Translate

marți, 13 mai 2014

Vis de vara la Balcic



Poate nimic nu mi-am dorit mai mult in ultimii decat sa vizitez Balcicul... O fi ascendenta, faptul ca tatal meu este roman nascut in Cadrilater (si refugiat ulterior), o fi faptul ca este o destinatie de litoral relativ apropiata, nu stiu, dar in mod sigur dorinta mea tine de istoria statiunii. Ceea ce ma atrage cu putere este fostul castel al Reginei Maria si povestile mai mult sau mai putin misterioase ce invaluie locurile.

Balcicul este un orasel pe litoralul bulgaresc al Marii Negre, la 42 de km de Varna si 60 de km de Vama Veche. Din 1913 pana in anul 1940 a apartinut Romaniei, dupa care a reintrat in posesia Bulgariei, ca si restul Cadrilaterului. In paranteza fie spus avem o intreaga istorie in familie cu „retragerea” bunicilor dinspre tata, in tara-muma, peste Dunare, in momentul cedarii acestor teritorii. Ca toate asezarile de pe tarmul marii, Balcicul a avut o istorie framantata... Romanii, turcii...Mircea cel Batran...iar turcii...localitatea n-a avut o viata usoara si nu a fost lipsita de conflicte. Dar ceea ce a scos-o  cu adevarat in evidenta a fost construirea resedintei de vara a Reginei Maria si mai ales personalitatea extraordinara a acestei frumoase femei, cea mai frumoasa regina din Europa, asa cum a fost numita la un moment dat.
Anul intrarii intre granitele Romaniei a fost pentru targul comercial Balcic anul lansarii ca statiune turistica, bine-cunoscuta in lumea politica si artistica romaneasca. Odata cu amenajarea resedintei regale au rasarit zeci de locuinte de vacanta. Chiar si astazi, renumele Balcicului continua sa-si traga seva din aceasta perioada prospera a societatii romanesti. 
In 1925, la dorinta reginei, incepea amenajarea uneia dintre cele mai frumoase si complexe proprietati, lucrarile terminandu-se abia in 1936. Constructiile sunt completate de gradinile din jur, adapostind numeroase plante exotice, avand astazi functia de gradina botanica sub patronajul Universitatii din Sofia. Se pare ca gradina de cactusi este cea mai spectaculoasa, cu cele 250 de specii, fiind una dintre cele mai mari din Europa si un punct de atractie major. Misteriosul castel, foarte simplu amenajat in interior, este mai mult o vila ce combina mai multe stiluri arhitectonice. De fapt, constructia pare sa reflecte unele dintre cele mai intime convingeri ale reginei Maria, poate iubiri despre care s-a vorbit in soapta, poate toleranta fata de alte credinte religioase. Cine stie?! Misterul invaluie inca anumite aspecte ale vietii reginei si este bine sa ramana asa... Oricum, orasul alb construit pe tarmul calcaros s-a dezvoltat puternic dupa aparitia castelului, ramanand si astazi un magnet pentru turisti.
Iata de ce imi doresc sa ajung acolo. Plus ca este vorba totusi despre litoral, asadar dorul de mare este completat de curiozitatea pentru intamplarile istoriei. Eu nu sunt genul care sa pornesc pe cont propriu, in necunoscut. Nu apreciez situatiile neprevazute, nu sunt o aventuriera asa ca, oricat de apropiata ar fi o destinatie, trebuie sa-mi premeditez actiunile. Normal ca as apela imediat la o agentie de turism prin care sa planific o vacanta fara peripetii. Drumul pana la Balcic se poate parcurge cu autocarul, cu rezervare online ceea ce este mare lucru din punct de vedere al confortului pregatirii vacantei. Tot online se poate incheia si o asigurare medicala cum este cea de tip „Turist” pentru calatoria in strainatate, iar prin intermediul agentiei poti sa alegi cazarea acolo unde iti convine.

"Balcicul si Branul sunt casele mele de vis, inima mea", marturisea Regina Maria si sunt sigura ca nu era nimic exagerat, teatral in aceste cuvinte, asa cum nu exista fotografii alb-negru mai expresive decat cele ale acestei mari doamne care a fost mama, sotie, regina, om de cultura, diplomat…

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Am auzit asta de la toti cei care l-au vizitat, m-au facut si mai curioasa...

      Ștergere
  2. Balcic...un loc mirific și plin de încărcătură istorică. Este și pe agenda mea de călătorii. O zi minunată! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu trebuie doar sa-mi iau inima in dinti si initiativa de a-mi organiza vacanta, ca pe agenda sta de mult timp!

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.