarea locului I este extrem de ravnita.
Cine asista din afara doar la festivitatea de premiere nu poate intui chinul si munca depusa de colegele mele, in conditiile in care totul este curat voluntariat. Ganditi-va ca acest proiect merge inainte de 6 ani, rastimp in care am schimbat cativa directori, numiti politic, fara ca pe vreunul sa-l intereseze in mod real aceasta initiativa, decat in masura in care dadea bine in fata publicului si a presei si le poleia imaginea. Motiv pentru care, in acest an, festivitatea a fost stabilita dupa alegeri, astfel incat sa nu poata fi denaturata prin prezenta si discursul personajelor politice de varf, asa cum s-a intamplat acum cativa ani. De-atunci s-a invatat o lectie importanta, aceea ca politica poate fi jalnica si penibila cand incearca sa se foloseasca de copii.
Pe foarte scurt, proiectul mentionat se desfasoara pe parcursul a mai multe luni, are un regulament creat special pentru fiecare editie, cu probe, metode de jurizare si criterii clare de punctare si se adreseaza elevilor din clasele V-XII. Asta pentru ca in unii ani au fost impuse actiuni mai greoaie, cum ar fi plantarile de arbori, mai dificil de realizat cu cei mici. In acest an s-a facut in plus un concurs de desene si unul de mascote pe teme de mediu, evident.
Ce este cel mai greu in organizarea acestui concurs? Bineinteles gasirea sponsorilor! Dar ce va imaginati? De unde credeti ca se dau premiile care sunt mereu destul de consistente? De-a lungul anilor s-a dat aparatura destul de serioasa, nu va imaginati ca institutia noastra are bani de asa ceva! Nu, fratilor! Apelam la mari operatorii economici din judet care sponsorizeaza. Vi se pare rusinos? Nici gand, avem dreptul legal sa primim sponsorizari si ne folosim de acesta pentru a redirectiona premiile catre scoli. In acest an s-au dat tablete, videoproiectoare, un telescop, un aparat foto, material sportiv, table de clasa, albume, cupele si diplomele de rigoare. Exista sponsori traditionali, in poze vedeti, pe scena, siglele acestora.
Asa cum s-a procedat la toate editiile, festivitatea se organizeaza intr-o sala de spectacol sau de reuniuni, ca vine lume multa, anul acesta a fost in sala de la Consiliul Judetean. Au fost emotii, aplauze furtunoase, chiote de bucurie, urale, entuziasm, adica tot ceea ce caracterizeaza copilaria.

Sponsorii au primit multumirile de rigoare...
Copiii au participat la un concurs pentru a castiga premiile individuale...

Scolile si-au prezentat activitatea, pe fundal sunt proiectate imagini din proiect!
Am avut parte de momente artistice minunate, ca in fiecare an!
Profesorii au dat extemporal, in chiotele elevilor, ca sa vedem cine castiga tabla pentru clasa...
La final am aflat castigatorii...
Alti castigatori...
Marii castigatori - Scoala generala Anton Pann din Ploiesti
Am constatat, cu lacrimi in ochi, nu va mint, cat de fantastici sunt acesti copii. Poate profesorii sunt deja blazati, dar pe ei nu i-a atins inca aripa acestei societati bolnave. Ei inca viseaza, se extaziaza, ii molipsesc pe cei din jur cu bucuria lor. Banuiesc ca acest fapt le motiveaza pe colegele mele sa continue. Le ajutam si noi cu ce putem. Deja isi fac planuri pentru editia viitoare care va incepe la toamna si viseaza sa lucreze in stil mare, cu premii fabuloase si fonduri europene. Asa sa fie !

9 comentarii:

 1. Mă bucură bucuria ta şi a colegelor tale! Cât despre copii, ei nu uită asemenea momente, care pot deveni imputuri de comportament ecologic in viaţa lor. Faci o meserie frumoasă şi sigur prost platită. Ştiu asta de la omologii tăi din BT. Dar un pic de idealism compesează spiritual "renumeraţia mică de la buget"!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa-ti spun drept nu remuneratia ne vestejeste entuziasmul, cat atitudinea indiferenta a altora. In cel mai bun caz. In cel mai rau suntem dispretuiti. Dintre toate ziarele si posturile invitate la festivitate nu a venit decat o televiziune. Nu era ceva de scandal care sa intereseze presa. Si am mai patit si in alte dati asta! Sa stii ca nu este usor sa te milogesti pentru niste premii pe la usile societatilor. Uneori pare jenant dar ne gandim ca e pentru o cauza buna.

   Ștergere
 2. Oh, doamne, m-a emotionat si pe mine postarea ta si spre sfarsit chiar... mi s-au aburit ochelarii. Felicitari tuturor celor ce s-au implicat in asa proiect frumos!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu trăieşti singură năduful ăsta şi nici n-aţi organizat activitatea pentru tv.(media!).Formati atitudini, percepţii noi, unor incepători de viaţă şi asta contează.Traiul consumist sterge grav prietenia cu mediul inconjurător, iar voi creaţi comportamente utile, cu efort şi, nu arar, cu eşecuri. Încă şi încă o dată felicitări! Zi-le asta şi colegelor.Gata!

  RăspundețiȘtergere
 4. Felicitari organizatorilor, precum si profesorilor implicati, dar mai ales elevilor care au pus suflet si multa munca in proiectele lor!

  RăspundețiȘtergere
 5. Impresionant!Mai sunt oameni "oameni".Felicitari colegelor tale si tuturor din jurul lor care le ajuta.Toate bune!

  RăspundețiȘtergere
 6. Merită continuat! Părerea mea! :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Interesant proiecul,felicitări organizatorilor și mult succes !
  O duminică frumoasă îți doresc!
  Îmbrățișez cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 8. Felicitări pentru proiect. O zi plăcută! :)

  RăspundețiȘtergere

Va rog sa va spuneti parerea cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.