Translate

duminică, 6 decembrie 2015

"Vocea" Romaniei si X Factor

Nu stiu cum, desi nu obisnuiesc, probabil pentru ca a fost minivacanta de 1 dec. si nu prea aveam ce face, m-am uitat la tv, la emisiuni romanesti. Ba, chiar la cele doua show-uri cu profil muzical din titlu, desi nici asta nu obisnuiesc ca ma enerveaza infiorator. Dar am momente cand si prostia ma fascineaza.
Eu sunt fan Vocea si X Factor, numai ca sunt fanul altora, nu al productiilor autohtone. Dar am stat cu gura cascata, curioasa sa vad cum se mai manifesta ai nostri. Nu speram sa am vreo revelatie placuta si exact asa s-a intamplat.

Cunosteam juriile deoarece mai zabovisem in timp, pret de cateva minute, cand butonam telecomanda, dar nu avusesem suficienta rabdare sa le urmaresc comportamentul. In editiile acestea m-a uluit cat au putut sa laude niste concurenti care, dupa umila mea parere, nici n-aveau de ce sa treaca in fazele urmatoare. Greseala mea este ca urmaresc clipurile de pe Youtube cu ce se canta prin cele strainataturi si compar cu ce e pe la noi. Pe urma mi-am zis ca, probabil, juriile nici n-au avut de fapt ce alege la preselectii, dar emisiunile trebuiau facute, asa ca s-au multumit cu oamenii care s-au prezentat. Dar asta nu explica ridicatul in slavi al unor voci care, de cele mai multe ori, sunt fortate, falseaza, sunt totalmente lipsite de personalitate si seamana izbitor cu ce se canta prin restaurante.
Si totusi, in jurii sunt oameni cu experienta. De ce Loredana Groza care s-a lansat tot printr-o competitie, este incapabila sa critice ceea ce aude sau de ce Banica Jr., Moga sau Tudor Chirila care par totusi mai duri se pierd in vorbe rasuflate, ma depaseste! Apoi este modul de manifestare al acestor oameni care ar trebui sa fie un exemplu de seriozitate artistica. Atatea maimutareli de prost gust n-am vazut decat prin reality-show-urile de doi lei! Delia este o sorcova si nu stiu ce stilist o indeamna sa apara ca o dama de companie in emisiune, Brenciu o fi simpatic dar are un apetit pentru gesturile si vorbele nepotrivite, iar Tudor Chirila ridica genunchii la gura, mai are putin si-si pune picioarele in cap, zici ca sta sa nasca din cand in cand. Fratilor, este lipsa de respect fata de public si concurenti, ar fi mai decenta o critica dura dar constructiva, decat comportamentul asta de mahala. Voi nu priviti niciodata emisiunile americane, sa vedeti ce cod de conduita au cei care au inventat de fapt acest format de concurs?
Iar concurentii... Este incredibil, dar astia nu reusesc sa se desprinda de sonoritatile impersonale ale muzicii romanesti, aia cantata de tot felul de pitipoance. Aceleasi modulatii care iti ridica parul pe ceafa, amintind de manele. Dar macar manelele reprezinta un stil bine conturat, in timp ce vocile astora sunt un amestec jalnic. Daca interpretezi o melodie, ideal este sa o prelucrezi in stilul tau, nu sa incerci sa imiti originalul cum am vazut ca se practica, in ideea ca ala a avut succes si trebuie sa respecti versiunea lui. Incercarile de acest gen sunt patetice si patetic este si rezultatul, cum a fost la VR Mihai Rait Dragomir cu melodia lui Dan Spataru, aia cu drumurile noastre toate... In primul rand a incercat sa imite scartaiala lui Spataru, uitand ca vocea sparta din ultimii ani de viata ai regretatului se datora unor suferinte fizice, in al doilea rand cine s-o fi gandit sa scoata de la naftalina melodia asta de pensionari cand geme lumea de cantece absolut superbe? Mi-a raschetat auzul, dar nu si juriului cazut in extaz, probabil isi lusera masuri de precautie si isi pusesera dopuri in urechi.
De fapt, melodiile prost alese pentru "putirinta" concurentilor se datoreaza mai ales antrenorilor care nu stiu ce vor sa demonstreze cu aceste neinspirate idei. Fiecare om are anumite limite si nu este cazul sa il fortezi sa si le depaseasca. A fost suficient sa o ascult pe Sasha Calinescu, la XF, torturandu-si o voce care altminteri pare bunicica. Sau pe o alta fatuca, Dana Marchitan, cu amplitudine nimic de zis, dar am avut senzatia ca este cantareata de nunti mai tot timpul. Eiii, dar au incercat saracii sa cante si in franceza, maiculita, ce limba oooooaaaaa si rrrrrrrrr, ce distorsiuni mi-a fost dat sa ascult!
A, si inca ceva! Cea mai mare greseala este sa alegi o melodie consacrata de un solist negru si sa vrei sa-ti iasa la fel. Astia au voci inconfundabile, un timbru, o raguseala specifica, inflexiuni aparte, nu pot fi imitate, sunt genetice. A fost cazul lui Bogdan Vladau care a interpretat Earned It din coloana sonora a filmului Fifty Shades of Grey. Previzibil, nu i-a iesit!
Dar stiti ce a fost tare? La preselectiile la X Factor, acelea cu blind auditions, incepe sa cante italianul Antonio Fabrizi. Cald, italieneste, te ungea pe suflet... Nu si pe domnul Moga care n-a butonat fotoliul sa se roteasca nici la final, a stat incruntat ca deh, dumnealui era invatat cu vocile de pitzi din scoala romaneasca.
Oameni buni, luati exemplu de la strainul acela, Randy Roberts, care nu stiu cum de nu este lansat acasa la el, uitati-va ce voce nealterata are, asa se canta, asa se exprima emotiile, nu cu scremete si gemete si strigaturi, cu noduri, galgaieli si bolboroseli, ca nu suntem la hora satului. Tipul acela este factorul X! Daca va fi indrumat corect, va reusi ceva. Ca si Alex Florea de la VR, macar baiatul stie pe ce stil merge si ar fi pacat sa-l abata cineva cu vreo idee anapoda.
Intrebarea mea este: cum poti sa spui cuiva care este incepator ca a cantat exceptional?! Gargara produsa de cele doua jurii este de un prost gust infiorator. Nu numai ca este multa, dar este complet inutila de vreme ce ii dai false sperante unui amarat si nu ii arati ce greseste. Daca pe mine ma deranjeaza cineva inca de cand deschide gura nu inseamna ca stau prost nervii, nici ca sunt prea carcotasa, inseamna doar ca sunt realista. Daca eu aud note in falset, ce naiba auziti voi, fratilor?!
Ca sa inchei, am sa spun ca eu am fost atenta la bijuteria scapata de Chirila in emisiune: aceea ca ce vedem noi pe televizor este mixat si prelucrat, iar ce aud ei live este putin... altfel.
Mda, va dati seama cum suna de fapt pe bune?

10 comentarii:

  1. Da... trebuie ca e mare diferenta între spectacolele de afara si cele de la noi. Am constatat si eu când am fost în concediu. Si daca ar fi vorba numai de cele doua amintite de tine, ar fi bine. Dar toate sunt "o apa si-un pamânt"... adica, mocirla.
    Si eu sunt fan "The Voice"... spectacolul, realizat asa cum trebuie, este unul dintre cele mai bine concepute si interesante din lumea show-ului. Dar, în Germania, exista limite ale bunului simt si, ca atare, la noi e dificil sa alegi dintre atâtia cântareti extrem de talentati.
    O placere sa-i asculti, sa-i vezi... iar de jurii, nu mai vorbesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. La Vocea Romaniei mai canta ei cum mai canta,dar la XFactor sunt unii care falseaza la greu.Raman fana VR,imi place mult mai mult,desi nu am inteles de ce juriul nu s-a intors la unele voci cu potential.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eeei uite de ce renuntasem noi la tv, inca de cand eram acasa.
    Vorba aceea ca oricine poate alege si schimba canalul e adevarata, dar nu foloseste cu nimic daca permanent in surdina, esti agasat de aceste "noi valori sociale"
    Prostia si mitocania devin banalul cotidian...din care trebuie sa lupti ca sa scapi.
    De ce in tarile civilizate nu sunt astfel de apucaturi difuzate? Pt ca oamenii au constiinta crearii unui model...
    Gata, e ceva ce am lasat in urma...
    Felicitari pt articol, in primul si in ultimul rand!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce implicata esti! Eu ma uit detasat si fara preferinte,pentru ca nu vreau sa fiu dezamagita.Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  5. Totuşi vocile româneşti au un remarcabil succes pesre hotare! Fiecare cu părerea lui!

    RăspundețiȘtergere
  6. daca ti-as zice ca nu m-am uitat niciodata....

    RăspundețiȘtergere
  7. La VR și XF se caută un "produs", nu o voce. Cei care participă sunt obligați să cânte anumite piese, pentru că în spate există un contract de promovare a acelor peiese. Ținutele participanților sunt impuse, rochii mai mari prinse cu bloduri în spate sau rochii prea mici, care te sufocă.
    Să nu mai spunem de contractul care trebuie semnat, unde efectiv îți vinzi toată viața și toată cariera lor, pentru ce? Ca timp de 5 ani să profite ei din orice cântare a ta, din orice aparație și orice moment muzical. De asta nu vedem pe nimeni după, pentru că nu vor să umple buzunarele PROTV-ului sau Antenei pe munca, stresul și nervii lor.
    E o mare bătaie de joc, din păcate publicul nu știe tot ce e în spate și are impresia că cele mai bune voci din România sunt acolo.

    RăspundețiȘtergere
  8. eu ma uit la echivalentul din Australia/UK, calitatea omenilor din juriu e impresionanta. Si da, vorbesc de vedete gen Tom Jones (Sir) , sau Kylie Minogue, Seal, Ricky Martin, ce au calitate de om, pe cand la echivalentul romanesc criticile si carcoteala ieftina ma obosesc.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.