Translate

sâmbătă, 26 iulie 2014

Jurnalul unui romantic incurabil...

Luna trecuta, in cadrul unei campanii dedicate promovarii unei carti, am scris parerea mea despre infidelitate. O parere destul de rece, cam stiintifica si nu prea flatanta pentru specia umana in general. In urma campaniei am primit si cartea mentionata, am citit-o si am zis ca este musai sa va spun despre ea. A fost o experienta inedita pentru care ii multumesc autorului. Este vorba despre Jurnalul unui infidel de Alexander Green, gasiti mai multe amanunte pe blogul cartii.
Alexander Green este un blogger bucurestean care debuteaza cu acest volum despre fidelitate /infidelitate, mai precis 40 de povesti/aventuri amoroase, publicate initial in mediul virtual si adunate apoi intre filele unei carti.



Cartea pe care am primit-o eu are urarea de lectura placuta adresata de autor si semnatura acestuia. Ei bine, a fost cu adevarat placut sa mai schimb nota in care citesc si sa revin cumva la o scriere despre dragoste, renuntari si sentimente pe care o savuram pe la 25 de ani. Nu stiu cat este imaginar si cat este real in intamplarile erotice asternute de autor, dar mi s-a parut fanastic faptul ca, in locul infidelului nepasator anuntat in titlu, sa dau peste un romantic incurabil.


Si totusi vorbim despre povesti erotice in cel mai adevarat sens al cuvantului. Numai ca dincolo de erotism se ascund cateva lectii importante atat pentru barbati, cat si pentru femei. Asta ma face sa spun ca este o lectura potrivita atat pentru cei tineri, cat si pentru cei potoliti de viata, dar dornici sa invete lucruri noi despre semenii lor. Ar fi o greseala sa citesti cateva randuri si sa te scandalizezi la scenele prea explicite. Daca nu vezi dincolo de perdeaua de fum, mai bine renunti din start.
Am citit aceasta carte intr-o singura zi. Stilul autorului este unul usor de digerat, clar, fara fraze alambicate si disectii morale inutile. Pare ca ti se destainuie face-to-face si aici se vede probabil influenta bloggerului. Nu ma omor dupa istoriile contemporane, dar cele din jurnal au ceva exploziv, acaparator, consumator de energie. Exista bineinteles si o cafenea, "Cafeneaua", un no man's land in adevaratul inteles al expresiei, o zona-tampon in care razboiul sexelor pare sa se indeparteze.
La final am simtit nevoia sa ma regalez cu ceva dulce, exact cum personajul principal fumeaza o tigara dupa consumarea unui act sexual. Probabil intr-o viata anterioara am fost barbat deoarece sentimentele mele trec categoric prin stomac. Ofera-mi ceva de mancare si m-ai cucerit definitiv. Pe cale de consecinta, cum ar zice avocatul, nu-mi oferi niciodata flori pentru ca nu sunt comestibile si le consider inutile.
A, si mi-a mai placut ceva in carte... Autorul nu foloseste expresia "a face dragoste", nici "a face sex", nici "a se culca cu...", ci "A SEXA".  M-a amuzat deoarece "a sexa" reprezinta de fapt actiunea de a determina sexul la puii de animale.
In ciuda faptului ca toate femeile protagoniste sunt cucerite mai greu sau mai usor, misterul tagmei ramane intact. Stati linistiti, alchimia, farmecul legaturilor spontane nu au de suferit. Alexander Green nu rezolva dilema psihicului feminin, asa cum nu poate raspunde ce il impinge sau ce il motiveaza sa experimenteze atatea tipuri de relatii. Povestea este spusa la persoana intai, asadar autorul nu se poate pune in pielea partenerelor si nu poate specula despre ceea ce simt acestea. El nu poate decat sa constate si eventual sa ghiceasca urmatoarea miscare. Un joc incitant, dar si obositor in acelasi timp. Pana la urma, fiecare invata ce ii convine din aceasta carte, fie ca este un infidel de vocatie, fie ca este un fidel pe viata. 

10 comentarii:

  1. Pare o carte foarte interesanta. Dupa nume n-ai zice ca autorul e roman.Weeek-end cat mai frumos in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant articolul tău!
    Duminică frumoasă draga mea!
    Pupicei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau s-o citesc şi eu! Mi-o împrumuţi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Serios? O vrei? Da-mi adresa pe mail... Chiar sunt curioasa ce parere are un barbat. Cartea e ciudata. Daca n-ai mintea deschisa asa cum am spus, ca barbat vei fi teribil de invidios, iar ca femeie te-ai putea simti jignita.

      Ștergere
  4. O cronică bună, pe care şi-ar dori-o orice debutant. Cred că nu-i doar un memento,ci şi o preocupare de a înţelege lumile noastre absconse ; şi o susţin toţi că în sex îşi dezvoltă trăirile primare. Mă opresc, nu mă pricep. Dar eşti prea darnică in aprecieri . Am citit câte ceva de pe blogul lui Green. E uşor manierist în tematică, cu locuri comune , mai ales cu teribilist, maestru în cuceriri şi experienţă într'ale "sexism" -ului. Fabulează cu lăcomia adolescentultui! (Nu-i ştiu vârsta, judec scrisul!) Însă puţină artă. Felicitări pentru premiu!
    Şi chiar îmi plac vesurile tale. Nu le cred nici spontane, nici ah-hoc, ci bine migălite încărcate cu emotie. Mi-ar mai trebui, dar nu in mediu advertorial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil daca ar fi avut un stil mai elaborat si analize psi- profunde nici nu m-as fi apropiat de carte. Nu mai citesc demult despre cum si ce simt altii in amanunt, ma plictiseste infiorator. Dar este atractiv modul direct in care povesteste, probabil pentru adolescenti ar fi lectura interzisa pe care o cautam si noi la varsta aceea. Nu-mi dau seama daca datele personale din carte sunt reale, dar undeva autorul spune un an si ce varsta avea, asa ca ar fi la 40+.
      Cat despre versurile mele iti multumesc,esti amabil. Am un carnetel pe undeva dar nu stiu daca as fi in stare sa le arat altcuiva. Oricum, mai gasesti una in postul acesta http://nimicurifantezii.blogspot.ro/2012/10/noaptea-cailor.html

      Ștergere
  5. Regret că nu m-am exprimat clar; dar, văzând că mânuieşti referiri de critică literară, am incercat să-ţi fiu în ton! Treaba asta recurge la metode specifice de investigare, la categorii estetice întortochiate pentru a da verdictul: o carte e literatură sau "făcătură* din găselniţe .Literatura adevărată nu se poate lăsa din mână nici la 10 şi nici la 100 de ani! Scuze că mă bag unde nu mă pricep.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate gusturile mele de la 20-25-30 de ani s-au schimbat radical. Probabil atunci eram mai usor influentabila, acum am pareri mai ferme. Nu fii modest, lasa ca am vazut ca te pricepi chiar foarte bine. Mai degraba nu stiu cum mi-au iesit chestiile alea de critica literara de care spui, zau ca nu am vrut sa sune prea simandicos.

      Ștergere
  6. cartea a ajuns pe maini bune, iata, ai facut curiosi pe toti vizitatorii postarii de astazi si noi toti ne dorim acum sa citim aceasta carte! frumoasa prezentare ai facut!
    o duminica placuta in continuare! :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.